10 tips voor meer bbq-fun!

Bij al dit mooie weer hebben we enkele tips voor je in petto om er ’n onvergetelijke zomer vol barbecueplezier van te maken...

1. KISS

Keep it simple and short. Doseer je werk: maak vooraf al koude pasta en couscous salades. Kook je aardappelen in de schil voor. Ga voor 1 goed gerecht. Betrek je gasten bij het bereidingswerk. Kies voor een simpel dessert: is er iets lekkerder dan – al of niet geflambeerde – banaan op de BBQ?

2. Meer feestje, minder werk
Verdeel bij elk BBQ-festijn de taken over alle genodigden: Walter de aperitiefhapjes, Danny de slaatjes en pasta’s… Zo is er voor iedereen minder werk en stress.Wedden dat je zo vaker met je vrienden rond het vuur zult zitten!
3. Geef je vlees een massage

Wil jij je kip, ribbetjes, vleesbrochettes meer pit te geven? Smeer ze dan in met een ‘rub’. Da’s een droge marinade van kruiden en smaakversterkers. Hier volgt een pittig receptje. Meng:

  • ¾ tl paprikapoeder
  • ¼ tl cayennepeper
  • ½ tl versgemalen zwarte peper
  • ¼ tl lookpoeder
  • ¼ tl ajuinpoeder
  • ½ tl zeezout
  • ¼ tl oregano
  • ¼ tl thijm.

 

Masseer je mix in het vlees. Gebruik ongeveer 1,5 tot 2 soeplepels rub per kg vlees. Laat een uurtje intrekken.

4. Schep een exotisch sfeertje
Kies voor je BBQ een speciaal thema. Waarom geen Mexicaanse fiesta met sombrero’s en Mariachi muziek, taco’s met guacamole dips en gevulde jalapeno pepers op de grill?

 

Of een Australisch braadfeest waar iedereen een hoed met bengelende kurken op krijgt. Misschien eens een moment om krokodil of struisvogel te serveren?

5. Improviseer meer

Zelfs in een regendag zitten meestal momenten met zonnige opklaringen. Zorg dat je altijd “BBQ-ready” bent. Vul een lade van je vriezer met gamba’s, vlees- en groente- spiesjes, ribbetjes… En zet je magnetron alvast op ontdooifunctie.

6. Zorg voor de juiste temperatuur
Te hard of te zacht gebakken vlees zorgt voor een afknapper. Met een digitale thermometer zie je in een oogopslag wanneer je varkenshaasje perfect gaar is.
7. BBrocQ around the clock

Waarom zou je op zo’n zonnige dag niet een BBQ-marathon houden? Begin met een goed BBQ-ontbijt met spek en ei, flensjes of verloren brood. Geniet ‘s middags van een broodje hamburger of braadworst. En leg ’s avonds een sappige zalmmoot in aluminiumfolie op de grill.

8. Zelf doen is leuker
Zorg op je BBQ-feest voor een extra vuur. Bijvoorbeeld met de Sol Vuurkorf BBQ. Daarop kunnen je gasten hun eigen extraatjes roosteren: een broodje, stukjes groente, minibrochettes…
9. Doe-het-zelf-toetje

Zorg voor houten BBQ-prikkers (even geweekt in water). Voorzie schalen met verse stukken fruit: ananas, peer, perzik, appel, sinaasappel. Zo kunnen je gasten zelf hun favoriete combinatie maken. Zoetekauwen rollen die nog even door de bruine suiker. Dan krijgt het fruitspiesje na 4 minuutjes grillen op licht vuur een lekker laagje karamelsaus. Een bolletje vanille-ijs kan er uiteraard ook bij.

10. Vermijd uitstelgedrag
Zit je BBQ erop? Even doorbijten: Maak meteen je barbecue schoon voor alles aankoekt. Poets je grillrooster snel af met een stevige borstel en je kunt volgende keer weer snel aan de slag.

 

VEEL PLEZIER!