Algemeen

Een vuurschaal is een grote schaal op een voet of meerdere pootjes en veelal gemaakt van vuurbestendig materiaal zoals gietijzer of cortenstaal. Het gebruik van een vuurschaal is dé manier om op een verantwoorde wijze een kampvuurtje in de eigen tuin te stoken.

esschert-vuurschaal-roestDe vorm van de vuurschaal

Alle vuurschalen hebben hun eigen identieke uitstraling. Zo zijn er traditionele ronde schalen, maar tegenwoordig ook vierkante en ovale modellen. Het enorme aanbod varieert van een heel strak en modern design tot de wat klassiekere ontwerpen met bijvoorbeeld een sierlijk pootje. Voor ieder type tuin is er wel een vuurschaal naar wens te vinden.

Over het algemeen staat de schaal op een voet of pootjes. Soms ligt de schaal ook wel op een los onderstel, zoals de bijvoorbeeld de Esschert vuurschaal op pootjes. De voet, of in sommige gevallen ook wel de sokkel genoemd, varieert sterk in hoogte. In de meeste gevallen is deze wat lager bij de grond om het authentieke kampvuurgevoel te behouden, maar tegenwoordig kennen we ook veel luxe kooktoestellen waarbij de vuurschaal is uitgerust met een bakplaat, ook wel plancha genoemd.

Omdat bakken en grillen prettiger is op werkhoogte, is de sokkel hier op aangepast en heeft deze veelal een hoogte van 1 meter. De OFYR Classic 100-100 is hiervan zo’n voorbeeld, maar vanwege de enorme populariteit zijn er inmiddels heel veel varianten verkrijgbaar. Allemaal met een bakplaat om heerlijk te kunnen buitenkoken.

In sommige gevallen, waarbij de voet wat hoger is, is ruimte gecreëerd voor een praktische houtopslagplaats. Een paar houtblokken onder de vuurschaal oogt natuurlijk sfeervol, maar het is ook gewoon handig. U hoeft niets steeds op en neer om haardhout te halen.

Waar is een vuurschaal van gemaakt?

Ook bij de keuze voor het gebruikte materiaal heeft u verschillende mogelijkheden. Afhankelijk van uw smaak en portemonnee kunt u kiezen voor een vuurschaal van gietijzer, van plaatstaal of een vuurschaal van cortenstaal. De Burni vuurschaal bijvoorbeeld is gemaakt van 3mm dik cortenstaal en enorm populair. Dit is enerzijds vanwege de duurzaamheid (enorm lange levensduur), maar ook vanwege het feit dat deze schaal in maar liefst vijf verschillende maten verkrijgbaar is. Het grootste model vuurschaal heeft een diameter van 150 cm en is daarmee een echte blikvanger. Dit formaat is overigens alleen geschikt voor de grotere tuin en voor gebruik tijdens evenementen.

OFYR-Classic-storage-85-100--300x200Vuurschaal van cortenstaal

Cortenstaal is een koperhoudende staalsoort (corten). Cortenstaal staat ook wel bekend als weervast staal. Kenmerkend voor Cortenstaal is enerzijds de bruinoranje roestkleur en anderzijds de lange levensduur. De levensduur is zo lang omdat de eerste corrosielaag verdere aantasting door roest tegenhoudt waardoor schilderen overbodig is geworden en onderhoud dus zeer gering is. Hoe meer u de vuurschaal gebruikt, hoe mooier hij wordt. Een belangrijke eigenschap van cortenstaal is bovendien dat de schaal niet gaat doorroesten en dus in weer en wind buiten kan blijven staan.

Vuurschaal van gietijzer

Het belangrijkste voordeel van gietijzer is dat het erg dik is en het de warmte goed vasthoudt. Dit is bijvoorbeeld ook een groot pluspunt bij tuinhaarden en houtkachels.

Buigen of kromtrekken bij hoge temperaturen zal niet snel gebeuren. Dit zorgt ervoor dat gietijzer uitstekend gebruikt kan worden bij extreme hitte. Bijkomend voordeel is dat het hout gemakkelijker verbrandt doordat het hoog opgestookt kan worden. Daarnaast zijn gietijzeren vuurschalen minder kwetsbaar, doordat deze geen lasnaden hebben. Laat de schaal echter niet uit uw handen vallen want het breukrisico is wel groter. Een voorbeeld van een populaire vuurschaal is de Esschert vuurschaal FF44. Vanwege de vriendelijke prijs en het mooie formaat (diameter 60 cm) is dit model al jarenlang één van de best verkochte vuurschalen.

2l-home-and-garden-vuurschaal-80cm-sfeer-600x600Vuurschaal van plaatstaal

Stalen vuurschalen zijn over het algemeen iets strakker qua uitstraling. Deze exemplaren worden uit vlak plaatstaal gebogen waardoor er weinig vormvrijheid is. Het staal wordt meestal voorzien van een zwarte, hittebestendige coating waarbij vaak wordt gedacht dat roestvorming daarmee voorkomen wordt. Niets is minder waar! Roest is niet te voorkomen en zal door de combinatie van hitte en vocht altijd ontstaan.

De vuurschaal na gebruik afdekken met een speciale beschermhoes voor vuurschalen kan het proces wel vertragen, maar nooit volledig voorkomen. En is er sprake van roest, dan zou u kunnen overwegen om de schaal in het voorjaar te voorzien van een nieuwe laag hittebestendige lak. Uw vuurschaal oogt dan weer als nieuw en is klaar voor vele sfeervolle zomeravonden. Een voorbeeld van een vuurschaal van plaatstaal is de vuurschaal Classic 60 van 2L Home & Garden. Deze vuurschaal wordt ook veel gebruikt als basis voor een kerstpakket.

Vuurschaal BBQ

Zoals hierboven al even benoemd heeft de populariteit van BBQ vuurschalen een enorme vlucht genomen. OFYR was de eerste en nog steeds de grootste op dit gebied, maar al snel volgde Quan Garden Art met de Quan Quadro standaard en Burni met de Forno.

Omdat de aanschafprijs van een dergelijke BBQ wat hoger ligt zijn er inmiddels ook goedkopere varianten op de markt verschenen. Zo heeft u met de La Hacienda vuurschaal Pittsburgh Plancha al een instapmodel van slechts € 125,95. En dat is misschien wel een prima manier om eerst te ontdekken of buitenkoken op een vuurschaal BBQ wel bij u past…

Vuurschaal accessoires

Voor het gebruik van een vuurschaal zijn er allemaal leuke en praktische accessoires te koop. Heeft u kinderen of huisdieren, dan bent u misschien wat bevreesd voor rondspringende vonken. Een los vonkenscherm van Esschert is dan een prima oplossing. Dit scherm heeft een diameter van circa 60 cm en past dus op een groot aantal vuurschalen. Veilig en praktisch.

Omdat vuurschalen in sommige gevallen wat laag bij de grond staan kan het gebruik van een bodemplaat uw dure vlondervloer beschermen tegen de vrijkomende hitte. Een dikke tegel is in die situatie misschien beter, maar voorkomen is beter dan genezen. Zet de vuurschaal in ieder geval nooit op een kwetsbare tafel!

Barbecook sudderpot dutch ovenBuitenkoken kan ook heel eenvoudig en “back to the basics” door het gebruik van een kampvuurpot of Dutch oven. Deze gietijzeren sudderpotten plaatst u gewoon in het vuur met een paar kooltjes op de deksel en u geniet binnen no-time van een heerlijke zelfgemaakte soep of stoofschotel. Gezelligheid gegarandeerd!

Net zo eenvoudig en ook nog eens goedkoper is het gebruik van een los verkrijgbaar Esschert grillrooster. Deze zijn in verschillende maten te koop en plaatst u heel eenvoudig op uw vuurschaal. U kunt dan gezellig barbecueën boven een houtgestookt vuur. Makkelijker kan haast niet!

Voor de kinderen blijft het roosteren van marshmallows een feest. Eerst samen barbecueën boven de vuurschaal en dan afsluiten met marshmallows maakt de avond voor hen compleet. Het enige dat u nodig heeft is voor ieder kind een marshmallow pin en de rest gaat vanzelf. U moet ze eens zien stralen!

De vuurschaal beschermhoes passeert in dit artikel een paar keer de revue. En dat is niet voor niets. Voor een relatief lage investering zorgt u ervoor dat de levensduur van uw mooie vuurschaal aanzienlijk wordt verlengd (of dat de schaal in ieder geval langer zijn oorspronkelijke kleur behoudt). Het gebruik van een afdekhoes is dus aan te bevelen.

Onderhoud van een vuurschaal

Een vuurschaal vraagt eigenlijk helemaal niet zo veel onderhoud. Het is een buitenproduct en enkele gebruikssporen horen daar misschien ook wel bij. Is helemaal niet erg, toch?

Wanneer u een vuurschaal na gebruik opruimt, dan is het noodzakelijk om eerst de asresten en dergelijke weg te gooien. Het enige onderhoud van de vuurschaal is dan eigenlijk om deze droog weg te zetten onder een overkapping, in een schuur of in een berging. De vuurschaal zal dan minder snel slijten of roesten. Maar ook de aanschaf van de beschermhoes draagt natuurlijk bij aan een langere levensduur van uw vuurschaal.

Is er sprake van roestvorming (gebeurt gegarandeerd), dan is de aanschaf van de eerder genoemde hittebestendige lak een uitstekende oplossing. U frist de vuurschaal hier lekker mee op. Wel eerst even licht opschuren en ontvetten.

Vuurschaal veilig gebruiken

Een vuurschaal staat garant voor vele sfeervolle momenten in de tuin, op de camping of tijdens evenementen. De keuze is enorm en voor iedere tuin of gelegenheid is een geschikt exemplaar te vinden.

Een vuurschaal betekent echter ook openvuur. Veiligheid staat voorop, dus ga hier verstandig mee om. De gebruikelijke adviezen zoals de vuurschaal niet te dicht bij brandbare zaken en op een egale ondergrond plaatsen laten we hier gemakshalve even achterwege. We vertrouwen ook een beetje op gezond verstand.

Esschert vuurschaal FF44 gietijzerWat we wel expliciet willen benadrukken is geen brandbare vloeistoffen te gebruiken. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden! Maak met wat aanmaakhout eerst een klein torentje (met voldoende zuurstoftoevoer), steek wat aanmaakblokjes aan en bouw het vuur langzaam op met wat grotere blokken. U zult zien dat u heel snel geniet van een sfeervol (kamp)vuur. Als alternatief voor aanmaakblokjes kunnen overigens ook een paraffine aanmaakblok of aanmaak houtkrullen gebruikt worden. Dit werkt super en is veilig!

Veel plezier!

P.s.  Heeft u nu voldoende informatie om een juiste keuze te maken en een mooie vuurschaal te kopen, dan kunt u natuurlijk bij Vuurkorfwinkel.nl of Terrashaardshop.be terecht. U heeft hier de keuze uit minimaal 75 verschillende vuurschalen! En bestelt u vandaag voor 17:00 uur, dan heeft u uw vuurschaal waarschijnlijk morgen al in de tuin staan!