Roken in een rookoven of op jouw barbecue. Een gezonde én leuke kooktechniek!}

Het roken van eten is een niet erg bekende manier van buiten koken. Toch is het makkelijk om zelf te doen, heeft het vele doordelen en is het ontzettend lekker. Zo kun je met het koud roken van eten deze ingrediënten langer bewaren en maak je op een hogere temperatuur een heerlijke maaltijd. Ideaal voor een heerlijke witvis met gegaarde groenten of een broodje zelf gerookte zalm. Nieuwsgierig? Lees deze blog en laat  je inspireren!

Wat is roken precies?

Het roken van voedsel is een techniek die al eeuwen wordt gebruikt. Met de techniek van roken kun je zelf bepalen of je koud of warm gaat roken. Oorspronkelijk werd koud roken vooral gebruikt om voedsel een langere houdbaarheid te geven. Roken is namelijk een gezonde manier van conserveren. Warm roken maakt dat de ingrediënten garen maar toch zacht en sappig blijven. 

Koud en warm roken: zo doe je dat 

Koud roken is een techniek waarbij je juist de kou gebruikt om het ingrediënt niet te garen maar wel te roken. Gebruik een smoke generator en waxinelichtje om rook te genereren. Nu de rookchips of mot beginnen te verkleuren kunnen deze in de rookoven of de barbecue gezet worden. De rokende chips kunnen blijven roken tot wel 10 uur lang. Na het roken is het verstandig om de ingrediënten of het gerecht nog een dag te laten rusten zodat de heftigste rooksmaak eraf is.  

Warm roken doe je door in een ijzeren bak een klein vuurtje aan te maken en deze gecontroleerd rond de 100°C te houden. Plaats het vuurtje in de rookoven of de barbecue en leg de te roken ingrediënten op een rooster erboven. 

Met de techniek van het roken maak je heerlijke gerechten. 60°C is perfect voor een visje, 100°C is ideaal voor het roken van een stuk vlees. Loopt het water je al in de mond? Probeer het zelf! Lees verder voor meer tips en inspiratie.

Buiten roken op verschillende manieren 

Het gebruiken van een rookoven maakt het proces nog makkelijker. In de rookoven steek je rustig de briketten aan en kun je voor extra smaak rookchips toevoegen aan de briketten. Schuif de onderste luchtgaten geheel of gedeeltelijk open voor een goede rookproductie. Vul de bak met water en leg de te roken ingrediënten op het rooster of hang aan een haak in de rookoven. Nu is het een kwestie van geduld tot jouw gerecht klaar is.  

Barbecook rookoven Oskar: fijn in gebruik en makkelijk te onderhouden 

De Oskar rookoven van Barbecook is een ideale rookoven om kennis te maken met roken. Deze rookoven staat rechtop waardoor je ook door middel van een vleeshaak een hele vis of een groot stuk vlees kunt roken. Bij het roken van eten is het belangrijk dat de temperatuur wordt afgestemd op het te roken ingrediënt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Bastard Pro Thermometer of lees de temperatuur af op de rookoven.  

The Bastard: eenvoudig roken 

The Bastard kamado's zijn zeer veelzijdige barbecues waarmee je met de juiste techniek ook gemakkelijk iets kunt roken. De temperaturen kunnen in deze kamado oplopen tot wel 350°C. Op hogere temperaturen kun je al binnen enkele minuten een smakelijke maaltijd klaarmaken. Wat dacht je van een pastasalade gerookte kip? Of een broodje gerookte paling? Allemaal heerlijke maaltijden die je zelf kunt bereiden op The Bastard. 

Maak gebruik van een rookplankje

Heb je in jouw tuin geen barbecue maar wel een vuurschaal staan? Dan is voor het roken van een visje het Bonfeu Rookplankje een ideale manier om van jouw vuurschaal een buitenkeuken te maken. Dit plankje klem je op een vuurschaal zodat je een lekkere vis kan roken. Zo kun je genieten van een heerlijk gerookt visje naast een gezellig vuurtje in jouw vuurschaal! 

bastard and smoking board

Tips van onze chefs 

Naast de algemene informatie die handig is om te weten bij het roken van voedsel hebben wij drie chef-koks gestrikt voor tips om het roken van eten nog leuker en makkelijker te maken!

◊ Tip van chef-kok Axel van Lent: “Zorg ervoor dat je rook mot of snippers niet in brand vliegen. Maar maak ze een klein beetje nat met water of een likeur. 
◊ Tip van chef-kok Armijn van Nierop: “Laat bij het roken altijd eerst de witte rook ontsnappen. Deze kan namelijk een bittere smaak afgeven.” 
◊ Tip van chef-kok Bart van de Wal: “Zorg ervoor dat je product de juiste pekel heeft zodat er niet te veel vocht meer in het product zit. Voor het roken goed droogdeppen met een schone doek.” 

Roken is een leuke manier om eens een andere kooktechniek uit te proberen. Ben jij enthousiast geworden over deze unieke kooktechniek en wil je meer weten over hoe je deze techniek het beste kunt uitvoeren, leuke recepten en meer? Bekijk onze roken pagina en laat je inspireren!