Zet een feestelijk én smaakvol kerstdiner op tafel, direct van de plancha geserveerd. Met deze recepten zet je gegarandeerd verbluffende gerechten op tafel waar nog lang over nagepraat wordt.
Voorgerecht
Coquilles in de schelp met truffelboter
Ingrediënten
- 8 verse coquilles in de schelp (per persoon)
- 80 g roomboter (op kamertemperatuur)
- 40 g truffeltapenade
- Peper en zout
Bereiding
- Open de coquilles voorzichtig en verwijder alles behalve het witte vlees. Spoel de coquilles kort af onder koud stromend water.
- Dep de coquilles zorgvuldig droog met keukenpapier.
- Meng de roomboter met de truffeltapenade tot een gladde truffelboter.
- Verhit de grill of plancha goed en grill de coquilles kort aan één zijde tot ze goudbruin en licht krokant zijn. Breng op smaak met peper en zout.
- Leg per schelp twee coquilles terug in de schelp en plaats hierop een plakje truffelboter.
- Serveer direct en geniet.
Bruschetta met burrata en vijgen
Ingrediënten
- 4 sneetjes bruschettabrood of stokbrood
- 2 burrata’s
- 1 teentje knoflook
- Verse basilicum
- Extra vierge olijfolie
- Grof zeezout
- Versgemalen peper
- Vijgen (vers)
Bereiding
- Besprenkel het brood met olijfolie en wrijf het licht in met het teentje knoflook.
- Bak de sneetjes brood aan beide zijden circa 2 minuten op de plancha tot ze goudbruin zijn.
- Snijd de vijgen in vieren en verwarm ze kort tot ze zacht en warm zijn.
- Verdeel de burrata over de warme bruschetta’s en besprenkel met olijfolie. Breng op smaak met peper en grof zeezout.
- Leg de warme vijgen bovenop de burrata.
- Garneer met verse basilicum en serveer direct.
Hoofdgerecht
Oosterse kippendijen
Ingrediënten
- 1 kg kippendijen
- Knoflookpoeder
- Uienpoeder
- Gerookt paprikapoeder
- Kipkruiden
- Olijfolie
- Sojasaus
- Ketjap manis
- 3 handvol cashewnoten
- 4 lente-uitjes
- Zwarte sesamzaadjes
- Zout en peper
Bereiding
- Marineer de kippendijen met olijfolie, knoflookpoeder, uienpoeder, gerookt paprikapoeder, kipkruiden, zout en peper.
- Grill de kippendijen in hun geheel tot ze mooi bruin kleuren. Snijd ze na ongeveer 10 minuten in reepjes en leg ze terug op de plancha of grill om verder te bakken.
- Besprenkel de kip, wanneer deze bijna gaar is, royaal met sojasaus en ketjap manis. Laat dit karamelliseren voor een licht zoet en krokant resultaat.
- Snijd de lente-uitjes fijn en bak ze kort mee. Voeg ook de cashewnoten toe zodat ze licht mee roosteren.
- Werk af met zwarte sesamzaadjes en een snuf zeezoutvlokken.
- Geroosterde pompoen met honing, tijm en feta
Geroosterde pompoen met honing, tijm en feta
Ingrediënten
- 1 flespompoen
- 2 el olijfolie
- 2 el honing
- 1 tl gedroogde tijm
- 100 g feta
- 30 g walnoten
- Zout en peper
- Optioneel: enkele druppels citroensap
Bereiding
- Halveer de pompoen, verwijder de zaden en snijd hem in plakken of halve maantjes van circa 1–1,5 cm dik. De schil kan blijven zitten.
- Meng de pompoen met olijfolie, honing, tijm, zout en peper en laat kort marineren.
- Grill de pompoenplakken direct op de plancha, ongeveer 4–5 minuten per zijde, tot ze zacht zijn en mooie grillstrepen hebben.
- Haal de pompoen van de plancha, verkruimel de feta erover en strooi de grof gehakte walnoten eroverheen.
- Voeg eventueel een paar druppels citroensap toe voor extra frisheid.
Dessert
Gegrilde ananas met likeur en vanille-ijs
Ingrediënten
- 1 verse ananas
- 50 g suiker
- Sap van 1 citroen
- Likeur naar keuze (bijv. Cointreau of Amaretto)
- Vanille-ijs
Bereiding
- Schil de ananas, snijd deze in vieren en verwijder de harde kern.
- Meng de suiker met het citroensap en een scheut likeur. Marineer de ananas hierin minimaal 1 uur.
- Grill de ananasparten op een hete plancha, circa 3 minuten per zijde, tot ze licht karamelliseren.
- Snijd de ananas in plakjes en serveer warm met een royale bol vanille-ijs.
- Direct serveren.
Bladerdeeghapjes met chocolade (pizzaoven)
Ingrediënten
- 1 vel bladerdeeg (ontdooid)
- 3 el chocoladepasta (naar smaak)
- 1 ei, losgeklopt
- Poedersuiker (optioneel)
Bereiding
- Verwarm de pizzaoven voor op circa 200 °C.
- Rol het bladerdeeg uit op een licht bebloemd werkblad en snijd bij tot een rechthoek.
- Verdeel de chocoladepasta gelijkmatig over het deeg en laat rondom 1 cm vrij.
- Rol het deeg strak op vanaf de lange zijde.
- Snijd de rol in plakjes van ongeveer 1,5–2 cm dik.
- Leg de rolletjes op de pizzasteen en bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei.
- Bak de bladerdeeghapjes 10–15 minuten tot ze goudbruin en luchtig zijn.
- Laat kort afkoelen en bestrooi eventueel met poedersuiker.
