Leef je uit op de Plancha, dé trend van deze zomer!}

Staat jouw vuurkorf of vuurschaal prachtig in de tuin maar zoek je nog een manier om eenvoudig buiten te koken? Leef je deze zomer dan uit op de plancha's van BonFeu. Zo kun jij het plancha bakken ontdekken en deze zomer deze kooktechniek uitgebreid uitproberen. 

Wat is plancha bakken? 

Plancha bakken is een zeer oude techniek om eten klaar te maken maar wordt steeds populairder. Het vindt haar oorsprong in Baskenland waar er werd gekookt op hete stenen. De techniek achter het plancha bakken is eenvoudig maar effectief! Door de hoge temperaturen van de plancha plaat (300-330°C) wordt het vlees aan de buitenkant dicht geschroeid en blijven alle sappen in het vlees. Eigenlijk kun je het ook wel plancha grillen noemen. Met plancha bakken behoud je de pure smaak van het vlees en is deze toch sappig en mals om te eten.  

De voordelen van plancha bakken

Waarom zou je nu gaan bakken op een plancha? Het is allereerst een uiterst gezonde manier van koken. De hoge temperatuur zorgt voor een korte baktijd waardoor je zoveel mogelijk voedingswaardes in je gerecht behoudt. Daarnaast hoef je niet veel vet te gebruiken om te bakken en voeg je dus weinig vetten toe aan het eten. Het is een makkelijke manier op wat ingrediënten te bakken en tegelijkertijd te kunnen genieten van een fijn vuurtje. Zoals op de Bonfeu BonVes vuurkorf. Deze vuurkorf heeft als extra aan te schaffen optie een BonFeu plancha waarmee je dus gemakkelijk jouw vuurkorf kunt ombouwen tot plancha barbecue. 

Plancha bakken voor een heerlijk vier-gangen diner

Het bakken op een plancha biedt vele culinaire mogelijkheden. Begin de dag met een goed gebakken eitje met krokante spek of een heerlijk pannenkoekje. Voor de lunch kun je ook ontzettend lekkere dingen op tafel zetten. Rooster een paar sneetjes brood, bak een lekker visje of maak een prachtige goudbruine croque-monsieur op de plancha plaat! Met de BonFeu spatel draai je jouw ingrediënten makkelijk om en maak je het perfecte gerecht. 

 

Voor het diner kun je al helemaal uitpakken. Een goed stuk vlees, vis of kip is altijd een goed idee op de plancha maar met wat aardappeltjes en groentes heb je een complete maaltijd klaar. Schaaldieren zijn ook een echte aanrader om op de plancha te bereiden, grill een paar goede gamba's of maak een zalm klaar. 

 

Wist je dat door het verdelen van het hout in het vuur er meerdere warmtezones ontstaan op de plancha? Op deze manier kun je spelen met de warmte en is er geen gerecht te gek voor de plancha! 

 

Als laatste mag het dessert natuurlijk niet ontbreken bij een goed diner. Je zult denken “een dessert maken op een warme plancha, dat kan toch niet?”. Toch kun je een aantal heerlijke dessert gerechten op tafel zetten, zelf gemaakt op de plancha. Of je nu fan bent van een pannenkoek als dessert of een heerlijk stukje fruit, maak het op de plancha en na enkele minuten geniet je van een heerlijk toetje. De BonFeu BonBiza is het paradepaardje op het gebied van plancha bakken. Een compleet diner kan makkelijk verzorgd worden op de buitenkeuken.  

Tips van onze chef-koks

Naast dat de plancha een zeer goede manier is om heerlijk buiten te koken geven onze chef-koks nog een aantal goede tips om het plancha bakken nog leuker en makkelijker te maken! 

  • Tip van chefkok Axel van Lent: “Olie de plancha bakplaat goed in met zonnebloemolie voordat je gaat bakken!”  
  • Tip van chefkok Armijn van Nierop: “Zorg dat alle ingrediënten (vlees/vis/groentes) droog zijn, zodat ze direct dichtschroeien. Zo krijg je een mooie ‘roast’ smaak.” 
  • Tip van chefkok Bart van de Wal: “Als je vis op de plancha bakt kan je het vel heel dun insnijden voor een gelijkmatige garing en om ervoor te zorgen dat de huid niet kromtrekt tijdens het bakken. Zorg ervoor dat de plancha de juiste temperatuur heeft, 200-250 graden Celsius.”

Plancha bakken is zoals in deze blog beschreven een populaire manier om te genieten van het buiten koken. Deze kooktechniek is makkelijk uit te voeren en zeer effectief voor het snel klaar maken van een compleet diner! Ben je benieuwd naar nog meer van onze toppers wat betreft plancha bakken? Laat je verrassen op onze plancha bakken pagina.