Grillen: dé buitenkook methode van deze zomer! Wordt de beste grill chef.

Het is bijna zomer en dat betekent maar één ding; het is tijd om de barbecue weer uit de kast te halen. Komende maand is het barbecue maand bij Vuurkorfwinkel en lichten wij elke week een andere kooktechniek uit om jullie te inspireren. Barbecueën is al eeuwenoud en door de jaren heen zijn er een hele hoop verschillende manieren ontwikkeld waarop je met de barbecue kan koken. Van al deze methodes is grillen toch wel de allerbekendste. In deze blog vertellen we je wat meer over deze populaire manier van koken.  

Grill methodes

Bijna iedereen weet dus wat grillen is, maar wat veel mensen niet weten is dat er verschillende grillmethodes zijn voor op de barbecue. Twee van deze methodes zijn direct grillen en indirect grillen.  

De directe grillmethode is de meest voorkomende manier van grillen op de barbecue. Deze methode kan eigenlijk gebruikt worden op vrijwel alle barbecues, of deze nu werkt op briketten, houtskool of gas, het kan allemaal. Het principe van direct grillen is eigenlijk vrij simpel. Bij deze methode leg je het stuk vis of vlees direct boven de warmtebron en verwarm je dit op gelijkmatige temperatuur. Hiermee gril je de buitenzijde dicht en gaar je het vlees gelijk door. Het direct grillen wordt vooral gebruikt voor kleinere stukken vlees en vis zoals hamburgers, speklappen en biefstuk.  

De indirecte grillmethode is iets minder bekend en is vooral bedoeld voor de wat gevorderden barbecuers. Bij deze methode wordt de warmtebron van de barbecue verplaatst naar de zijkanten van de barbecue. Hiermee voorkom je dat gerechten aan de buitenkant verbranden voordat ze binnenin gaar zijn. Dit principe kun je een beetje vergelijken met de heteluchtoven in je keuken. De indirecte grillmethode wordt vooral gebruikt voor grotere stukken vlees en vis zoals gevogelte of rollades.  

Grill mogelijkheden

Naast dat er verschillende grill methodes zijn, kun je ook op verschillende soorten producten grillen. De meest bekende manier om te grillen is natuurlijk met de barbecue. En met de barbecues van The Bastard heb je niet alleen een mooie, maar ook een efficiënte en functionele barbecue in huis! Verwarm de kamado tussen de 175 en 230 graden en zorg dat beide ventilatieroosters gedeeltelijk of helemaal open staan en plaats het grillrooster direct boven het vuur. Let op dat het rooster heet genoeg is en daarna kan het grillen beginnen!  

Een andere manier van grillen kan met de BonFeu producten. Op bijna alle haarden van BonFeu valt namelijk te grillen. Van de BonVes vuurkorf tot de BonBiza en de BonFeu BonBono tuinhaard tot de vuurschalen grillroosters, niks is te gek. Alle grills zijn prettig in gebruik en van hoogwaardige kwaliteit. Ook zijn de grills allemaal makkelijk af te wisselen of in combinatie te gebruiken met de plancha’s die ook op veel BonFeu producten passen. Al met al geeft BonFeu je dus genoeg mogelijkheden om buiten te grillen.  

Goed om te weten

Als je gaat grillen zijn er een aantal dingen belangrijk om te weten.  

Als eerste is het verstandig om bij grillen je barbecue genoeg tijd te geven om op te warmen. Hoelang je deze moet voorverwarmen verschilt per barbecue. Bij een houtskoolbarbecue, zoals de barbecues van Stoked BBQ, is hij bijvoorbeeld warm genoeg op het moment dat de kolen grijs of wit zien. Dit is meestal na een half uur. Dit is weer anders bij een keramische barbecue, zoals de barbecue van The Bastard, waarbij het iets langer duurt om op te warmen. Hierbij moet je de barbecue al een uur van te voren aansteken.  

Als tweede is het slim om je nieuwe barbecue of je oude die je al een lange tijd niet hebt gebruikt (bijvoorbeeld sinds vorige zomer) niet gelijk te gaan gebruiken. Voordat je je eerste maaltijd weer gaat maken, moet je een goed vuurtje in de barbecue laten branden voor ca. 45 minuten. Dit zal er namelijk voor zorgen dat het metaal goed wordt dichtgeschroeid en overige bacteriën, vuil en olie verbranden.  

Als laatste is het heel erg belangrijk om je barbecue goed schoon te houden. Niet alleen is dit belangrijk omdat het hygiënisch is, maar ook omdat dit voorkomt dat wanneer je gaat grillen, je eten aan het rooster blijft plakken. Lees in een van onze eerdere blogs 6 tips over hoe je jouw barbecuerooster het makkelijkste kan schoonmaken.

Grill tips

Iedereen kan wel grillen, maar het zit hem in de kleine details om je van een gemiddelde chef naar een fantastische chef te krijgen. Wij geven je twee tips om je naar een nog hoger level te krijgen.  

1. Bij het grillen gebruiken veel mensen olijfolie, maar dit is niet ideaal. Wanneer je namelijk olijfolie tot hoge temperaturen verhit, is de aroma en smaak niet meer lekker. Het is veel verstandiger om grill- of arachide-olie voor de grillplaat te gebruiken. Deze olies zijn hier uitermate geschikt voor! 

2. Om een nog betere grill chef te worden heb je natuurlijk wel de juiste materialen nodig. Er zijn verschillende accessoires die het grillen nog eenvoudiger voor je gaan maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de BonFeu Spatel of de Bastard Tang Deluxe. Deze maken het omdraaien van jouw vlees en groenten nog makkelijker.  

Tips van onze chefkoks

Naast bovenstaande algemene tips hebben wij drie chef-koks gevraagd of zij nog een goede tip hadden om het grillen nog makkelijk en leuker te maken.

◊ Tip van chef-kok Axel van Lent: ''Olie je eten goed in, maar niet de grill zelf! Dit zorgt anders voor teveel olie en vat het vlam.''

◊ Tip van chef-kok Armijn van Nierop: ''Zorg ervoor dat het vlees of de vis op kamertemperatuur is. Dat geeft een nog mooier bakresultaat!''

◊ Tip van chef-kok Bart van de Wal: "Zorg dat je een goede kwaliteit vlees gebruikt met de juiste marmering. Liefst dry aged beef of graan gevoerd uit Australië."

Zoals te lezen in deze blog, is grillen dus een populaire vorm van barbecueën met enorm veel mogelijkheden. In het assortiment van Vuurkorfwinkel.nl is dan ook voldoende keuze om te zorgen dat je alles in huis hebt voor de perfecte barbecue. Kom je er toch niet helemaal uit of wil je meer informatie? Twijfel niet en neem contact op met onze klantenservice via ons contactformulier of bel naar 013-5451966.