Een vuurkorf is een soort mand gemaakt van vuurbestendig materiaal, veelal van metaal of roestvrij staal. Door het stoken van houtblokken wordt een sfeervol vuur gecreëerd, dit geeft het idee van een kampvuur. Vuurkorven zijn geschikt voor gebruik in de openlucht. Vuurkorven zijn er in vele verschillende vormen, er zijn bijvoorbeeld ronde, vierkante en tulpvormige vuurkorven. Daarnaast zijn er ook vele verschillende maten. Er bestaan vuurkorven van maar liefst 1 meter hoog, maar bijvoorbeeld ook van 45 centimeter hoog. Ook de diameter kan veel verschillen.

Met een vuurkorf gezelligheid in de eigen tuin

Een vuurkorf brengt veel gezelligheid in je tuin. Want met een beetje extra warmte blijf je ook op de wat koelere zomeravonden langer in je tuin zitten. En wat dacht je van de wintermaanden? Met een vuurkorf creëer je een ongekende sfeer waarbij je met vrienden een lekker glaasje glühwein of warme chocomel drinkt. Dit sfeervolle product is eigenlijk tijdens alle seizoenen te gebruiken.

Vuurkorf aanstekenVeilig aansteken

Een vuurkorf kan je het best aansteken met een groot paraffine aanmaakblok, kleine aanmaakblokjes of aanmaakhoutjes. Gebruik in ieder geval geen benzine, petroleum of spiritus! Met zulke brandbare vloeistoffen kunnen levensgevaarlijke steekvlammen ontstaan. Als je kranten gebruikt, gebruik dan niet te veel want dan gaat het zo roken.

Als je een aanmaakbriket gebruikt, leg dan dit blok op de bodem van de vuurkorf. Maak met het haardhout rondom dit blok een klein torentje in de vorm van een wigwam. Leg de blokken niet te dicht op elkaar zodat er voldoende zuurstof bij het hout kan. Als dit hout lekker brand, dan leg je er heel geleidelijk aan steeds wat blokken bij totdat je een mooi haardvuur hebt.

BarbecueGebruiken als barbecue

Vuurkorven zijn vooral bedoeld voor het creëren warmte en sfeer. Maar natuurlijk kun je boven het vuur wel brood, marshmallows of worstjes roosteren. Er zijn tegenwoordig hele handige worstenklemmen of marshmallowpinnen te koop.

De marshmallow is de Amerikaanse versie van ons ‘spekkie’, en Amerikanen roosteren ze graag. Dat doe je door je marshmallow op een speciale pin te prikken en ‘m boven de vuurkorf te houden. Zorg dat je marshmallow niet in het vuur hangt, en draai ‘m langzaam rond. De buitenkant karameliseert en de binnenkant wordt lekker vloeibaar.

Wil je echt barbecueën, dan zijn er ook vuurkorven met een grillrooster verkrijgbaar. Je begint gezellig met het grillen van een stukje vlees en sluit af met een borreltje. Handig en heel gezellig!

Onderhoud voor een lange levensduur

Natuurlijk wil je je mooie vuurkorf het liefst zo lang mogelijk gebruiken. Daarom zijn er ook nog een aantal praktische tips om voor een lange levensduur te gaan.

1. Veeg je vuurkorf schoon als je ‘m gebruikt hebt. Denk er wel aan dat je de as eerst af laat koelen. Afgekoelde as kan je in de vuilnisbak gooien, maar je kan as ook als mest voor je tuin gebruiken.
2. Een vuurkorf is veelal van metaal en zal vroeg of laat dus roesten. Zet je vuurkorf na gebruik dus onder een afdak of dek de korf af met een beschermhoes. Roestvorming wordt zo niet geheel voorkomen, maar zal wel minder zijn.
3. Is er uiteindelijk sprake van roest of aantasting van de laklaag door hitte en andere weersinvloeden, dan kun je je vuurkorf altijd nog met een hittebestendige lak van een nieuwe laklaag voorzien.

___________________________________________________________________________________________________