Er is er één jarig, hoera, hoera. Dit jaar wilt u misschien iets heel anders, maar wat? Verras uw vrienden en familie eens met een gezellig tuinfeest. Lekker borrelen in de avondzon of een feestje met een gezellige barbecue. Om dit  te organiseren moet u aan een aantal dingen denken. Zijn er voldoende stoelen en tafels? Wat geeft u de gasten te eten? Ook is het verstandig om voorbereid te zijn op slecht weer. En niet te vergeten de muziek, verlichting en versiering om de perfecte sfeer te creëren. Hieronder staan een aantal tips waarmee u rekening kunt houden wanneer u een tuinfeest organiseert.

Prik een datum en verstuur een uitnodiging

Als u een datum heeft geprikt voor uw feest, dan kunt u uw gasten uitnodigen. Doe dit ongeveer 3 weken van te voren. De uitnodiging stuurt u niet via sms of email. Onpersoonlijke uitnodigingen op grote schaal zijn uit. Nodig alleen uw intieme vrienden en een handjevol interessante kennissen uit en doe dat op een persoonlijke, originele manier, met een speciaal voor de gelegenheid ontworpen kaartje per 'traditionele post'.

Zorg voor voldoende meubilair

Het mooiste is het als een groot deel van uw gasten kan zitten. Echter hoe meer gasten u heeft, hoe lastiger dit wordt. Als er veel gasten komen, zet dan een aantal statafels neer. Maar maak ook wat knusse zithoekjes. U kunt met grote kussen een gezellige loungeplek maken.

Extra meubilair, servies en bestek kunt u natuurlijk lenen bij vrienden of familie of huurt u bij een speciaal verhuurbedrijf. Als u gebruik maakt van een professionele cateraar dan levert deze meestal meubilair, servies en bestek met de catering mee. Dat scheelt u een hoop geregel, maar is natuurlijk wel wat duurder.

Zorg voor mooi aangeklede tafels

Naast een sfeervolle aankleding van de tuin zijn ook de eettafels een belangrijke sfeermaker. Kleed deze daarom leuk aan met een tafelkleed en bijpassende servetten. Kies ook voor mooi servies, want sandwiches op een kleurrijk plastic bord zien er veel aantrekkelijker uit dan sandwiches op een papieren exemplaar. Maak van wijnflessen bijvoorbeeld leuke bloemenvazen.

Houd rekening met slecht weer

In Nederland kun je er nooit vanuit gaan dat het mooi weer blijft, neem daarom altijd voorzorgsmaatregelen als u een tuinfeest organiseert. Zo kunt u een gedeelte van de tuin overdekken met een partytent voor als het gaat regenen. Als het hard waait kunt u windschermen plaatsen. Bij warm en zonnig weer geeft een partytent natuurlijk ook schaduw en verkoeling.

Als het echt wat minder aangenaam wordt, dan raden wij u aan om een terrasheater of een leuke vuurkorf of tuinhaard te plaatsen. Vuurkorven en terrashaarden zijn er in vele soorten, maten en materialen verkrijgbaar. Bovendien zorgen ze natuurlijk voor een heel bijzondere sfeer! Ook fleecedekentjes kunnen goed van pas komen als het opeens wat frisser wordt.

Zorg voor een lekker hapje en een gezellig drankje

Bij een tuinfeest denkt u al snel aan een barbecue. Dit is zeer geschikt als u veel mensen heeft uitgenodigd. Voor grote groepen is een zomers buffet ook aan te bevelen. Serveer verschillende salades, kleine hapjes, stokbrood met kruidenboter en vers fruit. Overweeg bij kleine gezelschappen eens een intiem diner in de buitenlucht.

In de zomer zullen uw gasten vooral behoefte hebben aan koude dranken, zoals bier, wijn en fris. Leg daarom een aantal flessen in een gezellige koeler met ijsklontjes zodat uw gasten deze zelf kunnen pakken. Zijn uw vrienden fijnproevers, selecteer dan zorgvuldig een aantal zomerwijnen of zorg voor een zomerse cocktail.

Wat u ook serveert, houd het easy en trendy. Kies voor een beperkt, maar doordacht assortiment. Serveer bijvoorbeeld champagne of een lekkere Cava als welkomsdrankje en verse vruchtensap voor degenen die zich niet aan alcohol wagen. Of kies voor twee of ten hoogste drie verschillende, maar originele cocktails. Meer niet! Zorg ervoor dat iedereen bij binnenkomst direct een glaasje in de hand krijgt. Gemakkelijk klaar te maken, trendy en u maakt er iedereen blij mee.

Verder op de avond serveert u bijvoorbeeld fingerfood – kleine, maar verzorgde hapjes die in een keer in de mond kunnen. Trendy ideetjes: mini-fastfood (kleine hamburgertjes en frietjes of minipizzaatjes) en luxe hapjes op basis van kaviaar. Plaats her en der bakjes water met citroen en servetjes voor schone handen.

Zorg voor een sfeervolle aankleding

Als uw tuinfeest een bepaald thema heeft, dan kunt u uw tuin in deze stijl aankleden, bijvoorbeeld “Tropical”. Maar als dit niet het geval is, dan kunt u het ook met slingers, ballonnen, lampionnen en een paar potten met bloemen gezellig maken. Zorg er ook voor dat u lantarens, windlichten of Zweedse fakkels in de tuin hebt staan voor als de zon ondergaat.

Verlichting is namelijk één van de belangrijkste aspecten bij de organisatie van een party. Creëer een sfeervolle atmosfeer met schemerlampjes of kaarsen. Intiem en flatterend voor iedereen. Heel trendy zijn ook de grote, gekleurde lichtbollen die tegenwoordig vaak bij trendy designboetieks of interieurwinkels verkrijgbaar zijn. Ze zorgen direct voor een intieme sfeer.

Zorg voor gezellige muziek

Ook muziek mag niet ontbreken. Let er wel op dat u de muziek niet te hard zet. Het is onprettig voor uw gasten als zij elkaar niet kunnen verstaan. Ook uw buren zullen niet blij zijn met luide muziek. Vergeet overigens niet uw buren in te lichten over uw tuinfeest.

Een dj of een band kan een behoorlijke kostenpost betekenen. Maar als u zelf voor dj speelt, kunt u niet ten volle genieten van uw eigen feest. Als u echter van tevoren al enkele cd's samenstelt met afwisselende muziek, hoeft u deze alleen nog af en toe te verwisselen. Zorg ervoor, dat u voor ca. 3 uur muziek heeft en begin eventueel nog eens opnieuw. Maar tegenwoordig kunnen we natuurlijk ook gebruik maken van bijvoorbeeld iTunes of Spotify. Ideaal, maar stel dan vooraf een aantal speellijsten samen.

Natuurlijk geeft iedereen zijn eigen invulling aan de organisatie van een tuinfeest. Met bovenstaande tips hopen we u in ieder geval een eindje op weg te helpen om er een onvergetelijke happening van te maken.

Kijkt u voor een sfeervolle Zweedse fakkel, een goedkope vuurkorf of een luxe tuinhaard ook eens op Vuurkorfwinkel.nl of Terrashaardshop.be

Succes en veel plezier!