Tips voor het aanmaken van een vuurkorf of openhaard

Of je nu een openhaard in de huiskamer, een tuinkachel onder een veranda of een vuurkorf in de tuin aansteekt, het principe is vrijwel gelijk. Ook het vuur in een tuinhaard is zo brandende mits je dit op de juiste wijze aanpakt.

Vaak wordt geadviseerd om de openhaard met kranten aan te steken, maar dit is zeker niet de schoonste en beste manier. Het verbranden van inkt is niet gezond, slecht voor het milieu en papier verbranden geeft een hoop roet. Het is wellicht een goedkope manier om je haardvuur aan te maken, maar er zijn betere en met name snellere manieren om de terrashaard aan te steken.

aardman begin brand in vuurkorfGebruik aanmaakhout of aanmaakblokjes

Je kunt het beste ecologische aanmaakblokjes of een paraffine aanmaakblok van bijvoorbeeld Fire Up gebruiken en natuurlijke materialen, zoals aanmaakhout van vuren en grenen. Dat hout is ideaal om het vuur mee op te stoken want het geeft in korte tijd veel warmte af. Hierdoor ontstaat er een mooi vuur dat de basis moet leggen voor een hete haard. Het gebruik van spiritus, benzine of andere chemische stoffen wordt ten strengste afgeraden.

Zuurstof is erg belangrijk

Als het haardvuur eenmaal redelijk warm is in je houtkachel of open haard, dan is het van belang om er heel geleidelijk aan wat haardblokken aan toe te voegen. Zorg ervoor dat je deze niet op elkaar legt, want dan is er geen mogelijkheid voor het zuurstof om er tussen te komen.

Voldoende zuurstof in de brandkamer is van essentieel belang, anders is ten eerste de trek weg en ten tweede kan het vuur zich niet staande houden. Als het vuur niet goed brandt, kun je kijken wat er gebeurt als je de zuurstofregelaar van de openhaard wat verder open zet of het vuur zelf aanwakkert met bijvoorbeeld een blaasbalg.

vuurkorf aanmakenHet haardvuur doven

Wanneer je het haardvuur wilt doven is het belangrijk om dit zo veilig mogelijk te doen. Voor je rookkanaal en je eigen gezondheid is het van belang om dit met zo min mogelijk rook te doen, want dit is erg schadelijk.

Laat het haardvuur uitbranden

Het is het beste om het haardvuur helemaal uit te laten branden. Hoe lang het ongeveer duurt voordat het haardvuur volledig gedoofd zal zijn kom je in de loop van de tijd te weten. Het is belangrijk om de laatste haardblokken die nog niet volledig verbrandt zijn, goed op het brandende vuur te leggen. Vervolgens laat je deze blokken haardhout uitbranden en draai je hierna, in geval van een kachel of openhaard, de zuurstofregelaar van de openhaard helemaal dicht. Je kunt de kolen laten afkoelen en de volgende dag opruimen.

veranda pure and originalHaardvuur nooit doven met water

Mocht het onverhoopt voorkomen dat je plotseling het haardvuur dient te doven, doe dit dan NIET met water! Door de hoge temperatuur in je haard wordt het water direct omgezet in stoom waardoor er kans is dat er een ontploffing ontstaat. Het beste kun je het haardvuur doven met zout of zand.

Fire up aanmaakblokjes kopen

Bij Vuurkorfwinkel.nl verkopen we het volledige assortiment Fire-Up aanmaakblokjes. Maar je kunt bij ons ook terecht voor bijvoorbeeld aanmaak houtkrullen en aanmaakvloeistof. De verpakking van de aanmaakblokjes varieert van 72 stuks tot maar liefst 616 stuks.

Al de Fire-Up producten hebben een hoog kwaliteits,- gemak- en veiligheidsniveau waarbij in hoge mate de milieuvriendelijke aspecten centraal staan. En bestel je voor 17.00u., dan heb je jouw bestelling normaliter de volgende werkdag al in huis zodat je jouw haard direct op een veilige wijze kunt aansteken.