Barbecueën & buitenkoken tips voor deze zomer

barbecook_billy_sfeer_2Met de weersvoorspelling van komende week, gaan wij er niet langer omheen draaien. Tijd om weer eens gezellig buiten te eten! Met oog op zomerse avonden kwam je code oranje en de enkele hagelbui wel door, toch?

Maar hoe staat het ondertussen met de Grillmeister die in jou schuilgaat? Misschien is het alweer een hele poos geleden dat je je kunsten hebt weten te vertonen. Wist jij dat je meer kan doen met een barbecue dan alleen hamburgers en speklappen draaien? Geen paniek, we stomen je zo weer klaar voor het buitenkoken. Zo kan jij de sterren van de hemel grillen (en stoven, en bakken etc.) in de tuin en scoor je meteen punten bij je vrienden.

 

Tips om jouw barbecue avond tot een succes te maken:

 

1. Rundvlees en lamsvlees laat je een half uur op kamertemperatuur komen.

Als het vlees te koud is duurt het namelijk veel langer voordat het vlees de ultieme kerntemperatuur heeft bereikt. Met natuurlijk, het risico dat je een schoenzool op je bord probeert door te zagen. Dat wil je niet. Met andere woorden, voorbereiding is minstens net zo belangrijk als de daadwerkelijke grill-daad.

2.  Een steak is binnen no time droog.

Eén keer met je ogen knipperen en je perfecte mediumsteak is ineens geëvalueerd tot een stuk trekdrop. Binnen 4 minuten al namelijk, als je flink heet aan het barbecueën bent. Laat je niet afleiden door het opentrekken van een nieuw biertje en blijf als grillmeister bij je vlees. Wanneer je het vlees van de barbecue haalt zal het nog een poosje door blijven garen en stijgt zelfs de kerntemperatuur nog. Eenmaal trekdrop, immer trekdrop en dat is natuurlijk zonde van een mooi stuk vlees.

3.  Varkensvlees heeft geen oneindige gaartijdoverview_2__mixed_grill_vlees

Varkensvlees is vaak afkomstig van jonge dieren. Hierdoor heeft het dier nog geen tijd gehad om bindweefsel en collageen aan te maken. Dat maakt dat jouw speklapje snel taai kan worden. Deze factoren hebben namelijk invloed op de stevigheid van het vlees. Bak het daarom kort, maar nooit op hoog vuur. Je lapje is perfect als het oudroze van kleur is. Is je lapje grijs? Dan ben je waarschijnlijk weer een nieuw biertje gaan halen en heb je niet goed opgelet.

4.  Op sommige barbecues kan je ook pizza klaarmaken

KnipselKeramische Japanse oftewel Kamado barbecues zoals the The Bastard bieden oneindig veel mogelijkheden om jouw favorieten klaar te maken. Deze is niet alleen perfect om op te grillen en in te roken. Zelfs jouw favoriete pizza kan je bakken op een pizzasteen in dit ei. En dat geldt dan natuurlijk net zo goed voor broden en cake. Dat komt omdat de keramische behuizing de warmte enorm goed vasthoudt, waardoor de gemiddelde temperatuur tot 400 °C kan worden. Daarnaast kan de toevoer van de hoeveelheid lucht (en daarmee dus ook gelijk de temperatuur) in een The Bastard heel nauwkeurig geregeld worden, zodat de BBQ fungeert als een soort houtoven. Daardoor kan dit ei alles braden en bakken wat er in een traditionele oven gebraden of gebakken wordt. Dit maakt the The Bastard een echte alleskunner op het gebied van buitenkoken.

 

We hopen dat je weer zin hebt gekregen in het vertonen van jouw barbecuekunsten met deze klaarstoomsessie. Laat je creativiteit de vrije loop en experimenteer met nieuwe smaken en combinaties. (Bijna) alles is mogelijk. Laat het je smaken!