Jouw gazon verticuteren voor een zomer-ready tuin}

Het is alweer Lente! De dagen worden langer, de temperaturen worden hoger en de drang om lekker de tuin in te gaan neemt toe. Maar na een lange winterperiode is er altijd wat sprake van achterstallig onderhoud in de tuin. Van het terras en het tuinmeubilair moet de groene aanslag verwijderd worden en het gras ziet er ook niet uit zoals zou moeten…. Maar voor een mooi groen gras moet je het gazon onderhouden. Naast regelmatige bemesting is het ook zinvol om het grasveld te verticuteren. Lees verder om meer te weten te komen over verticuteren én hoe je jouw tuin helemaal zomer-klaar maakt.

Wat is verticuteren?

Met verticuteren wordt het inkepen van de grasnerf van een grasveld bedoeld, om mulch (oud snijgoed) en mos te verwijderden en de ventilatie van de bodem te bevorderen. De oorspronkelijke Engelse uitdrukking bestaat uit de woorden vertical and to cut.

De voordelen van verticuteren

  • Verwijder dood gras, mos of onkruid
  • Geeft gras ruimte en voeding om te groeien
  • Behoudt de kwaliteit van het gras en behoudt de uitstraling

Wanneer moet je verticuteren?

Door een eerste keer verticuteren aan het begin van de groeiperiode in de lente en een afsluitende verticuteergang in de herfst wordt het vilt van maairesten, oude bladeren, mos of bijkruiden voorzichtig verwijderd.

De eerste verticuteergang in het voorjaar wordt aanbevolen tussen midden april en begin mei omdat het gras na deze tijd weer in staat is om te groeien.

Bij verticuteren worden ook niet gewortelde grassen meegenomen. Verticuteer grasvelden die net aangelegd zijn daarom niet direct. 

Als vuistregel geldt: Het grasveld moet minimaal drie jaar oud zijn voordat je gaat verticuteren.

Hoe moet je verticuteren?

  1. Besproei het gras licht en maai het gras.
  2. Haal eventueel gemaaid gras, bladeren etc. weg.
  3. Controleer de messen van de verticuteermachine. Een optimale afstelling is 1 centimeter diep.
  4. Verticuteer in rechte banen zowel horizontaal als verticaal.
  5. Heeft jouw gazon bestrating aan de zijkant? Vertuciteer de randen van het gazon dan nog met een verticuteerhark.
  6. Haal het geverticuteerde gras en mos weg met een hark.

Na het verticuteren wordt meestal bemesting aanbevolen. Afhankelijk van de bodemkwaliteit moet de bodem met zand bestrooid worden. Bij een grasnerf die niet meer dicht is, is eventueel bijzaaien zinvol.

De eerste periode na het verticuteren ziet het gazon er niet fraai uit. De eerste weken zal het gazon moeten herstellen. In die periode moet je zorgen dat onkruid geen kans krijgt. Hiervoor kun je kalk tussen het gras strooien. Eventuele ontstane kale plekken kun je bijzaaien met gazon reparatie zaad en eventuele gele plekken kun je bemesten.

Handmatig gras verticuteren

Het handmatig verticuteren van gras gebeurt met een verticuteerhark, ook wel een verticuteerkam genoemd. Let op: verticuteren met de hand is wel een arbeidsintensieve klus. De verticuteerhark is dan ook meer geschikt voor een kleiner oppervlakte aan gras en geen aanrader voor een groot oppervlakte aan gras!

Het verticuteren gaat hetzelfde als met een machine. Doe dit in nette stroken en verticuteer zo nodig nogmaals overdwars.

Genieten van sfeer in de tuin

Het gaszon is gemaaid en klaar voor de zomer, nu de loungehoek nog! Nu je toch bezig bent kun je de tuin aankleden met sfeervolle verlichting en een verwarmende tuinhaard. Relaxen naast het vuur, kijken naar de vlammen en uren genieten van een nette tuin. Ben je een echte barbecue-fanaat? Ga voor een combinatie van tuinhaard en grill zoals de BonFeu BonCarré. Met een sfeervol vuurtje én de mogelijkheid om te grillen, koken en bakken is jouw tuin helemaal klaar voor alle gezellige middagen.

Ben je geen fan van houtvuur? Ga voor een buitenhaard op gas, een elektrische terrasverwarmer of een vuurtafel om dat extra beetje warmte en sfeer toe te voegen.