Verticuteer uw gazon en geniet van mooi groen gras

Het is alweer Lente! De dagen worden langer, de temperaturen worden hoger en de drang om lekker de tuin in te gaan neemt toe.

Maar na een lange winterperiode is er altijd wat sprake van achterstallig onderhoud in de tuin. Van het terras en het tuinmeubilair moet de groene aanslag verwijderd worden en het gras ziet er ook niet uit zoals zou moeten….

Maar voor een mooi groen gras moet je het gazon onderhouden. Naast regelmatige bemesting is het ook zinvol om het grasveld te verticuteren.

Waarom verticuteren?

Om straks lekker te kunnen genieten van een strak mooi groen gras is gras verticuteren van groot belang. Het dode materiaal zoals bladeren en grasafval zorgt ervoor dat schimmels zich kunnen ontwikkelen. Er ontstaat een soort vilt laag op het gras, waar weinig water, licht en lucht doorheen kan komen. Hierdoor blijft het gras vochtig en zuur, waardoor mosgroei ontstaat. Om dit te voorkomen moet het afval ‘uitgekamd’ worden, oftewel het gras verticuteren. Hierdoor houdt u het gras schoon en gezond.

Wat is verticuteren?

Met verticuteren wordt het inkepen van de grasnerf van een grasveld bedoeld, om mulch (oud snijgoed) en mos te verwijderden en de ventilatie van de bodem te bevorderen. De oorspronkelijke Engelse uitdrukking bestaat uit de woorden vertical and to cut.

Wanneer verticuteren?

Door een eerste keer verticuteren aan het begin van de groeiperiode in de lente en een afsluitende verticuteergang in de herfst wordt het vilt van maairesten, oude bladeren, mos of bijkruiden voorzichtig verwijderd.

De eerste verticuteergang in het voorjaar wordt aanbevolen tussen midden april en begin mei omdat het gras na deze tijd weer in staat is om te groeien.

Hoe verticuteren?

Voordat u het gazon gaat verticuteren kunt u het beste eerst het gras licht besproeien en vervolgens maaien. Controleer of de messen van de verticuteerder goed scherp zijn en goed zijn afgesteld. Optimaal is een afstelling van 1 centimeter diep.

U verticuteert in nette rechte banen  en vervolgens nog eenmaal in tegengestelde richting. Mocht de mosvorming op het gazon ernstig zijn, dan kunt u het beste nogmaals overdwars verticuteren.

Bij verticuteren worden voor een deel ook niet vastgewortelde grassen mee uitgetrokken. Om deze reden mogen net aangelegde grasvelden niet geverticuteerd worden

Na het verticuteren wordt meestal bemesting aanbevolen. Afhankelijk van de bodemkwaliteit moet de bodem met zand bestrooid worden. Bij een grasnerf die niet meer dicht is, is eventueel bijzaaien zinvol.

Als vuistregel geldt: Het grasveld moet minimaal drie jaar oud zijn voordat u gaat verticuteren.

De eerste periode na het verticuteren ziet het gazon er niet fraai uit. De eerste weken zal het gazon moeten herstellen. In die periode moet je zorgen dat onkruid geen kans krijgt. Hiervoor kunt u kalk tussen het gras strooien. Eventuele ontstane kale plekken kunt u bijzaaien met gazon reparatie zaad en eventuele gele plekken kunt u bemesten.

Handmatig gras verticuteren

Het handmatig verticuteren van gras gebeurt met een verticuteerhark, ook wel een verticuteerkam genoemd. Let op: verticuteren met de hand is wel een arbeidsintensieve klus. De verticuteerhark is dan ook meer geschikt voor een kleiner oppervlakte aan gras en geen aanrader voor een groot oppervlakte aan gras!

Gras verticuteren met een verticuteermachine

Voor een grote oppervlakte kunt u beter een verticuteermachine gebruiken. Het is namelijk redelijk zwaar werk om grote stukken handmatig te verticuteren. Een verticuteermachine is, vergeleken met de verticuteerhark, minder inspannend. Daarnaast is een verticuteermachine ideaal geschikt om efficiënt het afval van het gras te verwijderen. Verticuteermachine zijn op veel plaatsen te huren.

En dan is het tijd om te genieten...

Uw tuin is uiteindelijk helemaal op orde. Het gras ziet er weer gezond uit en is mooi groen, het tuinmeubilair is opgefrist en de perkjes netjes aangeharkt. U kunt nu weer lekker van uw tuin genieten.

Haal de tuinhaard weer tevoorschijn of ga snel op zoek naar een mooi nieuw exemplaar. Er gaat niets boven een sfeervol haardvuur!

En heeft u niet altijd zin om een echt vuurtje te stoken, dan zou u voor de sfeer een comfortabele vuurtafel op gas of voor wat aangename warmte elektrische terasverwarming kunnen overwegen. De mogelijkheden zijn legio en in onze winkels vindt u altijd wel een model dat aan uw wensen voldoet.

Succes en geniet van uw tuin!