Groene aanslag verwijderen van terras of tuinmeubelen}

De dagen worden alweer wat langer en de lentekriebels komen stiekem opzetten. We willen naar buiten, de tuin in! Maar na een natte herfst en winter ligt je tuin en terras er niet meer zo mooi bij als afgelopen zomer… De tegels kun je bijna niet meer zien door de groene aanslag. In deze blog geven wij 6 tips om groene aanslag van je terras te verwijderen!

Het verwijderen van groene aanslag van tegels is geen leuk karweitje, maar het geeft achteraf wel veel voldoening. Bovendien is het niet zo moeilijk als het lijkt. Wij hebben 6 tips die er voor zorgen dat alle groene aanslag in één keer verdwijnt. Let wel bij elke tip even op je beplanting en afwatering. Mocht je hardnekkige middelen gebruiken, dan kan dit jouw beplanting beïnvloeden. Zorg er daarom voor dat je altijd met veel water het terras schoonmaakt. Nadat je terras helemaal schoon is kan je wat sfeerelementen aan je tuin toevoegen zoals een tuinhaard of mooie vuurtafel.

Benodigd materiaal: een bezem met harde grove haren, water en een emmer.

Tip 1: Zoutoplossing

Zorg ervoor dat je een redelijke hoeveelheid keuken- of strooizout hebt die je kunt oplossen in een emmer gevuld met lauw water. Roer dan goed door het water zodat het zout helemaal opgelost is. Vervolgens giet je de emmer leeg over de plekken die aangetast zijn door de groene algen en schrob je met een bezem met grove haren over de groene plekken. Het resultaat is dat de groene aanslag verdwijnt en je een prachtig schoon terras hebt!

Tip 2: BioTex

Biotex verwijdert de groene vlekken uit de kleren van jouw kinderen, maar ook van het terras. Het is een zeer effectief middel om jouw terras groenvrij te maken. Biotex gaat het gevecht aan met de groene algen, door de enzymen die in de biotex zitten. Je kan de biotex verdunnen met wat lauw water en giet dit vervolgens over het terras. Ga dit daarna te lijf met de bezem en schrob al het groen van je terras. Spoel je terras tenslotte met veel water schoon en ontdoe het van alle biotex.

Tip 3: Aardappelwater

Wie had dit verwacht, aardappelwater is de oplossing voor de aanslag op jouw terras! Aardappelwater is inderdaad gewoon het water waarin de aardappelen gekookt zijn.  De zetmeel in het aardappelwater zorgt ervoor dat de groene algen het verliezen en het veld zullen ruimen. Ga daarna het terras te lijf met een grove bezem en schrob je terras mooi schoon. Spoel het geheel af met schoon water en jouw terras is er helemaal klaar voor deze zomer.

Groene aanslag op tegels verwijderen tips

Tip 4: Waspoeder

Waspoeder helpt bij vlekken in je kleding, maar ook bij "vlekken" op jouw terras. Verdun wat waspoeder met wat lauw water en breng dit aan op je terrastegels. Verspreid dit gelijkmatig over je terras en schrob het even. Laat het daarna even rusten voor circa 5 tot 10 minuten. Ga nu met heet/lauw water je terras te lijf. Schrob het terras flink schoon met overvloedig water. Het resultaat is niet alleen een schoon terras, maar het ruikt ook nog eens heerlijk.

Tip 5: Azijn

Pak een lege plantenspuit en giet hier wat (schoonmaak)azijn in. Spuit vervolgens de groenen aanslag in met het azijn uit de plantenspuit. Laat dit even intrekken en schrob het  terras schoon met een grove bezem en lauw water. Mocht het resultaat nog niet helemaal naar wens zijn, herhaal dit dan nog een keer. Zorg er altijd voor dat je het daarna met veel water wegspoelt. Let op: spoel de plantenspuit goed om na gebruik want de andere planten houden niet zo van schoonmaakazijn...

Tip 6: Groene zeep

Groene zeep laat jouw terras weer stralen. Het laat een fijne geur achter en werkt effectief om je terras groenvrij te krijgen. Verdun wat groene zeep in een emmer lauw water en schrob het terras groenvrij. Het kan geen kwaad om de zeep wat minder te verdunnen dan dat je normaal doet. Houd er wel rekening mee dat je het terras daarna goed schoon spoelt met schoon water. Wanneer er zeepresten blijven liggen, dan kan dit uitglijgevaar opleveren en dat willen we niet.

Niet met een hogedrukreiniger

Maak je terras met sierbestrating nooit schoon met een hogedrukreiniger! Je bent dan wel snel klaar met het onderhoud, maar je beschadigt de terrastegels ermee. Je sierbestrating wordt dan poreus, waardoor algen en vuil meer kans krijgen en groene aanslag moeilijker te verwijderen wordt. Gebruik ook nooit chloor en pas op met zout, want die middelen verbleken soms de kleur van de tegels.

Verhelp de oorzaak

Groene aanslag blijft terugkeren, tot je ook de oorzaak aanpakt. Groene aanslag ontstaat meestal op plekken die wat vochtig zijn en waar niet veel zon komt, denk aan de grond onder een boom of dat terrasje dat omgeven is door struiken. Bomen en struiken op tijd terugsnoeien kan een groot verschil maken. Helemaal verwijderen en ergens anders - niet bij tegels in de buurt - plaatsen is ook een optie.

Controleer ook de afwatering. Als water op jouw terras moeilijk wegloopt, dan is de afwatering waarschijnlijk niet in orde. In het najaar zie je dat hierdoor groene aanslag ontstaat. Vaak is dit probleem eenvoudig op te lossen door het terras aflopend te maken of een beetje op te hogen.

Loungeset schoonmaak tip

Ons advies is een combinatie van het aardappel water en een harde borstel. De aardappel enzymen pakken het probleem op een natuurlijke manier aan, wat milieu verantwoord is. Daarbij is het ook een soort natuurlijk vijand. Schrob dit daarna even goed af zodat al het groen goed los komt. Tenslotte nog even goed afspuiten met bijvoorbeeld een tuinslang.

Kortom er zijn genoeg duurzame alternatieven om de groene aanslag te lijf te gaan. Mocht je zelf ook nog goede ervaringen of tips hebben om de oprit of het terras vrij te houden van mos en algen, laat het ons hieronder dan weten!

Is jouw terras helemaal zomer klaar?

Wanneer je terras helemaal schoon is wordt het tijd om je tuin verder aan te kleden! Wat dacht je van een mooie tuinhaard of vuurkorf? Wij hebben een groot assortiment aan sfeervolle producten die warmte en sfeer in de tuin creëren. Neem contact met ons op voor verdere vragen.