6 tips om groene aanslag van uw terras te verwijderen


Carnaval is net achter de rug,  de dagen worden al weer wat langer en lentekriebels komen stiekem al wat opzetten. We willen naar buiten, de tuin in.

Maar dan… Afgelopen zomer zag uw terras er nog zo mooi uit. Maar na een natte herfst en winter kunt u de tegels bijna niet meer zien door de groene aanslag. Het verwijderen van groene aanslag van tegels is geen leuk karweitje, maar geeft wel veel voldoening. Bovendien is het niet zo moeilijk als het lijkt.

Wij hebben 6 tips die er voor zorgen dat alle groene aanslag in één verdwijnt. Let wel bij elke tip even op uw beplanting en afwatering. Mocht u hardnekkige middelen gebruiken, dan kan dit uw beplanting beïnvloeden. Zorg er daarom voor dat u altijd met veel water uw terras schoonmaakt.

Belangrijk materiaal: bezem met harde grove haren, water en emmer.

Tip 1 - Zoutoplossing

Zorg ervoor dat u een redelijk hoeveelheid keuken- of strooizout heeft, die u kunt oplossen in een emmer gevuld met lauw water. Roer goed zodat het zout helemaal opgelost is. Vervolgens giet u de emmer leeg over de plekken die aangepast zijn door de groene algen en schrobt u met een bezem met grove haren over de aangetaste plekken. Het resultaat is dat de groene aanslag verdwijnt en u een prachtig schoon terras heeft.

Tip 2 - Biotex

Biotex verwijdert de groene vlekken uit de kleren van uw kinderen, maar ook van uw terras. Het is een zeer effectief middel om uw terras groenvrij te maken. Biotex gaat het gevecht aan met de groene algen, door de enzymen die in de biotex zitten. U kunt de biotex verdunnen met wat lauw water en giet dit vervolgens over uw terras. Ga dit daarna te lijf met de bezem en schrob al het groen van uw terras. Spoel uw terras tenslotte met veel water schoon en ontdoe het van alle biotex.

Tip 3 - Aardappelwater

Wie had dit verwacht, aardappelwater is de oplossing voor de aanslag op uw terras. De zetmeel in het aardappelwater zorgt ervoor dat de groene algen het verliezen en het veld zullen ruimen. Ga daarna uw terras te lijf met een grove bezem en schrob uw terras mooi schoon. Voel het geheel af met schoon water en uw terras is er helemaal klaar voor deze zomer.

Tip 4 - Waspoeder

Waspoeder helpt bij vlekken in uw kleding, maar ook bij "vlekken" op uw terras. Verdun wat waspoeder met wat lauw water en breng dit aan op uw terras. Verspreid dit gelijkmatig over uw terras en schrob het even. Laat het daarna even rusten voor circa 5 tot 10 minuten. Ga nu met heet/lauw water uw terras te lijf. Schrob uw terras flink schoon met overvloedig water. Het resultaat is niet alleen een schoon terras, maar het ruikt ook nog eens heerlijk.

Tip 5 - Azijn

Pak een lege plantenspuit en giet hier wat (schoonmaak)azijn in. Spuit vervolgens de groenen aanslag in met het azijn uit uw plantenspuit. Laat dit even intrekken en schrob uw terras schoon met een grove bezem en lauw water.  Mocht het resultaat nog niet helemaal naar wens zijn, herhaal dit dan nog een keer. Zorg er altijd voor dat u het daarna met veel water wegspoelt. Let op: spoel uw plantenspuit goed om na gebruik want uw andere planten houden niet zo van schoonmaakazijn.

Tip 6 - Groene zeep

Groene zeep laat uw terras weer stralen. Het laat een fijne geur achter en werkt effectief om uw terras groenvrij te krijgen. Verdun wat groene zeep in een emmer lauw water en schrob uw terras groenvrij. Het kan geen kwaad om de zeep wat minder te verdunnen dan dat u normaal doet. Houd u er wel rekening mee dat u het terras daarna goed schoon spoelt met schoon water. Wanneer er zeepresten blijven liggen, dan kan dit uitglijgevaar opleveren en dat willen we  niet.

Niet met een hogedrukreiniger

Maak uw terras met sierbestrating nooit schoon met een hogedrukreiniger. U bent dan wel snel klaar met het onderhoud, maar u beschadigt uw tegels ermee. Uw sierbestrating wordt poreus, waardoor algen en vuil meer kans krijgen en groene aanslag moeilijker te verwijderen wordt. Gebruik ook nooit chloor en pas op met zout, want die middelen verbleken soms de kleur van uw tegels.

Verhelp de oorzaak

Groene aanslag blijft terugkeren, tot u ook de oorzaak aanpakt. Groene aanslag ontstaat meestal op plekken die wat vochtig zijn en waar niet veel zon komt, denk aan de grond onder een boom of dat terrasje dat omgeven is door struiken. Bomen en struiken op tijd terugsnoeien kan een groot verschil maken. Helemaal verwijderen en ergens anders - niet bij tegels in de buurt - plaatsen is ook een optie.

Controleer ook de afwatering. Als water op uw terras moeilijk wegloopt, dan is de afwatering waarschijnlijk niet in orde. In het najaar ziet u dat hierdoor groene aanslag ontstaat. Vaak is dit probleem eenvoudig op te lossen door het terras aflopend te maken of een beetje op te hogen.

Loungeset schoonmaak tip

Ons advies is een combinatie van het aardappel water en een harde borstel. De aardappel enzymen pakken het probleem op een natuurlijke manier aan, wat milieu verantwoord is. Daarbij is het ook een soort natuurlijk vijand. Schrob dit daarna even goed af zodat al het groen goed los komt. Tenslotte nog even goed afspuiten met bijvoorbeeld een tuinslang.

Kortom er zijn genoeg duurzame alternatieven om de groene aanslag te lijf te gaan. Mocht u zelf ook nog goede ervaringen of tips hebben om de oprit of het terras vrij te houden van mos en algen, laat het ons hieronder dan weten!

Is uw terras helemaal zomer klaar?

Is uw terras eenmaal helemaal zomer klaar, dan is het tijd om deze verder aan te kleden. In onze webshops treft u een groot assortiment tuinaccessoires aan zoals terrasverwarming, tuinhaarden, vuurkorven en nog veel meer leuke producten om sfeer en warmte in uw tuin te brengen.

Succes en geniet deze zomer volop van uw tuin en terras!