blog hout of briketten barbecue}

Welke brandstof het beste is voor jouw barbecue hangt af van de smaak die je wilt meegeven en de manier waarop je het gerecht wilt klaarmaken. Hout is een veelgebruikte brandstof voor een grotere barbecue zoals de OFYR of een tuinhaard met kookopties. Heb je een kleine barbecue met weinig ruimte voor een groot vuur maar plek voor een laag briketten? Gebruik dan houtskoolbriketten voor het grillen van een goed stuk vlees of spiesjes. In deze blog lees je meer over de verschillen tussen barbecueën met hout of houtskool en geven wij jou tips voor de perfecte barbecue deze zomer. 

Het verschil tussen houtskool en briketten 

Om te bepalen welke brandstof jij wilt gebruiken voor de barbecue is het eerst goed om te weten wat nu het verschil is tussen briketten en houtskool. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt en dit is erg begrijpelijk. Beide zijn vaak koolachtige stukjes die gloeien en goed voor een barbecue gebruikt kunnen worden. De grote verschillen tussen briketten en houtskool:

Houtskool Briketten
  • Vlamt
  • Brandt sneller
  • Snel grillen
  • Langzamer op temperatuur
  • Houden warmte langer vast
  • Goed voor langzaam garen

Barbecueën met houtskool of briketten

Barbecueën met briketten of houtskool is eenvoudig. Deze brandstof kun je zonder andere aanmaakproducten aansteken en laten branden. Maak een mooi laagje van briketten net onder de grill van de barbecue en laat deze gloeien. Bij houtskool kun je dus al sneller gaan grillen. Ook veel tafelbarbecues worden met briketten aangestoken. Dit is een veilige en duurzame brandstof voor aan tafel en wordt ook aangeraden te gebruiken bij de OFYR tabl’O tafelgrill

 

Briketten en kolen zijn ook goed te gebruiken bij een iets grotere barbecue zoals de BRÅTEN houtskool barbecue van HEAT. Deze barbecue heeft een goed afgesloten deksel en kan de warmte van zowel kolen als briketten goed vasthouden om mee te grillen.  

Smaak toevoegen met briketten 

Briketten zijn er in verschillende samenstellingen. Soms wordt hier een extra smaakmaker aan toegevoegd waardoor bij het grillen de smaken in het vlees trekken en dit een extra smaakvol gerecht maken. Smaken toevoegen kun je ook doen met rookhout in 67 verschillende aroma's zoals appel, eik of noten.

barbecue met briketten

Barbecueën met hout 

Barbecueën op een hout gestookt vuur is net zo leuk en eenvoudig als met briketten of houtskool. Het voordeel aan stoken met hout is dat het vaak snel en erg smaakvol is. De smaak van hout en barbecue trekken echt in de ingrediënten en geven een unieke rooksmaak aan het gerecht. Daarnaast is hout eenvoudig op te zetten. Plaats een mooie stapel van ongeveer 4 middelgrote houtblokken (per barbecue te bepalen) in de tuinhaard of vuurkorf en maak het aan met aanmaakblokjes of houtkrullen. Plaats de grill of plancha boven het vuur en het bakken kan beginnen.

 

Het leuke aan koken op open vuur? Ben je klaar met koken dan haal je de grill of bakplaat van de barbecue, stook je het vuur nog even goed op en kun je nog de hele avond genieten van een sfeervol haardvuur buiten. 

De beste hout barbecues

Voorbeelden van koken op hout zijn de OFYR of BonBiza kookunits. Deze zijn gemaakt voor het koken op hout en zijn dan ook de hele avond te gebruiken, van voorgerecht tot dessert. Deze vuurschaal bbq is leuk voor in iedere tuin, voor de amateur chef of de ervaren buiten kok.

 

In ons assortiment zul je voor het overgrote deel hout gestookte barbecues vinden. Bekijk bijvoorbeeld de tuinhaard met grill. Een tuinhaard kan, net als een vuurkorf of een vuurschaal als barbecue functioneren en je de mogelijkheid geven heerlijke gerechten te maken. Is jouw nieuwsgierigheid gewekt? Bekijk zeker onze tuinhaarden met grill

 

Een veel gebruikte combinatie van een barbecue op hout is de BonFeu BonVes 45 met de plancha ø55. De vuurkorf geeft veel sfeer en warmte en kan op twee manieren worden gebruikt als barbecue. Plaats het hout onder in de vuurkorf voor sfeer en warmte of maak een goed stapeltje hout in het midden voor het grillen en bakken met de bakplaat.

hout gestookte barbecue

Elektrische of gas barbecue in de tuin

Vanuit milieuoverwegingen en vaak ook omdat je niet mag of wilt stoken met veel geur en rook kun je gebruik maken van een elektrische- of gasbarbecue. Deze barbecues verwarmen elementen onder een grillrooster en zorgen zo voor een hete grill om op te bakken. Deze elektrische barbecues vind je op diverse webshops of in bouw- en tuinwinkels. Helaas hebben wij deze nog niet in ons assortiment maar wellicht in de toekomst! 

Welke brandstof voor de barbecue?

Of je nu gaat barbecueën op hout of kolen, het draait om lekker buitenkoken en gezelligheid met vrienden en familie. In deze blog las je welke voordelen kolen en hout hebben. Ben je nog op zoek naar een passende barbecue voor jouw tuin, surf zeker op onze webshop en vind de perfecte barbecue voor jou!