5 tips voor kleine tuinen

We zijn niet allemaal gezegend met een grote tuin. Toch hoeft een tuin niet altijd groot te zijn om er iets moois van te maken. Hier volgen enkele tips om optimaal gebruik te kunnen maken van je kleine tuin.

Optisch bedrog

Het is een kunst om mensen optisch te bedriegen door kleine veranderingen in je tuin aan te brengen. Met een kleine tuin is het niet slim om een hoge en dichte omheining te gebruiken, hierdoor lijkt deze nog kleiner. Heb je toch een schutting? Dan is het verstandig om de planken horizontaal te bevestigen, hierdoor lijkt de tuin langer. Ook kun je diepte suggereren door de achterkant van de tuin donker te maken. Dit kan je doen door een schutting of muur met bijvoorbeeld klimop te laten begroeien. Als je de achterkant van de tuin licht houdt, geeft dit de tuin meer breedte. Met een spiegel of schildering geef je de tuin een verrassend effect. Ook lijkt de tuin met een spiegel groter door de weerspiegeling die je erin ziet. Een andere leuke manier om de tuin groter te laten lijken, is door iets groots op de voorgrond te plaatsen. Zet bijvoorbeeld een grote pot met planten met een groot blad vooraan in de tuin. Alles wat er achter staat, lijkt kleiner en lijkt verder weg te staan, waardoor de tuin groter oogt.

Verticaal tuinieren

Omdat je niet veel ruimte hebt voor planten op de grond, is het verstandig om verticaal te tuinieren. Dit houdt in dat je de hoogte in gaat. Dit kan je bijvoorbeeld doen door klimplanten te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn een klimroos, clematis, passiflora of blauwe regen. Deze kun je tegen de schutting aan laten groeien of tegen een boog die je in de tuin zet. Door een boog wordt de tuin in delen verdeeld en lijkt deze ook groter. Wil je liever een manier gebruiken die iets minder onderhoud vergt, dan kan je ook voor hangmanden gaan. Je kunt in deze manden mooie bloemen stoppen die je ergens ophangt.

Dezelfde kleurtinten

Een grote boom in een kleine tuin is niet slim, omdat deze heel veel zon wegneemt. Wel kun je enkele kleine boompjes in je tuin zetten. Het is belangrijk om de tuin een rustige aanblik te geven. Werk bijvoorbeeld met maar een paar boompjes en een paar verschillende kleuren. Veel verschillende kleuren door elkaar zullen al gauw lijken op een ‘rommeltje’. Ga bijvoorbeeld voor verschillende tinten paars/blauw, roze en wit en hou het bij deze kleuren. Als de bloemen en planten er niet meer mooi uit zien, haal ze dan weg. Als het er niet meer netjes uitziet, lijkt de tuin erg slordig.

Verschillende bloeiperiodes

Om het hele jaar door van de tuin te kunnen genieten, kun je planten en bloemen kopen die in verschillende tijden van het jaar bloeien. Zo zit je, als ze uitgebloeid zijn, niet met een kale tuin in de winter. Er zijn soorten die in het voorjaar bloeien of midden in de zomer. Ook kun je planten kopen die het hele jaar door groen blijven. Denk hierbij aan soorten als de buxus, lavendel, maagdenpalm en Chinese hulst. Planten die in augustus en september bloeien zijn onder andere de hibiscus, de aster en verschillende soorten clematis. Soorten die in het voorjaar bloeien zijn onder andere sneeuwklokjes, blauwe druif en soorten narcissen. Als je deze planten in de tuin hebt staan, is je tuin niet alleen in de zomer, maar altijd mooi.

Tuinmeubelen en terrashaard

Wil je wel goed buiten kunnen zitten in een tuin? Dan zijn verplaatsbare of opvouwbare tuinmeubels aan te raden. Kies voor licht materiaal wat je gemakkelijk kunt verplaatsen. Ook is het verstandig om stoelen en tafels te gebruiken die je in kunt klappen, dan nemen ze niet zo veel ruimte in.

Zet geen kolossale terrashaard neer, maar kies bijvoorbeeld voor een mooie vuurschaal. Deze schalen zijn er in alle maten en materialen te koop. Hout stoken in een vuurschaal is net zo sfeervol en geeft bovendien nog steeds heel veel warmte. Kijk voor een uitgebreid aanbod aan vuurschalen op www.vuurkorfwinkel.nl.

Zo zie je maar dat je met een kleine tuin ook tal van mogelijkheden hebt. Hou wel altijd in je achterhoofd dat ‘less is more’ anders lijkt je tuin sneller een rommeltje, waardoor deze weer kleiner lijkt.