blog bijlen}

Om een lekker vuurtje te kunnen stoken is goed brandhout natuurlijk een must. Brandhout kun je kopen in verschillende maten. Maar ook is het mogelijk jouw eigen brandhout te creëren. Heb je een omgevallen boom in de tuin of een zak met flinke boomstammen, dan is een goede kloofbijl uiteraard handig en nodig om veilig brandhout te maken voor in de tuinhaard. Maar wat is de beste (kloof)bijl en welke soort bijlen zijn er? 

Soorten bijlen voor het buitenleven

Als je gaat zoeken naar bijlen vind je een hoop verschillende bijlen. Allereerste is het goed om te weten welke bijl je nodig hebt voor welke klus. 

 • Kloofbijlen: deze bijlen worden gebruikt voor het kloven van bomen. Kloven betekent het bewerken van grote boomstammen tot kleinere stukken hout voor bijvoorbeeld een haardvuur.
 • Hakbijlen: deze bijlen worden vooral gebruikt bij het omhakken van bomen of het afhakken van dikke takken. 
 • Campingbijlen: deze bijl is handig bij het camperen om bijvoorbeeld touw door te hakken of dunne takken weg te halen.
 • Outdoorbijlen: deze bijl lijkt op de campingbijl en heeft vaak een kunststof handvat. De bijl is handig om bij je te hebben als je in de natuur gaat overleven of op de camping staat om kleine buiten knussen mee te doen  

In het assortiment vind je verschillende bijlen en kun je zelf bepalen welke bijl voor jouw klus het beste is. Bekende merken zoals Fiskars, Njord en Morakniv vind je in ze webshop. 

Zelf hout kloven met een kloofbijl

Als je zelf brandhout wilt creëren dan is het goed om een kloofbijl aan te schaffen. Met een kloofbijl kun je van grote stukken hout kleinere stukken maken om deze in de openhaard of de tuinhaard te kunnen branden. Een goede kloofbijl heeft de volgende kenmerken: 

 • Een zware kop zodat de bijl voldoende gewicht heeft om het hout te splijten
 • Een dunne kop om makkelijk door het hout te kunnen
 • Verschillende lengte beschikbaar. Pas de lengte aan op jouw kracht en lengte
 • De snede hoeft niet scherp te zijn
 • Bedoeld om met twee handen te gebruiken 

Kloven lijkt eenvoudig maar is goed om te oefenen en bewust te zijn van de techniek die je het beste kunt gebruiken. De stappen die je het beste kunt volgen zijn de volgende: 

 1. Kies de juiste lengte voor jouw lengte en kracht
 2. Plaats het houtblok achter op een hakblok
 3. Plaats de punt van de bijl op de voorkant van houtblok
 4. Breng de bijl omhoog en sluit beide handen aan op het uiteinde van het handvat
 5. Laat de bijl vallen maar behoud de kracht en spanning in de armen
 6. Buig (licht) door de knieën en de bijl zal in of door het houtblok gaan 

Door deze stappen te volgen kun je eenvoudig, zonder al te veel kracht en vooral veilig een houtblok splijten.

bijlen morakniv, njord, fiskars

De beste kloofbijlen vind je op Vuurkorfwinkel.nl 

Welke kloofbijl het beste is voor jou hangt af van hoe groot het houtblok is, hoe sterk en groot jijzelf bent en hoe de bijl bij jou in de handen ligt. Belangrijk is om te voelen dat je goed overweg kunt met een bijl en de bijl makkelijk kunt gebruiken zonder dat deze uit de handen glijdt of te zwaar is om mee te werken. Recent hebben wij een selectie bijlen aan ons assortiment toegevoegd. Het is een onmisbare accessoire voor het maken van brandhout voor jouw vuurschaal of tuinhaard. Bestel dus nog vandaag voor 17u en wij verzenden jouw bijl nog dezelfde werkdag.