Stookadvies: Enkele tips om eenvoudig een haard aan te steken

Outtrade-Terrashaard-colorado
Het aansteken van haardhout in een tuinhaard of vuurschaal hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.

Hieronder enkele tips voor een snelle en effectieve werkwijze:

1. Steek eerst wat kranten proppen aan in de kachel of open haard aan zodat de koude lucht in het rookkanaal wordt voor verwarmd waardoor er minder rookontwikkeling zal ontstaan.

2. Stook uw houtvuur bij voorkeur op een rooster met aslade, of op een rooster met haardblokken, zodat er van onderaf zuurstof bij het vuur kan komen. Heeft u geen rooster, stapel het hout dan dusdanig dat er toch voldoende zuurstof bij kan.

3. Leg wat kleine en droge aanmaakhoutjes op het rooster en steek deze aan.

4. Als de aanmaakhoutjes goed vlam hebben gevat, zet dan wat kleine en droge houtblokken tegen de achterwand, bouw het vuur daarna verder op met grotere houtblokken.

5. Een Boufadou blaaspijp met lange steel of een blaasbalg is handig om het vuur na verloop van tijd weer wat leven in te blazen.

 

3479451264_efc2ca551dVuur aanmaken met één lucifer

Dit lijkt een hele uitdaging, maar een beetje oefening baart waarschijnlijk kunst. In Lapland maken de bewoners (de Saami) hun houtvuur met één lucifer aan. Ze zetten van te voren dunne gekloofde stukken dennen hout boven hun kachel te drogen, kepen deze in met hun mes zodat er een soort kerstboompje ontstaat. Ze zetten er dan een aantal in hun kachel en leggen wat stroken berkenbast er bij en die ene lucifer brengt het houtvuur tot leven. Probeer het eens uit!

Mocht het niet goed lukken, dan u kunt natuurlijk altijd nog de hulp inroepen van aanmaakvloeistof (nooit spiritus of andere gevaarlijke stoffen gebruiken!), aanmaakblokjes of aanmaak houtkrullen die u heel gemakkelijk bij ons de in webshop kunt bestellen.

 

Welke houtsoorten zijn geschikt voor een tuinhaard?

Welke houtsoorten stoken? U kunt beter geen geverfd hout of geïmpregneerd hout gebruiken. Gebruik naaldhout alleen voor het aanmaken van de openhaard, er zit namelijk vaak veel hars in dit hout. Dit knettert en geeft veel vonken, wat gevaarlijk is bij een open haard vuur. Als u een kachel gebruikt (en deze brandt goed), dan kunt u als de kachel goed heet is wat naaldhout mengen met ander hout.

2-kuub-eikenhout_2_1Gebruik droog hout

Wat natuurlijk het allerbelangrijkste is, is dat u in ieder geval droog hout gebruikt. Niemand zit graag in een walmende rook. Houtsoorten zoals wilg, els, populier en berk, zijn na 1 tot 1½ jaar droog genoeg, andere houtsoorten zoals essen en vooral eiken en beuken, hebben een langere droogtijd nodig van zeker 2 jaar. Ook geperste briketten zijn heel geschikt, ze zijn beslist droog en branden goed. Azobé hout is ook goed te stoken, het geeft echter zoveel hitte af dat het verstandig is het te mengen met andere houtsoorten. Alleen azobe stoken kan uw kachel stuk branden.

Het stoken van dennenhout

Dennenhout stoken is een apart verhaal. Dennenhout is een verwarrende naam in Nederland. Het timmerhout met de naam "dennenhout " komt van de zilverspar en bevat geen hars. Het lijkt veel op vurenhout, maar de boom, de grove den, bevat wel hars en het hout van deze boom heet grenen hout (ofwel grenenhout). Dus het hout van de grove den, dat is wat we willen stoken.

In dit hout zit veel hars en dat kan veel aanslag geven in de openhaard en het rookkanaal. Stook dit dennen hout niet in de openhaard, die wordt niet heet genoeg. In een hete kachel gemengd met ander hout kan het wel. En als u de kachel uit wilt laten branden, gebruik dan op het laatst ander hout want uw kachel en rookkanaal zullen dan al afkoelen.

Veilig stoken met de "omgekeerde"methode

Er is sinds kort een heel goed advies van een aantal brandweerkorpsen. Zij noemen deze stooktip de "Omgekeerde methode",  ook wel de "Zwitserse methode" van stoken. Dit is vooral een heel geschikte manier als u met Fire Up aanmaakblokjes werkt om het vuur aan te steken.

Het komt er op neer dat u in uw kachel, of op het stookrooster van uw openhaard, eerst wat grotere, goed gedroogde houtblokken neerlegt. U stapelt ze twee aan twee kruislings op, naar boven toe met steeds kleinere houtblokken. U laat steeds ruimte tussen de bokken voor de zuurstof. Na een aantal hout lagen legt u tussen twee kleine stukjes hout uw aanmaakblokjes en dan daaroverheen wat kleine houtspanen.

Aansteken van boven naar benedenAls u nu de aanmaakblokjes of aanmaak houtkrullen, aansteekt zullen de kleine houtspanen snel vlamvatten, het vuur zal zich nu langzaam naar onder verplaatsen en rustig op gang komen. Er vindt nu beslist veel minder rookontwikkeling plaats (en in geval van een kachel zullen uw kachelruit en rookkanaal zeker schoner blijven). Bij het aansteken van onderaf ontstaat er normaliter veel meer rook met hierin veel onverbrande delen.

U kunt een filmje bekijken over de "omgekeerde methode" op de site van de Brandweer!

Het bestellen van paraffine aanmaakblokken, aanmaak houtkrullen of Fire up aanmaakblokjes doet u heel eenvoudig in onze webshop.

___________________________________________________________________________________________________