blog koken met gietijzeren pannen}

De winterse maanden komen ons tegemoet waarbij ook de zomerse kookboeken helaas weer de kast in mogen. De heerlijke stoofpotjes, lasagnes, pasta´s en soepen kunnen weer op tafel gezet worden. Met de juiste pannen zoals een robuuste gietijzeren braadpan kom je al een heel eind en maak je deze winter heerlijke gerechten. Hoe je kunt koken met een gietijzeren pan en receptideeën vind je in deze blog.

Gietijzeren braadpannen gebruiken voor winterse recepten 

Een gietijzeren braadpan is ideaal voor het maken van diverse winterse gerechten. Door het dikke materiaal blijft de warmte lang in de pan en kun je de pan wel uren boven op het vuur zetten voor een langzaam gegaarde stoofpan, een smaakvolle lasagne of een zelfgemaakte soep. Daarnaast kun je de gietijzeren pannen voorzien van een seasoning/conditioner waardoor het gietijzer beschermd wordt tegen roestvormingen.  

Omdat gietijzer een dik materiaal is en erg goed tegen hoge temperaturen bestand is kun je een gietijzeren braadpan ook direct in of boven het vuur plaatsen. Ben je bijvoorbeeld op de camping of vind je buiten koken ook leuk in de winter, dan kun je doormiddel van een driepoot en een vuurschaal ook in de winter heerlijke gerechten maken. 

Winterse gerechten uit de gietijzeren pan

  • Nacho's met gesmolten en gehakt
  • Gevulde kalkoenfilet met aardappel en aubergine
  • Kaneelbroodjes met glazuur
  • Lasagne met tomatensaus en Italiaanse kruiden

Gebruik de natuur in jouw gerecht 

Als je het bos in gaat vind je veel leuke dingen om te gebruiken. Raadpleeg altijd het internet of een boswachter of een bepaalde noot veilig is om te eten. Kastanjes kun je meenemen en hier een kastanje puree van maken. Of trek een heerlijke thee van brandnetels.  

Ook veel noten kun je in het bos vinden. Beukennootjes van de beuk kun je roosteren en gebruiken in een taart, maak er een mueslibar van of gebruik de nootjes in een wokgerecht.  

Warme stoofpotjes maken 

Een stoofpotje, met of zonder vlees, maak je eenvoudig in een robuuste gietijzeren braadpan. Laat het vlees en/of groentes sudderen tot deze zacht zijn. Gebruik winterse groentes zoals pompoen, aardappel, champignons of pastinaak. Deze smaken geven direct een warm gevoel en zijn erg lekker met gestoofd vlees. In een gietijzeren braadpan zal de hitte constant zijn en kun je de pan wel uren boven het vuur hangen om een heerlijk smaakvolle stoofpan te maken.  

Bakken op de plancha 

Veel van de bovengenoemde groentes zoals pompoen, aardappel of aubergine zijn ook goed klaar te maken op een barbecue. Snijd de groentes in dunne plakken voor een egale en snelle garing. Met een plancha bakplaat kun je de groentes grillen zonder een heftige rooksmaak. En maak eenvoudig een warme lunch met broodjes door het gebruik van de Bacon Press voor een perfecte panini. 

Buiten koken in de winter

Met een verwarmend vuurtje van de vuurschaal en de juiste gietijzeren pannen kun je ook in de winter de lekkerste gerechten buiten klaarmaken. Hoe leuk is het om op een mooie winterdag de vuurschaal aan te steken en met een driepoot en Dutch Oven een smaakvolle soep te maken? En met een vuurschaal kun je nog de hele winter buiten zitten rondom het haardvuur. Meer inspirerende winterplaatjes en recepten vind je op onze Pinterest pagina

buiten koken met gietijzeren pannen