Houtkachel buiten installeren: veiligheid, gebruik en soorten kachels }

Het aanschaffen en installeren van een houtkachel buiten vergt enige kennis en informatie over bijvoorbeeld de plaatsing van de kachel. Omdat het rendement van houtkachels vaak vrij hoog is zijn factoren zoals veiligheid en plaatsing belangrijke dingen om rekening mee te houden. In deze blog geven wij graag antwoord op de meeste gestelde vragen over houtkachels. 

Wat zijn de voordelen van een houtkachel? 

Houtkachels zijn energiezuinig en eenvoudig, omdat het verbranden van hout vrij effectief is voor de warmteafgifte. Ze zijn ook relatief goedkoop in gebruik, omdat hout een betaalbare en hernieuwbare brandstof is. Bovendien geven houtkachels een aangename warmte af en creëren ze een gezellige sfeer.  

Met een houtkachel onder jouw overkapping maak je van jouw tuin een extra huiskamer waar je de hele winter kunt spenderen. Combineer het frisse najaar met gezelligheid en warmte door middel van een efficiënte houtkachel in de tuin. 

Kun je een houtkachel zelf installeren? 

Goed om te weten is dat de houtkachels in ons assortiment enkel voor buiten gebruik zijn. Het is aan te raden om de houtkachel door specialisten te laten installeren. Verleng je de kachelpijp door het dak heen, houdt dan rekening met hitteafgifte van de kachelpijp en laat je goed informeren over de de benodigde bescherming voor jouw dak. Door het hoge rendement van een houtkachel is het aan te raden goed na te denken over welke houtkachel het beste past in jouw buitenruimte. 

Wat is het beste hout voor een houtkachel buiten? 

Het stoken van een houtkachel wordt vooral gedaan om veel warmte uit de kachel te krijgen. Om zo min mogelijk rook te ontwikkelen is het gebruik van droog hout belangrijk. De verschillende types haardhout hebben elk hun eigen voordelen.  

Eikenhout of essenhout heeft een lange brandduur en geeft veel warmte af. Echter is hier meer hout voor nodig voor een goed vuurtje. Zachte houtsoorten zoals berkenhout of elzenhout zullen sneller branden maar hebben dan ook een lagere warmteafgifte.  

Voor een langdurige warmte tijdens een koude winteravond is dus eikenhout of essenhout de beste houtsoort om te gebruiken. 

Kan een houtkachel onder een overkapping? 

De houtkachels in ons assortiment zijn enkel bedoeld voor buiten gebruik. Om de houtkachel een vaste plek onder de overkapping te geven kun je de kachelpijp door het dak verlengen met een dubbelwandige dakdoorvoer. Hiermee kun je de rook van de buitenkachel afvoeren en kun je gerust de houtkachel opstoken zonder overlast van rook te hebben. Let op: niet elke tuinhaard kan gebruikt worden als vaste houtkachel. Het is belangrijk dat bij het doorvoeren van de kachelpijp de juiste materialen worden gebruikt om alles veilig te installeren. Daarnaast valt het installeren van een kachelpijp door het dak onder het Bouwbesluit en zitten hier richtlijnen aan.

Bij de aanschaf en installatie van een houtkachel is het verstandig goed te kijken naar de volgende punten: 

  • Vermogen 
  • Het rendement 
  • De plaatsing 
  • Het gebruik 
  • Het onderhoud

Deze factoren zijn belangrijk bij de aanschaf en ook het gebruik van een buitenkachel. Zo kun je met een gerust hart de hele winter de buitenkachel gebruiken in jouw tuin. Heb je meer vragen over de type houtkachels in ons assortiment, over het gebruik of de installatie? Neem gerust contact met ons op, wij denken graag met je mee.