Veel gestelde vragen Palazzetti Beton Barbecues

Vermijd tijdens het gebruik snelle temperatuurwisselingen. Zo dient u na de opbouw voorzichtig te beginnen met een klein vuurtje zodat de barbecue langzaam kan drogen. Dit voorkomt het barsten van het beton door te snelle en te grote temperatuurwisselingen. Dit geldt ook als de barbecue nat is bijvoorbeeld na een regenbui.

  • Als u hout in de barbecue stookt, zorg er dan voor dat de vlammen nooit tot de kap van de barbecue komen.
  • Eventuele scheurtjes in het beton kunnen een gevolg zijn van het werken van de betonnen elementen. Dit heeft echter geen invloed op het functioneren of de levensduur van de barbecue
  • Bedek de barbecue met een afdekhoes tijdens de winterperiode

 

Wat is openhaardkit?

Openhaardenkit is een kit wat geleverd wordt in een koker. Met deze kit kunt u de onderdelen aan elkaar lijmen en eventuele naden wegwerken. 

 

Hoe wordt de barbecue geleverd?

Antwoord: De meeste barbecues worden in onbehandelde uitvoering (grijs) als bouwpakket geleverd. Een aantal barbecues worden kant en klaar geleverd. Dit staat vermeld bij het artikel. U dient zelf te zorgen voor het opbouwen van de barbecue en daarna moet u deze eventueel behandelen met elastische quarts coating of transparante coating (m.u.v. de standaard gecoate haarden). Na de behandeling vier dagen laten drogen. Let op! U kunt de barbecue dus niet direct gebruiken.

 

Wat is de levertijd van een Palazzetti Tuinhaard/barbecue?

Antwoord: De levertijd van de Palazzetti Tuinhaard/barbecues is ca. 5 à 10 werkdagen mits op voorraad m.u.v. de waddeneilanden

 

Mag ik in iedere betonnen barbecue hout stoken?

Antwoord: Nee, u mag niet in alle tuinhaarden hout stoken. Dit staat vermeld bij het artikel.  Vermijd tijdens het gebruik snelle temperatuurwisselingen. Zo dient u na de opbouw voorzichtig te beginnen met een klein vuurtje, zodat de barbecue die wel gecoat moet worden langzaam kan drogen. Dit voorkomt het barsten van het beton door te snelle en te grote temperatuurwisselingen. Dit geldt ook als de barbecue nat is b.v. na een regenbui. Een extra bescherming tegen de hitte bied de metalen beschermkap die tijdens de opbouw in de barbecue geplaatst kan worden.

 

Er zit witten vlekken op mijn barbecue. Wat is deze witte uitslag?

Beton wordt gemaakt door vermenging van zand, grind, cement en water. Het is dus eigenlijk een natuurlijk product. Bij natuurlijke processen kun je niet alle factoren in de hand houden. De natuur gaat zijn eigen gang. Bij beton is van de vier basiscomponenten het cement de oorzaak. Dit kan een chemische reactie gaan vormen met water, waardoor vrije kalk wordt gevormd. Die zich afzet op het betonoppervlak. De kalkafzetting gaat daarna een reactie aan met kooldioxide uit de lucht, waardoor een calciumcorbonaat ontstaat. En zo ontstaan dan de witte vlekken op de bestrating. 

Wanneer ontstaat het? 

Er zijn twee situaties waarbij witte uitslag kan ontstaan: bij de productie, door het aanmaakwater (primaire uitslag) of later, door regen (secundaire uitslag). De primaire komt niet of nauwelijks voor. De zeer goede verdichting van de mortel en de lage watercementfactor werken zeer gunstig op het tegengaan van witte uitslag. Primaire uitslag bij de productie van beton is dan ook zo goed al uitgesloten. Heeft het betonproduct te lijden onder witte uitslag, dan komt dat doordat na de productie de chemische reactie van cement en water gewoon doorgaat. Tijdens de opslag of na plaatsing kunnen de tegels - vooral tijdens regenbuien - een teveel aan water opnemen, dat na de bui weer wordt afgestoten. Het gevolg: secundaire uitslag. 

Wat is er aan te doen? 

Aan witte uitslag kunt u eigenlijk niets doen. Het calciumcarbonaat dat ontstaat, is praktisch niet van het betonoppervlak te verwijderen zonder het product zelf aan te tasten. Het enige dat helpt is geduld, want alle witte uitslag verdwijnt op den duur vanzelf. Door het kooldioxide in de lucht, verandert het calciumcarbonaat langzaam in een stof die wel oplosbaar is in water. Het probleem lost zich vanzelf dus op. Zure verontreinigingen in de lucht, zoals koolzuur en zwaveldioxide, versnellen dit proces. Met andere woorden: witte uitslag verdwijnt sneller op plaatsten met veel industrie dan in gebieden met zuivere zee- en berglucht.