Hoe maak je snel & makkelijk een vuurtje aan?
Het aanmaken van een goed vuurtje hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Met het juiste materiaal ben je snel op weg! Hieronder geven we tips voor het veilig aansteken van een goed vuur:
Hoe kan je snel vuur maken?
- Maak een mooi stapeltje van kleine houtblokken met hierin 2 tot 4 aanmaakblokjes
De milieuvriendelijke aanmaakblokjes van Fire-Up zijn makkelijk in gebruik, stinken niet, zijn onbeperkt houdbaar en bovenal erg veilig! Stook jouw houtvuur het liefste op een rooster of aslade zodat er van onderaf zuurstof bij het vuur kan komen. Heb je geen rooster? Stapel het hout dan dusdanig dat er toch voldoende zuurstof bij kan. - Steek de aanmaakblokjes aan met een lange lucifer of aansteker
- Laat de aanmaakblokjes het hout aansteken
- Om het vuur groter te maken of aan te houden kun je beetje bij beetje grotere stukken hout op het vuur leggen (met vuurvaste handschoenen)
- Gebruik eventueel een blaasbalg om het vuur weer aan te wakkeren
Tips & adviezen bij het aanmaken van een vuurtje
- Gebruik nooit spiritus, benzine of andere gevaarlijke stoffen om je vuur aan te maken
- Gebruik droog en onbewerkt hout om te stoken, dit werkt het beste en is milieuvriendelijk
Is vuur maken legaal?
In principe is vuur maken op een openbare plek, zoals een pleintje of een bos, verboden in Nederland. Als het wel mag, staat dit in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente, waar en onder welke voorwaarden het wel mag. De APV kun je opvragen bij jouw gemeente.
Het kan voor buren of omwonenden weleens vervelend zijn als de rook blijft hangen of als er overlast wordt ervaren van jouw tuinhaard of vuurkorf. Hoe zorg je dat je deze overlast zo beperkt mogelijk houdt? Lees hieronder meer tips over zo verantwoord mogelijk stoken om overlast te voorkomen:
Hoe kun je de overlast van rook beperken?
- Maak geen vuur als het mistig of windstil is. De rook blijft dan namelijk lang hangen. Er is een stookwijzer vanuit de overheid, deze kun je bekijken voor je een vuurtje gaat stoken.
- Stook alleen schoon, onbehandeld hout (zonder verf, lijm of impregneermiddel bijvoorbeeld). Het is namelijk verboden om behandeld hout te verbranden: hier komen nog meer schadelijke stoffen vrij.
- Gebruik altijd droog hout om mee te stoken. Dit herken je aan scheuren of een loszittende schors. Vochtig hout verbrandt onvolledig, waardoor veel ongezonde stoffen vrijkomen.
- Het verbranden van papier en karton is verboden: het geeft veel rook en vliegas.
- Koop brandhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen.
We hopen dat je met onze tips & adviezen meer te weten bent gekomen over het stoken van een veilig en verantwoord haardvuur. Heb je nog vragen of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.