Algemeen

Een Zweedse fakkel is een boomstammetje dat van bovenaf ongeveer drie kwart verticaal is ingezaagd. De fakkel plaatst u rechtop en middenin de kern van de zaagsneden steekt u het aanwezige aanmaakblokje aan. Door de aangebrachte zaagsnedes krijgt de vlam een perfecte zuurstoftoevoer zodat het blok gelijkmatig en gecontroleerd tot de grond kan opbranden.

25619_sfeer-fakkel-geschenkDe historie van de Zweedse fakkel

De Zweedse fakkel, oftewel de Swedish torch, is in de 16e eeuw 'uitgevonden' door soldaten uit Zweden die een eenvoudige manier zochten om vochtig hout te doen branden. Zij maakten insnedes in boomstammen om de zuurstoftoevoer te reguleren. De fakkels werden gebruikt voor licht en warmte, maar ook voor het opwarmen van bijvoorbeeld water en maaltijden.

Tegenwoordig hebben de fakkels nog steeds dezelfde vorm, maar worden er andere technieken gehanteerd om ervoor te zorgen dat deze niet vonken en minder roken.

In welke afmetingen is de Zweedse fakkel verkrijgbaar?

De Zweedse fakkel is verkrijgbaar in vier verschillende afmetingen: 20 cm, 25 cm, 50 cm en 100 cm hoog. Omdat we het hier hebben over een natuurproduct, wordt de dikte van de stam over het algemeen indicatief aangegeven. Deze diameter varieert bij het kleinste model van 11 tot 13 cm en bij de fakkel van een meter zelfs van 25 tot 35 cm.

Hoe lang brandt de Zweedse fakkel?

De totale brandduur van de Zweedse fakkel hangt af van weer en wind en is dus voornamelijk indicatief aan te geven. Normaliter kan de volgende brandduur aangehouden worden: Zweedse fakkel van 25 cm circa 2,5 tot 3,5 uur, de fakkel van 50 cm circa 3 tot 4 uur en het grootste exemplaar van 100 cm circa 5 tot 6 uur.

Zweedse fakkels van 100% FSC hout

Let u er bij aanschaf op dat u alleen fakkels met een FSC-keurmerk koopt. Dit betekent dat er niet onnodig bomen voor worden geveld. De boomstammen worden aansluitend gedroogd in een speciale droogruimte. Hierdoor verkrijgen de Zweedse fakkels het juiste vochtigheidspercentage en branden ze helemaal op. Zijn de fakkels te vochtig, dan zullen ze tijdens het branden ontzettend roken.

zweedse-fakkel-van bovenafZweedse fakkels veilig gebruiken

Een Zweedse fakkel is een open vuurbron en daarom alleen en uitsluitend geschikt voor gebruik buitenshuis én alleen op plekken die geschikt en veilig zijn genoeg zijn voor een open vuurbron! Een Zweedse fakkel is dus niet geschikt voor gebruik op balkons.

De Zweedse fakkels zijn bij aankoop al helemaal gebruiksklaar gemaakt. Dit houdt in dat er in de bovenkant een kleine inkeping is gemaakt, waar het meegeleverde aanmaakblokje is geplaatst. Dit blokje werkt op dezelfde manier als de aanmaakblokjes die gebruikt worden voor het aanmaken van de openhaard.

Door met een aansteker of lange lucifer een vlam tegen het aanmaakblokje te houden, vat deze vlam. De fakkel zal nu vanzelf gaan branden. Het is niet nodig (en zelfs ten zeerste af te raden) om een extra brandmiddel te gebruiken om het aansteken te bevorderen.

Let er bij het branden ook op dat de ondergrond geen vlam kan vatten en dat u de fakkel nooit onbeheerd brandend achterlaat of zonder toezicht laat doorbranden.

Hoe kan de Zweedse fakkel gedoofd worden?

Het doven van een Zweedse fakkel doet u het veiligst met behulp van water, maar aan te bevelen is om, indien mogelijk, de fakkel in zijn volledigheid op te laten branden vanwege de eventuele rookontwikkeling die bij het doven ontstaat.

Bij welke gelegenheid is de Zweedse fakkel te gebruiken?

Zweedse fakkels zijn de ideale sfeermaker tijdens buitenevenementen zoals fakkeltochten, kerstborrels en Oud & Nieuw feestjes. Maar ook tijdens huwelijksfeesten of gewoon een gezellige avond in de tuin is het creëren van warmte en gezelligheid kinderspel.

Met meerdere fakkels bij elkaar ontstaat een weelderig vlammenfestijn. Zet u ze op een rij, dan kunt u een pad sfeervol verlichten of markeren. De fakkels geven een flinke vlam, waardoor veel licht en warmte ontstaat.

Zweedse fakkel met standaardAccessoires voor Zweedse fakkels

Voor de kleinere Zweedse fakkels van 20 en 25 cm hoog is er een decoratieve standaard voor Zweedse fakkels verkrijgbaar. Deze standaard lijkt een beetje op een kleine vuurkorf en heeft verticale spijltjes waardoor het vuur van alle kanten zichtbaar is. De standaard staat op drie pootjes en is dus stabiel overal neer te zetten.

De standaard wordt veel gebruikt als basis voor kerstpakketten, maar vormt samen met een fakkel ook een leuk verjaardagscadeau of eindejaarsgeschenk.

Omdat tijdens het branden van de fakkel as- en houtresten op de grond zullen vallen kan het verstandig zijn om een bodemplaat te gebruiken. Deze bodemplaten zijn zowel rond als vierkant (en in verschillende maten) verkrijgbaar. Na gebruik kunt u deze asopvangbak eenvoudig legen boven de vuilnisbak.

Met lange lucifers kunt u eenvoudig en veilig de Zweedse fakkel, een vuurkorf, terrashaard, openhaard of meerdere kaarsen aansteken. De lucifers branden lang en zitten in een doos met aanstrijkpapier aan de zijkanten.

De kleine schop van Barbecook kan handig zijn om resterende as- en houtresten op te ruimen. De schop heeft een compact formaat en houten steel.

Hoe maak je een Zweedse fakkel?

Als stam raden we een fakkel aan met een doorsnede van 20 tot 50 cm. Het komt echter niet zo heel nauw, kijkt u maar waar u aan kunt komen en wat u prettig vindt. Het kan dus zijn dat u eerst een zaag nodig heeft om tot zo'n stammetje te komen.

Heeft u een mooi stammetje gevonden of afgezaagd, dan zaagt u de stam kruislings een heel eind in, tot ongeveer ¼ deel boven de grond. Het maakt eigenlijk niet zo veel uit welke houtsoort u gebruikt, als het maar geen vers gehakt hout betreft. Dat is veelal te vochtig waardoor de Zweedse fakkel gaat roken. In het midden van de zaagsnedes plaatst u tenslotte een aanmaakblokje, dat u uiteindelijk aansteekt en klaar ben u!

Waar kan ik Zweedse fakkels kopen?

Heeft u zo voldoende informatie om een juiste keuze te maken en Zweedse fakkels te kopen, dan kunt u bij Vuurkorfwinkel.nl of Zweedsefakkelonline.nl terecht. U heeft hier de keuze uit alle hierboven vermelde exemplaren, maar er zijn ook eventuele alternatieven verkrijgbaar zoals de paraffine berkenstam of een vuurpotje. En bestelt u vandaag voor 17:00 uur, dan heeft u uw fakkels waarschijnlijk morgen al in de tuin staan!

Grotere aantallen bestellen?

Wilt u grotere aantallen Zweedse fakkels bestellen, vraag dan vrijblijvend een offerte op en ontvang aantrekkelijke kortingen! Bel ons op 013-5451966 of stuur snel een e-mail.

___________________________________________________________________________________________________