Wat te doen bij een gaslucht?

Gaslek in huis? Heb je een gasproduct zoals een sfeerhaard of vuurtafel in huis en ruik je een gaslucht? Wij vertellen je wat er aan de hand is en wat je in deze situatie moet doen!

Hoe herken je een gaslek?

Een gaslek herken je aan een sissend geluid van ontsnappend gas of aan de typerende geur. Gas is van zichzelf geurloos, maar bij een gaslek komt er lucht bij de brandstof waardoor een sterke geur vrijkomt.  Wat je dan ruikt is tetrahydrothiofeen, een stof die enigzins naar zwavel ruikt.

 

De oorzaak van een gaslek is meestal een gaatje of scheurtje in een verouderde gasleiding of slang van je haard of vuurtafel. Het kan ook zo zijn dat een koppelstuk kapot is of dat de gasslang of gaslek niet goed aangesloten is op het apparaat. 

 

Je kunt gemakkelijk zelf een gaslek opsporen. Smeer voorzichtig wat zeepsop op de gasleidingen en de koppelstukken. Ontstaan er ergens belletjes? Dan is daar sprake van een lekkage. 

 

Let op: Behandel de gaslek niet zelf, maar neem contact op met een installateur die de gaslek kan herstellen.

Wat moet je doen? 

Herken je deze symptomen? Onderneem dan direct actie! 

 

 • Sluit de hoofdtoevoer af. Draai de gasfles (van je vuurtafel) dicht of sluit de gaskraan af. Vaak zit de hoofdkraan vlak voor de gasmeter in een meterkast. Als de uiteinden van de kraan met de leiding meelopen staat deze open. Als de uiteinden haaks op de leiding staan, staat de kraan dicht.
 • Open ramen en deuren.
 • Ga naar buiten
 • Maak een melding en bel gratis het Nationaal Storingsnummer: 0800-9009

Wat moet je niet doen?

 • Gebruik geen vuur. Steek geen kaars of sigaret aan.
 • Wees voorzichtig met elektriciteit. Zet elektrische apparaten niet aan of uit. 

Hoe voorkom je een gaslek?

Er zijn een hoop maatregelen die je kunt nemen om een gaslek te voorkomen. Hierbij is het belangrijk om te zorgen voor veilige gasinstallaties.

 

 1. Controleer jaarlijks je gasleidingen, gasslang, koppelingen van gashaarden of vuurtafels in huis.
 2. Vervang een verouderde gasslang op tijd. Een gasslang is gemiddeld goed voor 15 jaar. 
 3. Controleer of er geen koppelstuk kapot is en of alle aansluitingen goed vast zitten.
 4. Controleer of de gasvlammen een blauwe kleur hebben. Als de vlam geel of oranje is dan functioneert uw gastoestel niet zoals het hoort.
 5. Is een gastoestel plots uitgevallen? Wacht dan minstens 5 minuten voor je deze weer aanzet.