Montagetips voor terrasverwarming

Waar plaats je een terrasverwarmer, hoe bevestig je een terrasverwarmer en hoe regel je de elektriciteit voor mijn terrasverwarming zijn logische vragen vooraf of tijdens de aanschaf van een terrasverwarmer. Het is belangrijk om op en aantal factoren te letten tijdens de montage van een terrasverwarmer. Onderstaande vragen hierover zullen we op deze pagina beantwoorden:

 

Hoeveel terrasverwarmers heb ik nodig voor mijn buitenruimte?
De hoogte van de benodigde wattage per terrasverwarming en hoeveel terrasverwarmers je voor de buiten ruimte nodig hebt ligt aan de mate van isolatie van de ruimte.

De hoogte van de benodigde wattage per terrasverwarming en hoeveel terrasverwarmers je voor de buiten ruimte nodig hebt ligt aan de mate van isolatie van de ruimte. 

Gesloten ruimte (serre) 175 Watt per m2
Een absoluut beschut terras 250 Watt per m2
Een normaal beschut terras 300 Watt per m2
Een matig winderig terras 350 Watt per m2

Terrasverwarming afhankelijk van het aantal personen

Een zitje van 2-3 personen 1 straler van 1400-1500 Watt 
Een plaats of tafel voor 4 personen 1 straler van 2000 Watt
Een plaats of tafel voor 4-6 personen 2 stralers van 1400-1500 Watt of 2 van 2000 Watt
Waar moet ik op letten tijdens het monteren van terrasverwarming?
De montagehoogte is een zeer belangrijke factor in het succesvol verwarmen van een terras of ruimte. Als vuistregel houden wij de volgende hoogtes aan:
1400 - 1500 Watt Monteren op circa 210 cm vanaf de vloer gemeten
2000 Watt Monteren op circa 250 cm vanaf de vloer gemeten
3000 Watt of zwaarder Monteren op circa 270 - 300 cm vanaf de vloer gemeten

In verband met de warmte adviseren wij echter wel een afstand van circa 45 cm aan te houden tussen de terrasverwarming en het plafond. Deze afstanden houden we aan om ervoor te zorgen dat de terrasverwarmer het juiste effect heeft en het niet te weinig of te veel warmte geeft voor een optimale ervaring.
Naast de afstand van mensen en voorwerpen is ook de richting van het verwarmen een factor dat kan leiden tot de juiste verwarming. Zo wordt warmte van voren ervaren als effectiever dan van de achterkant. Echter is dit meer een persoonlijke voorkeur dus til hier niet te zwaar aan.

Hoe bevestig ik een terrasverwarmer op de juiste manier?
Alle terrasverwarmers worden montage-klaar geleverd. Je kunt de kant- of plafondbeugel direct monteren met de bijgeleverde schroeven en de terrasverwarmer al vaak dezelfde dag nog gebruiken. Let goed op de boven genoemde afstanden om brandgevaarlijke situaties te voorkomen.
Staande heaters (elektrisch en gas) kun je uiteraard direct neerzetten en mogelijk nog verplaatsen naar wens. Let op, bij elektrische terrasverwarming zal er een snoer naar het stopcontact zijn. Werk deze weg of leg deze op een tactische plek om struikelen of irritatie te voorkomen.
Waar moet de elektrische installatie aan voldoen voor mijn elektrische terrasverwarmer?
Elektrische terrasverwarming tot 2000 watt is in de meeste gevallen geen probleem en kan direct worden aangesloten. Voor een vermogen hoger dan 200 watt kun je wat aanpassingen moeten maken. Een standaard huisinstallatie is voorzien van groepen van 16A. Op zo'n groep kun je apparaten aansluiten met een totaal vermogen van 3600 Watt. Houdt dus bij voorkeur 1 groep open voor jouw terrasverwarmer(s) en tel het vermogen op, niet meer dan 3500 watt.
In het begin van inschakelen kan er een piekstroom ontstaan. Uitvallen van de stroom kun je voorkomen op twee manieren:

  • Laat de installateur jouw zekering in de meterkast vervangen door een automaat met een zogenaamd C-karakteristiek. Deze automaten zijn berekend op piekspanningen.
  • Maak gebruik van een zogenaamde softstart techniek om jouw terrasverwarming te schakelen en/of te dimmen. Het gebruik van Infresco™ softstart controllers verlengt tevens de levensduur van de terrasverwarming tot wel 30%.
Hoe zorg ik voor een brandveilige situatie?
Omdat er geen ontbranding plaats vindt is een elektrische verwarmer veiliger dan een gas variant. Wel moet men er rekening me houden dat de behuizing soms warm zal worden als de straler langdurig aan staat. Het is dus wel raadzaam om de behuizing en de directe stralingswarmte van de lamp niet te dicht bij brandbare artikelen te monteren. Hiervoor raden wij een minimale afstand aan van 35 cm.