Sosaties met lams- en varkensvlees

Marinade

•  3 uien
•  1-2 kleine rode pepers
•  33 ml zonnebloemolie
•  4-5 el kerriepoeder
•  2 tl-kurkuma
•  2 laurierbladen
•  2 tl-gemalen gember
•  2 tl gedroogde koriander
•  10 gedroogde abrikozen
•  33 ml abrikozenjam
•  50 g bruine suiker
•  150 ml witte azijn
•  300 ml water

Voor 6 tot 8 personen

•  11/2 kg uitgebeende lamsschouder
•  1 kg uitgebeende varkensvlees
•  500 gr (varkens-) spek
•  Een paar citroenen

Bereiding

Snijd al het vlees in blokjes van circa 2 ½ cm. Maak hierna de marinade klaar. Pel de uien en snijd ze vervolgens in plakjes. Snijd de gewassen pepers fijn. Verhit de olie en bak de uien tot ze zacht zijn. Voeg hieraan de peper, kerrie, kurkuma, laurierblad, gember en koriander toe en bak gedurende enkele minuten. Snijd de gedroogde abrikozen in kleine stukjes en voeg ze toe met de rest van de ingrediënten en laat alles 10 minuten sudderen. Laat het dan volledig afkoelen. Rijg de blokjes vlees aan de spiesen, en voeg hier en daar een citroenblad toe. Leg de spiesen op een grote ondiepe schaal en giet de marinade erover. Laat dit een nacht staan en draai af en toe de spiesen om. Laat het teveel aan marinade van het vlees afdruipen voordat je het gaat grillen.

Op de barbecue

Bereid de barbecue voor op indirecte warmte circa 2500C. Gril de spiesen gedurende circa 15 minuten en draai ze af en toe. Leg de sosaties nu boven directe warmte en draai ze een- of tweemaal, om ze de traditionele licht geschroeide randen te geven. Breng de resterende marinade aan de kook, laat een paar minuten sudderen en serveer deze bij de sosaties.