Hoe onderhoud je jouw plancha?

Welkom bij jouw culinaire avontuur met de plancha! Om ervoor te zorgen dat je de meest smaakvolle kooksessies kunt beleven, is een goede voorbereiding van jouw plancha essentieel. Volg deze eenvoudige stappen om jouw plancha klaar te maken voor het eerste gebruik en ontdek handige tips voor het onderhoud.

diverse sfeerfotos van plancha bakplaat

Het eerste gebruik

Om ervoor te zorgen dat je optimaal kunt genieten van koken met de plancha, is een goede voorbereiding voor het eerste gebruik van belang. Hier zijn enkele eenvoudige stappen om jouw plancha klaar te maken voor smaakvolle kooksessies:

  1. Voorbereiding: Voordat je begint, verwijder je alle verpakkingen en beschermende materialen van de plancha.

  2. Reiniging met warm water: Maak het kookoppervlak grondig schoon met warm water en een zachte doek. Dit zorgt ervoor dat eventuele stof en vuilresten van het transport worden verwijderd.

  3. Eerste inbranding: Verwarm de plancha op middelmatige temperatuur totdat het oppervlak goed warm is. Voeg vervolgens een dun laagje (plantaardige) olie toe aan het kookoppervlak. Verspreid de olie gelijkmatig met behulp van een doek of keukenpapier. Dit inbrandproces helpt om een natuurlijke anti-aanbaklaag te creëren en beschermt het oppervlak tegen roest.

  4. Het eerste gerecht: Nu is jouw plancha klaar voor het eerste gerecht! Je kunt bijvoorbeeld wat gesneden uien of groenten bakken om de nieuwe anti-aanbaklaag verder te versterken. Dit helpt niet alleen om de smaak te verbeteren, maar ook om de plancha vertrouwd te maken met het kookproces.

  5. Afkoelen: Laat de plancha volledig afkoelen voordat je de resterende olie verwijdert. Veeg het kookoppervlak opnieuw schoon met een droge doek.

 

Reiniging na gebruik

Na elke kooksessie is het essentieel om de plancha schoon te maken. Schraap voedselresten en overtollig vet weg met behulp van een spatel terwijl de plancha nog warm is (maar niet meer heet). Hierdoor voorkom je dat aangekoekte resten de volgende keer roet in het eten gooien.

 

Oliebehandeling na gebruik

Om de levensduur van jouw plancha te verlengen, is het raadzaam om altijd na gebruik een dun laagje plantaardige olie op het kookoppervlak aan te brengen, zelfs als de plancha niet in gebruik is. Hiermee bescherm je het oppervlak tegen roestvorming en behoud je de kostbare anti-aanbaklaag. Verspreid de olie gelijkmatig met behulp van een doek of keukenpapier om te zorgen dat elk gerecht moeiteloos van de plancha glijdt.

 

Roestpreventie

Om roestvorming te voorkomen, bewaar je de plancha altijd op een droge plaats, vooral als je hem voor langere tijd niet gebruikt. Een droge schuilplaats beschermt tegen nadelige weersinvloeden en verlengt de levensduur van jouw plancha aanzienlijk.

 

Beschermhoes

Als je je plancha wilt beschermen tegen weersinvloeden en stof wanneer je hem niet gebruikt, overweeg dan het gebruik van een geschikte beschermhoes. Hoewel we geen specifieke hoezen hebben die precies op alle plancha's in verschillende formaten passen, kunnen universele beschermhoezen voor andere buitenartikelen zoals tuinhaarden of barbecues een handige oplossing bieden. Het gebruik van een beschermhoes is een verstandige investering om de levensduur van je plancha aanzienlijk te verlengen. Deze universele hoezen zijn ontworpen om verschillende maten en vormen van buitenartikelen te bedekken en te beschermen tegen de elementen. Bekijk al onze beschermhoezen om er een te kiezen die groot genoeg is om je plancha volledig te bedekken. Zo kun je genieten van je plancha zonder je zorgen te maken over de weersomstandigheden.

 

Veiligheidstips

Zorg ervoor dat de plancha volledig is afgekoeld voordat je deze opbergt. Bewaar de plancha op een veilige en stabiele plaats, weg van kinderen en huisdieren. Gebruik hittebestendige handschoenen bij het schoonmaken of verplaatsen van een hete plancha.