Gietijzeren Pan Inbranden: De Ultieme Gids

Als je op zoek bent naar een duurzame en veelzijdige kookpan, is een gietijzeren pan een uitstekende keuze. Maar voordat je aan de slag kunt gaan, is het belangrijk om de gietijzeren pan in te branden. In deze blogpost delen we een gedetailleerd stappenplan voor het inbranden van een gietijzeren pan, of je nu een oven of een fornuis gebruikt. We bespreken ook verschillende soorten gietijzeren pannen, de voordelen en nadelen ervan, en geven handige tips voor gebruik. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten over het inbranden en onderhouden van een gietijzeren pan.

 

Soorten gietijzeren pannen

Voordat we ingaan op het inbranden van een gietijzeren pan, is het belangrijk om de verschillende soorten pannen te bespreken. Er zijn namelijk diverse varianten beschikbaar, waaronder pre-seasoned pannen, geëmailleerde gietijzeren pannen en gietijzeren pannen die je zelf nog moet inbranden (seasonen). Elk type heeft zijn eigen kenmerken en voordelen.

 1. Pre-seasoned pannen: Pre-seasoned pannen zijn al voorzien van een natuurlijke antiaanbaklaag, die ontstaat door het aanbrengen van een dunne laag olie op het oppervlak. Deze pannen zijn direct klaar voor gebruik en vereisen geen inbrandproces. Je kunt meteen aan de slag met koken zodra je The Bastard Fry Pan Gietijzer hebt aangeschaft.
 2. Geëmailleerde gietijzeren pannen: Geëmailleerde pannen hebben een gladde, glazen coating aan de binnenkant, zoals de Barbecook Barbecuepan. Deze coating voorkomt dat het voedsel direct in contact komt met het gietijzer, waardoor ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Geëmailleerde pannen vereisen geen inbrandproces en zijn ideaal voor mensen die graag de voordelen van gietijzer willen ervaren zonder het gedoe van inbranden.
 3. Gietijzeren pannen om zelf in te branden (seasonen): Er zijn ook gietijzeren pannen verkrijgbaar die nog niet zijn voorzien van een antiaanbaklaag. Deze pannen moeten zelf worden ingebrand, ook wel seasonen genoemd. Door het inbrandproces creëer je een natuurlijke antiaanbaklaag die de duurzaamheid en prestaties van de pan verbetert. Het inbranden van een gietijzeren pan is een essentiële stap om deze optimaal te kunnen gebruiken.

Met deze informatie kun je een weloverwogen keuze maken bij het kiezen van een gietijzeren pan die het beste bij jouw behoeften past.

 

Gietijzeren pan inbranden

Als je een traditionele gietijzeren pan hebt die niet pre-seasoned of geëmailleerd is, moet je deze inbranden voordat je hem gaat gebruiken. Dit proces creëert een natuurlijke antiaanbaklaag en zorgt ervoor dat je pan lang meegaat. Hier zijn de stappen die je moet volgen om je gietijzeren pan in te branden: 

 

Stappenplan inbranden oven

 1. Verwarm de oven voor: Zet je oven op 180°C en laat deze volledig opwarmen.
 2. Reinig de pan: Was de pan grondig met warm water en mild afwasmiddel. Scrub eventuele roestplekken of vuil weg.
 3. Droog de pan: Droog de pan grondig af met een schone doek of keukenpapier.
 4. Breng olie aan: Wrijf de binnen- en buitenkant van de pan in met een dunne laag plantaardige olie of gesmolten reuzel. Zorg ervoor dat je alle plekken goed bedekt.
 5. Plaats de pan in de oven: Plaats de ingevette pan ondersteboven in het midden van de oven, op een bakplaat of aluminiumfolie om eventueel lekkende olie op te vangen.
 6. Bak de pan: Bak de pan gedurende 1 uur in de voorverwarmde oven.
 7. Laat afkoelen en herhaal indien nodig: Haal de pan uit de oven en laat deze volledig afkoelen. Als je de antiaanbaklaag wilt versterken, kun je de bovenstaande stappen herhalen.

 

Stappenplan inbranden fornuis

 1. Reinig de pan: Was de pan grondig met warm water en mild afwasmiddel. Scrub eventuele roestplekken of vuil weg.
 2. Droog de pan: Droog de pan grondig af met een schone doek of keukenpapier.
 3. Breng olie aan: Wrijf de binnen- en buitenkant van de pan in met een dunne laag plantaardige olie of gesmolten reuzel. Zorg ervoor dat je alle plekken goed bedekt.
 4. Verwarm de pan: Verwarm de ingevette pan op laag vuur gedurende ongeveer 10 minuten. Draai de pan regelmatig om ervoor te zorgen dat alle oppervlakken gelijkmatig worden verhit.
 5. Laat afkoelen en herhaal indien nodig: Haal de pan van het vuur en laat deze volledig afkoelen. Herhaal de bovenstaande stappen indien gewenst.

Na het gietijzeren pan inbranden

Gefeliciteerd! Je hebt je gietijzeren pan succesvol ingebrand. Nu is het belangrijk om te weten hoe je je pan moet onderhouden voor langdurig gebruik. Hier zijn een paar handige tips:

-       Reinig de pan met warm water: Gebruik geen afwasmiddel, tenzij absoluut noodzakelijk. Een beetje warm water en een zachte borstel zijn meestal voldoende om de pan schoon te maken.

-       Droog de pan grondig af: Zorg ervoor dat de pan volledig droog is voordat je deze opbergt. Dit voorkomt roestvorming.

-       Breng na gebruik een dun laagje olie aan: Wrijf na elk gebruik een dun laagje olie over de binnen- en buitenkant van de pan. Dit helpt de antiaanbaklaag te behouden en beschermt tegen roest.

 

Antiaanbaklaag resetten

Als je merkt dat de antiaanbaklaag van je gietijzeren pan begint af te nemen, kun je deze resetten. Volg hiervoor dezelfde stappen als voor het inbranden van de pan. Na het inbrandproces is je pan weer als nieuw.

 

3 tips bij gebruik van een gietijzeren pan

Hier zijn nog een paar handige tips om optimaal te genieten van je gietijzeren pan:

-       Gebruik hittebestendige keukenhandschoenen: Gietijzer wordt erg heet tijdens het koken, dus zorg ervoor dat je hittebestendige handschoenen gebruikt om brandwonden te voorkomen.

-       Verwarm de pan geleidelijk: Verwarm de pan geleidelijk op laag tot middelhoog vuur. Plotselinge temperatuurveranderingen kunnen het gietijzer beschadigen.

-       Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen: Schurende schoonmaakmiddelen kunnen de antiaanbaklaag van de pan beschadigen. Gebruik altijd milde schoonmaakmiddelen en een zachte borstel.

 

Veelgestelde vragen

1.    Hoe lang moet een gietijzeren pan inbranden?

Het inbranden van een gietijzeren pan duurt meestal 1 tot 2 uur.

 

2.    Wat mag niet in gietijzer?

Vermijd het langdurig bereiden van zure voedingsmiddelen in een gietijzeren pan,  zoals tomaten of citrusvruchten. Temperatuurverschillen moeten ook worden vermeden.

 

3.    Waarom moet je gietijzer inbranden?

Het inbranden van een gietijzeren pan creëert een natuurlijke antiaanbaklaag, verbetert de prestaties en zorgt ervoor dat voedsel niet blijft kleven. Het verlengt de levensduur van de pan en verbetert de smaak en kookprestaties.

 

Het inbranden van een gietijzeren pan creëert een natuurlijke antiaanbaklaag, verbetert de prestaties en zorgt ervoor dat voedsel niet blijft kleven. Het verlengt de levensduur van de pan en verbetert de smaak en kookprestaties.

 

Met deze informatie ben je goed op weg om je gietijzeren pan in te branden en er optimaal van te genieten. Veel kookplezier!