Belastingvoordeel kerstpakket

Moet u belasting betalen over de kerstpakketten die u schenkt?

Hoe zit het nu precies met de belasting bij de aanschaf van kerstpakketten? Kunt u in 2019 kerstpakketten belastingvrij verstrekken? En tot welk bedrag mag u als ondernemer de uitgave aan kerstpakketten en kerstgeschenken aftrekken van de belasting?

Hoewel Kerst nog héél ver weg lijkt, breekt voor werkgevers al snel de tijd aan om alvast een geschenk uit te zoeken voor het personeel of de relaties. Een niet verplichte, maar voor uw personeel wel een hele leuke en bijzondere traditie. Naast de belangrijke vraag 'welk kerstpakket of - geschenk kies ik uit?' moet u als werkgever ook rekening houden met de kosten en wettelijke regels. Is bijvoorbeeld de BTW verrekenbaar of zijn de kosten aftrekbaar? U had in 2014 nog de keuze tussen twee fiscale opties:

1. De oude regels omtrent personeelsvoorzieningen;
2. De werkkostenregeling.

Per 1 januari 2015 is de werkkostenregeling voor elke werkgever verplicht. De werkkostenregeling kent in 2017 geen wijzigingen ten opzichte van 2016.

De werkkostenregeling

De werkkostenregeling houdt in dat de werkgever 1,2% van de loonsom belastingvrij mag verstrekken aan de werknemer. Deze ruimte wordt de 'vrije ruimte' genoemd. Een kerstpakket valt hieronder, maar bijvoorbeeld ook een fiets of maaltijdverstrekking.

Bij deze regeling worden alle vergoedingen en geschenken op jaarbasis bij elkaar opgeteld. Valt het bedrag wat er uitkomt binnen de 'vrije ruimte' dan hoeft u geen belasting meer te betalen. Is het totaalbedrag hoger dan toegestaan binnen de 'vrije ruimte', dan betaald u een eindheffing van 80%.

Kerstpakketten zijn een van de producten die tot de vrije ruimte behoren. Daardoor kunt u ze belastingvrij cadeau doen. Ideaal om uw medewerkers op het einde van het jaar te belonen. U moet wel rekening houden met de 'gebruikelijkheidstoets'. Die stelt dat de uitgaven niet meer dan dertig procent mogen afwijken van soortgelijke uitgaven in uw sector.

De troeven van kerstpakketten

Kerstpakketten zijn het ideale geschenk om het jaar af te sluiten. Ze vallen in de smaak bij uw zakenrelaties, klanten en personeel. Bovendien komt uw bedrijf op een originele en leuke manier in de kijker. Bovendien kunt u tal van kerstpakketten online bestellen. Een kerstpakket met vuurkorf, een kerstpakket met vuurschaal, een popcornpan erbij, flesje gluhwein: het is allemaal mogelijk.

 

Disclaimer: aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Wijzigingen, typ- en/of rekenfouten voorbehouden. Voor meer informatie en specifieke vragen kunt u terecht op de website van de belastingdienst.