Beercan chicken

Ingrediënten

•  1 hele kip, ± 1½ kg
•  1 theelepel knoflookpoeder
•  ½ theelepel paprikapoeder
•  1 blik bier (33cl)
•  1 eetlepel olijf- of zonnebloemolie
•  ½ theelepel zwarte peper
•  ¼ theelepel gedroogde tijm

Bereiding

Snij alle loshangende stukken vet en vel weg, omdat het anders zal verbranden. Werk vervolgens met je vingers het vel los. Mix de knoflookpoeder, paprikapoeder, zwarte peper, tijm en de olie door elkaar. Smeer de kip er mee in, zowel de binnen- als de buitenkant. Laat dit minimaal een half uurtje intrekken. Zet het blikje (half)leeg of de Barbecook kiphouder op de BBQ en laat de kip over het blikje zakken. Grill de kip voor ongeveer 60-80 minuten met het deksel dicht tot een kerntemperatuur van 70ºC in de borst en 85ºC in de dij. Dit kun je het beste meten in het dikste gedeelte van de borst en de dij. Wordt de kip te bruin voordat de gewenste kerntemperatuur bereikt is, zet dan de gasbarbecue wat zachter of bedek de kip met wat aluminiumfolie. Haal het blikje uit de kip en laat de kip in aluminiumfolie voor 15 minuten rusten.

Op de barbecue

Bereid de barbecue voor en maak een ruimte in het midden waar geen kolen zijn of geen direct vuur als je een gasbarbecue gebruikt. Zet op deze plek een aluminium lekbakje. Zorg voor een keteltemperatuur van ergens tussen de 120 en 150ºC. Gril de kip voor ongeveer 60-80 minuten met het deksel dicht tot een kerntemperatuur van 70ºC in de borst en 85ºC in de dij. Meet dit in het dikste gedeelte van de borst en dij.