Zelf voedsel roken

Roken is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van veel rook. Het resultaat is een rooksmaak in het voedsel. Roken van voedsel wordt gebruikt om ingrediënten zoals vlees, vis maar ook groentes of kazen langer te bewaren. Hoe vetter het product, hoe beter het resultaat.
We onderscheiden twee soorten roken van voedsel. Koud roken duurt langer en blijft het voedsel rauw. Warm roken wordt gebruikt om voedsel te garen, hier een rooksmaak aan te geven en is de rooktijd aanzienlijk korter.

Voeding rokenVoeding roken

Hoe werkt een rookoven?
Een rookoven is een oven waarin een speciale plek is gemaakt voor houtsnippers. Deze worden verbrand maar vatten geen vlam en geven een rooksmaak af. Door het gebrek aan zuurstof in de rookven vatten de houtsnippers geen vlam en zal er enkel rook blijven ontstaan in de rookoven. Door de plek van de houtsnippers zal de rook langs het vlees en vis gevoerd worden waardoor deze op smaak gebracht worden.

De werkwijze

  1. Maak de houtskool aan en strooi een laagje lichtjes vochtige rookchips op de aangemaakte houtskool. Deze gaan onmiddelijk roken.
  2. Vul de schaal met water of wijn en droog het voedsel goed voordat het gerookt wordt.
  3. Plaats het product dat je wilt roken op het rooster of hang deze op en sluit de rookoven.
  4. Regel de gewenste temperatuur door de klepjes aan de zij-en bovenkant van het deksel te openen of te sluiten.

De verschillende houtsoorten
Het type hout dat gebruikt wordt om te roken, kan de smaak van het voedsel beïnvloeden. Zorg dat het gebruikte zaagsel (rookchips of houtsnippers) zuiver is en vrij van lijm of andere toevoegsels.Populaire houtsoorten zijn eiken, appelhout, mesquite en pecanhout. Het is belangrijk om te kiezen voor hout dat past bij de smaak van het voedsel dat je wilt roken. Vermijd dennenhout vanwege de aanwezige harsen. Bij Vuurkorfwinkel.nl zijn kant-en-klare mengelingen van rookchips te koop.

 

Koud roken (max. 30° C)

  1. Leg onderin de rookoven wat houtskool in één van de twee schalen. Maak de houtskool aan zoals je een barbecue aanmaakt. Gebruik echter veel minder houtkool, een paar kooltjes volstaan want het vuur mag buiten de rook eigenlijk geen warmte produceren.
  2. Als ze witgloeiend zijn, dek ze dan toe met een laagje lichtjes vochtig gemaakte houtsnippers. In de meeste gevallen wordt het stuk vlees of vis vooraf enige tijd gepekeld. Dit zorgt niet alleen voor extra smaak, de pekel trekt ook vocht uit het voedsel, wat de bewaring ten goede komt.
  3. Plaats boven de warmtebron de tweede schaal en vul die met water. Deze vangt niet alleen eventuele vetten op die vrijkomen van het voedsel, maar dient ook als warmteschild.

  4. Plaats boven de tweede schaal het rooster met het te roken voedsel.

  5. Sluit de oven met het deksel en probeer door de zijdeurtjes open of dicht te doen de temperatuur zo laag mogelijk te houden. Zorg dat de chips blijven roken. Mocht het roken stoppen, kan je altijd opnieuw beginnen. Het is veel beter dat het vuur af en toe eens uitgaat dan dat de temperatuur te hoog oploopt.

Om koud te roken kun je ook een spiraalvormige koudrookgenerator van Barbecook gebruiken. Je vult deze rookgenerator dan op met rookmot dat je laat smeulen met bijvoorbeeld een theelichtje. Het rookproces duurt hier vier tot zeven uur. Let wel: door koud te roken gaar je het voedsel niet. Het zal wel iets langer bewaren en een heerlijke rooksmaak krijgen.

 

De rooktijd hangt af van de temperatuur van de oven en de persoonlijke smaak. Hoe hoger de temperatuur, hoe korter de rooktijd. Hoe langer de rooktijd, hoe intenser de smaak. Roken kan ook in de winter. De buitentemperatuur is dan lager en daarom blijft de temperatuur in de rookoven ook gemakkelijker lager.

 

Gerechten die kort en koud gerookt worden, kunnen verder op de gewone manier worden klaargemaakt in de oven of in een pan (kip, eend, grotere stukken vlees). Ze hebben dan een subtiele rooksmaak. Koud gerookte, plattere stukken (zalmfilets, eendenborst) die lang (minstens 4 uur, tot 8 à 10 uur) in de rookoven liggen, kunnen, mits vooraf voldoende gepekeld, zonder meer worden gegeten. Laat ze na het roken eerst wat opstijven in de koelkast en snijdt ze dan in dunne plakjes.

 

Warm roken (50 – 80°C)
Bij warm roken kan men de temperatuur hoger laten oplopen. Het is eerder een combinatie van grillen en roken, maar met gesloten deksel. Hier gelden de regels van een traditionele barbecue. De schaal met water is hier niet altijd nodig. Men kan de houtskool met de houtsnippers dan hoger plaatsen en meer houtskool gebruiken.

 

Rookoven Barbecook Oskar

De Barbecook Oskar Rookoven is stoer en robuust en geeft uw gerechten een heerlijke rooksmaak! Je kunt de rookoven gebruiken voor zowel warm als koud roken en er heerlijk op experimenteren met verschillende gerechten, rookchips en rookhout. De Barbecook Oskar is voorzien van veel handige functies, zoals een regelbare luchttoevoer en dekselthermometer. Daarnaast zijn de onderdelen gemakkelijk uit elkaar te halen en kun je de onderdelen snel schoonmaken.

Succes en veel plezier met het roken!