Kachelpijp verlengen? Lees hier tips en advies

Tuinhaarden met kachelpijpTuinhaarden met kachelpijp

Je hebt een terraskachel aangeschaft en wilt deze onder de veranda of overkapping plaatsen. Als je last ervaart van rook onder de veranda door de korte kachelpijp kun je ervoor kiezen om deze te verlengen. Bij veel buitenhaarden is dat geen enkel probleem! Maar hoe verleng je de kachelpijp en hoe ver kun je gaan? Lees hieronder belangrijke punten om op te letten.

1. Zorg dat de rook niet onder het dak blijft hangen

Een tuinhaard of houtkachel onder de overkapping plaatsen kan niet zomaar. Je werkt met vuur en je moet daardoor opletten voor de ruimte om de kachel heen. Laat de tuinhaard dus niet onder de veranda staan als je hem aansteekt. Dit zorgt ervoor dat de rook onder je veranda blijft hangen en dat is geen pretje.

2. Let op met verlengen van de kachelpijp

Het verlengen van de kachelpijp van je tuinhaard is soms noodzakelijk maar het is zeker niet ideaal. De trek in de kachelpijp wordt namelijk minder naarmate je de pijp verlengt. Daarnaast heeft een tuinhaard vaak een open deurtje of vonkenscherm aan de voorkant. Als de trek vermindert wordt de kans groter dat de rook aan de voorkant van de haard gaat ontstaan. Probeer daarom je terrashaard zo min mogelijk te verlengen, zeker als dat niet nodig is. Wil je de kachelpijp toch verlengen dan kun je het beste rekening houden met een aantal dingen:

Hoe hoog moet de pijp van een tuinhaard zijn?

Bij de meeste tuinhaarden zit er al een stuk kachelpijp bijgeleverd. Dit is dan al voldoende om te gebruiken. Het is dus ook niet nodig om je kachelpijp te verlengen, mocht je dat wel willen probeer dan zo min mogelijk te verlengen om de rookafvoer zo goed mogelijk te laten verlopen.

Hoeveel bochten mag een kachelpijp hebben?

Dit geldt ook voor het aantal bochten. Om de kachelpijp te verlengen heb je soms een bocht van 45 of 90 graden nodig om het rookkanaal te verplaatsen. Probeer hier ook zo min mogelijk bochten en stukken kachelpijp voor te gebruiken. De kans wordt namelijk groter dat de trek in de pijp verslechterd en daardoor de rook niet goed kan afvoeren. De rook komt er dan vaak aan de voorkant van de haard uit. 

Welke diameter kachelpijp heb ik nodig?

Als je de kachelpijp gaat verlengen let dan goed op welke diameter pijp je voor de houtkachel of tuinhaard nodig hebt. Vaak zijn dergelijke accessoires al beschikbaar bij het betreffende merk. Zo niet, kijk dan bij een bouwmarkt of haardspecialist of jouw diameter beschikbaar is. De diameter van het rookkanaal moet even groot zijn als de uitgang van de kachel. Bij onze tuinhaarden is dat ook vaak het geval. Als je een nieuwe kachelpijp nodig hebt kun je dus de diameter van de kachel uitgang opmeten.

3. Enkelwandige of dubbelwandige kachelpijp?

Vaak zijn de kachelpijpen die standaard meegeleverd worden bij tuinhaarden enkelwandig. Het verschil tussen een enkelwandige of dubbelwandige kachelpijp zit hem in dat een dubbelwandige kachelpijp geïsoleerd is, en een enkelwandige niet. De enkelwandige kachelpijp kun je gebruiken voor de aansluiting van de houtkachel op een bestaande schoorsteen. Hij mag gebruikt worden in het zicht todat het door een (buiten)muur of plafond gaat. Vanaf dan ben je verplicht om verder te gaan met een gecertificeerde dubbelwandig geïsoleerde dakdoorvoer.

 

Dus wil je de kachelpijp door het dak heen installeren? Dan ben je verplicht om een dubbelwandige kachelpijp of dakdoorvoer te gebruiken. Enkelwandige kachelpijpen kun je dus niet door het dak heen installeren. De enkelwandige kachelpijpen zijn niet geïsoleerd en geven daardoor ook meer warmte af. De kachelpijp mag daarom ook niet langs brandbare materialen lopen, hij kan namelijk nogal heet worden (tot wel 300 graden). Zonder dakdoorvoer kun je de kachelpijp ook omleiden door bochten van 45 of 90 graden te gebruiken. Deze verlengstukken zijn ook bij Vuurkorfwinkel verkrijgbaar.

4. Het verschil tussen houtkachels en tuinhaarden

Houd er rekening mee dat er een verschil is tussen houtkachels en tuinhaarden. Een echte houtkachel heeft vaak een dichte deur aan de voorkant. Bij deze haarden is het ook mogelijk om een dubbelwandige dakdoorvoer te installeren. Een tuinhaard daarentegen heeft vaak een open deurtje of een vonkenscherm als deurtje. Hierdoor kan het zijn dat de rook zich soms aan de voorkant van de haard verzameld.

Hopelijk ben je met onze tips & adviezen meer te weten gekomen over het verlengen van de kachelpijp. Bij Vuurkorfwinkel.nl hebben we een klein assortiment aan kachelpijpen en verlengstukken. Deze accessoires zijn vaak specifiek voor bepaalde merken of kachels te gebruiken. Hebben wij niet wat je zoekt? Dan kun je altijd nog bij een bouwmarkt of openhaardspecialist langsgaan.

 

Heb je nog vragen of wil je meer advies inwinnen? Neem dan contact op met onze klantenservice, wij helpen je graag!