Hoe gebruik je een vuurschaal?

Waarvoor gebruik je een vuurschaal? 

Een vuurschaal is op meerdere manieren te gebruiken. Je kan een vuurschaal gebruiken als mooie schaal om hout in te verbranden en te genieten van de sfeer. Maar je kunt met een vuurschaal ook de lekkerste gerechten maken in combinatie met een plancha of grill.  

Waar moet je op letten bij het gebruik van een vuurschaal? 


Houtsoort 

Het juiste hout kan hét verschil maken. De meeste houtsoorten kunnen gebruikt worden met een vuurschaal, maar het ideale hout is beukenhout. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de meest gebruikte houtsoorten. Al deze houtsoorten zijn rook- en spatvrij. 

Houtsoort  Warmte Verbranding Vlam Sterkte
Berkenhout  Veel Snel Normaal Zacht hout
Beukenhout Veel Traag Stevig Hard hout
Eikenhout Veel Traag Levendig Hard hout
Elzenhout Veel Snel Normaal Zacht hout

Let er wel op dat het hout dat je gebruikt droog is. Als het hout nog vochtig is ontstaat er namelijk veel rook. 

 

Ondergrond 
Gebruik je vuurschaal nooit binnen of onder de overkapping. Zet je vuurschaal op je terras of in de tuin. Het beste kun je de vuurschaal op een stenen ondergrond gebruiken. Ook kun je een bodemplaat gebruiken om je gras of tegels te beschermen tegen aantasting van de hitteafgite van de vuurschaal.

 

Hoe steek je een vuurschaal aan? 

Het aanmaken van een vuurschaal is vergelijkbaar met het aansteken van een haardvuur.  

  1. Leg een paar aanmaakblokjes en wat haardhout op de bodem van de vuurschaal. 
  2. Steek de aanmaakblokjes aan met een aansteker of lange lucifers.  
  3. Leg er grotere houtblokken op zodra het aanmaakhout brandt.  
  4. Houd het vuur aan door steeds stukken hout te leggen op de plekken waar het vuur minder gloeit. 

Tip: Zorg ervoor dat het hout niet te dicht op elkaar gestapeld wordt, er moet namelijk ruimte zijn om zuurstof bij het vuur te laten.

Koken met een vuurschaal 

In combinatie met een plancha of grill verander je jouw vuurschaal in een multifunctionele barbecue en bereid je de lekkerste gerechten. Een plancha wordt geleidelijk warm, waardoor je rustig kan bakken zonder dat het eten snel verbrand. De grills en plancha's zijn er ook in halve uitvoeringen waardoor je de optie hebt om groentes te bakken op de plancha en tegelijkertijd een biefstuk te bereiden op de grill.  

Vuurschaal doven

Het is het beste om het hout na gebruik helemaal op te laten branden. Mocht je hier geen tijd voor hebben dan kun je een schep zand of zout over de brandende houtresten gooien. Maak een vuurschaal nooit met water uit, want hierdoor kan een explosie ontstaan.

Wees na gebruik extra voorzichtig met de vuurschaal, want deze zal nog erg heet zijn. Als de vuurschaal volledig is afgekoeld kun je deze gemakkelijk schoonmaken met een droge zachte borstel.