Tips om rookontwikkeling te verminderen in tuinhaard

Wil je weten waarom je vuurkorf of tuinhaard zo rookt? Hoe je de rookontwikkeling kunt verminderen en nog veel meer tips & advies hierover vind je op deze pagina. Wij beantwoorden de meestgestelde vragen over rookontwikkeling in je haard. Neem contact met ons op als je nog vragen of opmerkingen hebt.

Waarom rookt mijn houtkachel zo?
De voornaamste reden waarom je houtkachel of tuinhaard zo rookt is omdat er onvoldoende trek door de kachelpijp of schoorsteen komt. Er moet voldoende trek in de kachelpijp zitten om de rook te kunnen afvoeren. Daarnaast kan het ook erg roken als je nat of bewerkt hout gebruikt. Het kan ook zijn dat je de kachelpijp van een tuinhaard te lang hebt verlengd, waardoor de trek minder wordt en rook terugkomt of niet goed afgevoerd kan worden.
Welk hout geeft veel rook?
Bewerkt, geschilderd of nat hout geeft veel rook. Droog hout gebruiken is de beste manier om rook te voorkomen, het hout is droog als het gebarsten is of als de barst loslaat.
Welk hout geeft weinig rook?
Hout van fruitbomen geeft het minste rook en een mooi vuurtje. Eiken en beukenhout geven ook mooie vlammen. Het belangrijkste is om geen nat hout te gebruiken wat bewerkt of geschilderd is want dat geeft juist veel rook.
Hoe voorkom je rook uit de kachel?
1. Gebruik het juiste hout (stook alleen droog, schoon en onbewerkt hout)
2. Leg het meest brandbare materiaal bovenop (kleine houtblokjes bovenop)
3. Zorg dat de kachelpijp een goede trek heeft, verleng de kachelpijp daarom zo min mogelijk.
Wat te doen tegen rookoverlast?
Probeer onze tips om rookontwikkeling zoveel mogelijk te voorkomen (gebruik het juiste hout, leg het brandbare materiaal bovenop en zorg dat de kachelpijp een goed trek heeft). Hebben jij of je buren zelf rookoverlast? Overleg dan met de veroorzaker of je een oplossing kunt vinden. Als je er samen niet uitkomt kun je altijd nog met een bemiddelaar schakelen uit de buurt zoals een wijkagent of de gemeente.

Bij ongunstige weersomstandigheden blijft rook langer hangen en bij een slechte luchtkwaliteit door fijnstof draagt houtrook bij aan een verslechtering van de luchtkwaliteit. Er is daarom een stookalert door de overheid ontwikkeld om te zorgen dat er geen hout wordt gestookt op bepaalde dagen.
Wat neutraliseert rooklucht?
Azijn staat er om bekend om geurtjes te kunnen neutraliseren. Je kunt een emmer water met witte azijn mengen en vervolgens een doek ermee bevochtigen en het door de kamer verspreiden. Wat de rooklucht van een houtkachel kan verklaren is overigens een vervuilde of verstopt rookkanaal, laat in dit geval het rookkanaal professioneel reinigen. Naast dat je natuurlijk de ramen open kunt zetten kun je ook bijv. wierook gebruiken om de geur te verbloemen.
Hoe stook je het zuinigst een houtkachel?
Efficiënt stoken doe je door goed gedroogd hout te gebruiken. Of je hout droog genoeg is kun je bijvoorbeeld meten met een vochtmeter. Of smeer afwasmiddel op het uiteinde van het hout en blaas naar de andere kant van het houtblok. Zodra er dan zeepsop en bellen uit de kant met het afwasmiddel komt is het hout droog genoeg om ermee te stoken.
Hoe schadelijk is rook van een houtkachel?
Het is algemeen bekend dat houtrook niet goed is voor je gezondheid. Bij de verbranding voor hout komen namelijk schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK's wat een ongezonde lucht veroorzaakt in en om je huis. De rook kan hierdoor gezondheidsklachten veroorzaken.
Hoelang mag je nog hout stoken?
In de Europese wetgeving staat dat houtkachels verkocht mogen worden in Europa waardoor er geen houtkachelverbod ingevoerd kan worden in Nederland. Wel zijn er steeds meer gemeenten die een tuinhaard verbieden. De gemeente kan in het omgevingsplan regels stellen voor het stoken van hout aan huis, als milieubelastende activiteit. Kijk daarom goed of en waar je hout mag stoken.