Uitleg types elektrische terrasverwarmers

Welke terrasverwarming is het beste?

Het is lastig om te zeggen welke terrasverwarming de beste is. Enkele dingen om in gedachten te houden bij het kiezen van de beste terrasverwarmer zijn de grootte van de buitenruimte, het type brandstof en de veiligheid. Kies ook een terrasverwarmer die past bij de stijl van jouw buitenruimte en die er aantrekkelijk uitziet. Beoordelingen en recensies van andere klanten kunnen ook nuttig zijn.

Infrarood terrasverwarming

Vele terrasverwarmers werken met infrarood verwarming. Graag leggen wij kort uit hoe infrarood straling werkt en lees je verderop de verschillende lampen die worden gebruikt. Infrarood betekent niets meer dan warmtestraling. Zowel terrasverwarmers op gas als terrasverwarmers op elektriciteit werken dus via infraroodstraling. Er worden drie typen infraroodstraling onderscheiden: korte golf, middellange golf en lange golf.

Korte golf straling Lange golf straling Middellange golf
Rode gloed zichtbaar Geen straling zichtbaar Straling zichtbaar
Direct voelbaar Verwarmt de lucht Minder effectief dan korte golf straling, effectiever dan lange golf straling
Effectiever Gevoelig voor wind Goed voor half afgesloten ruimtes
Goed voor kleine ruimtes Goed voor grote ruimtes  

Geen schadelijke UV-straling

Zoals hierboven uitgelegd zul je bij een korte golf straling wel een rode gloed waar kunnen nemen. Dit kan een voordeel zijn en geeft ook een sfeervol licht op het terras. 

Infrarood straling is niet schadelijk en komt ook in de natuur voor met als beste voorbeeld de zon. In tegenstelling tot de zon straalt infrarood geen schadelijk uv-licht uit.

Is infrarood zuiniger dan elektrisch?

Infraroodverwarming is over het algemeen zuiniger dan traditionele elektrische verwarming omdat het gericht warmte afgeeft naar een specifieke plek en niet de lucht eromheen verwarmt. Hierdoor is er minder energie nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren. Daarnaast is infraroodverwarming direct beschikbaar zonder opwarmtijd en heeft het geen onderhoud nodig. Het is dus een efficiënte en gemakkelijke manier om een specifieke ruimte te verwarmen.

We onderscheiden vier soorten elektrische terrasverwarming

Vuurkorfwinkel.nl biedt vier soorten elektrische terrasheaters aan. Deze maken gebruik van verschillende soorten verwarmingselementen, waardoor de beleving van de warmte ook anders is.

1. QUARTZ HEATERS

 • Quartz verwarmingselement is een lange golf
 • De omgeving (lucht) van de heater wordt verwarmd, de wind heeft invloed op deze warmte
 • Warmte valt te vergelijken met de warmte van de centrale verwarming

2. CARBON FIBRE HEATERS

 • Carbon fibre is een verwarmingselement met een middellange golf
 • Omgeving wordt bij carbon fibre verwarmd, ook de objecten rondom de heater
 • Warmte valt te vergelijken met de warmte van de zon

Voorbeeld van lowglare Carbon verwarmingselement

3. HALOGEEN HEATERS

 • Halogeen verwarmingselement is een korte golf
 • Halogeen heaters zorgen ervoor dat de mens wordt verwarmd, het lichaam wordt door deze warmte van binnenuit verwarmd
 • De wind heeft geen invloed op deze warmte

4. GOLDEN TUBE

 • Halogeen verwarmingselement met een laagje bladgoud
 • Intensere warmte ervaring door reflectie
 • Geeft meer rood licht door extra reflectie

Terrasverwarmer op elektriciteit of gas?

Ook een terrasheater op gas geeft een aangename warmte en een gezellig, knus gevoel. Het valt te vergelijken met het verschil van bijvoorbeeld centrale verwarming en een open haard. Het is dezelfde warmte alleen geeft het vuur een extra unieke beleving. Het voordeel van een gasheater is dat deze niet op elektriciteit werkt. Ideaal voor een hoekje in de tuin.

Nadelen zijn daarentegen dat de apparaten niet plug en play zijn zoals een elektrische heater. De gasflessen moeten regelmatig bijgevuld worden en gasheaters zijn over het algemeen een stuk groter en kunnen, met een hoog vermogen, ook meer kosten in gebruik.