Meer informatie over een juiste montage van terrasverwarming

AANDACHTSPUNTEN BIJ DE MONTAGE VAN TERRASVERWARMING

Bij de montage van terrasverwarming zijn een aantal zaken van belang. Hieronder geven we u enkele tips voor een juiste montage van uw terrasverwarming.

Terrasverwarming veranda

 

1. OP WELKE HOOGTE DIENT EEN TERRASVERWARMER TE WORDEN GEMONTEERD?

De montagehoogte is een zeer belangrijke factor in het succesvol verwarmen van een terras of ruimte. Als vuistregel houden wij de volgende hoogtes aan:

1400 - 1500 Watt             Monteren op circa 210 cm vanaf de vloer gemeten
2000 Watt   Monteren op circa 250 cm vanaf de vloer gemeten
3000 Watt of zwaarder   Monteren op circa 270 - 300 cm vanaf de vloer gemeten
     

Natuurlijk kunnen we hier ook andersom redeneren; Vaak bent u gebonden aan een bepaalde hoogte, bijvoorbeeld omdat het plafond van een veranda nu eenmaal niet hoger is, of de terrasverwarming moet boven een raam of schuifpui gemonteerd worden. Houdt hier dan het vermogen aan als hierboven genoemd. In verband met de warmte adviseren wij echter wel een afstand van circa 45 cm aan te houden tussen de terrasverwarming en het plafond (cq. de zonneluifel).

De belangrijkste reden om terrasverwarming op de juiste hoogte te monteren, is dat de fabrikant bij het ontwerp een bepaald oppervlak in gedachten had om te verwarmen. Wijken we hier fors vanaf, dan zal de warmte niet toereikend zijn. Ook kan het voorkomen dat bij een te lage montage mensen die dicht onder de terrasverwarming zitten het als te warm ervaren.

2. WAT IS BETER, DE WARMTE VAN VOOR OF VAN ACHTER?

De warmte van voor of schuin van voor wordt als het prettigst ervaren. Kijk maar wat u in het voorjaar doet met het eerste zonnetje. Daar gaat u lekker met uw gezicht naar toe zitten.
Soms is het echter niet mogelijk (of onwenselijk) om de terrasverwarming van voren te monteren. Tilt u hier dan ook niet al te zwaar aan!

3. HOEVEEL TERRASVERWARMERS HEB IK NODIG?

Het aantal vierkante meters dat aangegeven staat bij een bepaald type straler is door de fabrikant bepaald. De fabrikant gaat hier uit van de meest gunstige situatie.

Gesloten ruimte (serre)            175 Watt per m2 
Een absoluut beschut terras   250 Watt  per m2
Een normaal beschut terras   300 Watt per m2
Een matig winderig terras   350 Watt per m2
     

In de praktijk wordt dit ongeveer:

Een zitje van 2-3 personen             1 straler van 1400-1500 Watt
Een plaats of tafel voor 4 personen   1 straler van 2000 Watt
Een plaats of tafel voor 4-6 personen   2 stralers van 1400-1500 Watt of 2 van 2000 Watt
     

Bij het gebruik van meerdere stralers is het raadzaam om deze niet te ver uit elkaar te plaatsen. Dit geeft een bepaalde overlap in het te verwarmen gedeelte. Komt u er niet helemaal uit? Neem dan gewoon even contact met ons op. Terrasverwarming is ons vak en wij geven u graag advies.

4. WAT HEB IK NODIG OM DE TERRASVERWARMING TE BEVESTIGEN?

Alle elektrische terrasverwarming in ons assortiment wordt standaard geleverd met een muur/plafond-beugel. In standaard situaties heeft u verder niets nodig.
Soms is het echter bijvoorbeeld wenselijk om de terrasverwarming in een parasol te bevestigen of aan een windscherm of zonnescherm.

5. WAAR MOET DE ELEKTRISCHE INSTALLATIE AAN VOLDOEN?

Wanneer u een enkele terrasverwarmer van 1400 tot 2000 Watt monteert, dan zijn er geen bijzondere maatregelen nodig. wilt u meerdere terrasverwarmers aansluiten of heeft u twijfels lees dan even verder.

Een standaard huisinstallatie is voorzien van groepen van 16A. Op zo'n groep kunt u apparaten aansluiten met een totaal vermogen van 3600 Watt.

Als we 1 groep reserververen voor de terrasverwarming, dan kunnen we op deze groep aansluiten:

1 terrasverwarmer van 2000 Watt  
2 terrasverwarmers van 1400 of 1500 Watt  
1 terrasverwarmer van 1400 of 1500 Watt + 1 terrasverwarmer van 2000 Watt  
1 terrasverwarmer van 2800, 3000 of 3300 Watt  
   

 (NB. het vermogen van stralers wordt vaak aangeduid in Kw, 1 Kw = 1.000 W)

Wanneer u terrasverwarming aansluit op een groep waar al bestaande apparaten op aangesloten zijn, dan adviseren wij u om van te voren in kaart te brengen wat het vermogen van deze apparaten bij elkaar opgeteld is.

De valkuil:

Terrasverwarming met een heel hoog rendement hebben allen de eigenschap dat zij bij het inschakelen van de terrasverwarming een zogenaamde piekstroom vragen.
Deze piekstroom is een fractie van een seconde hoger dan 16A. Sommige installaties kunnen deze piekstroom niet verwerken en de zekering in uw meterkast zal uitvallen.

We kunnen dit verschijnsel op verschillende manieren oplossen:

  • Laat uw installateur uw zekering in de meterkast vervangen door een automaat met een zogenaamd C-karakteristiek. Deze automaten zijn berekend op piekspanningen.
  • Maak gebruik van een zogenaamde softstart techniek om uw terrasverwarming te schakelen en/of te dimmen. Het gebruik van Infresco™ softstart controllers verlengt tevens de levensduur van de terrasverwarming tot wel 30%.

Komt u er niet helemaal uit? Neemt u dan gewoon even contact met ons op. Terrasverwarming is ons vak en wij geven u graag advies.

VOORKOM BRANDGEVAAR

Omdat er geen ontbranding plaats vindt is een elektrische korte golf verwarmer veiliger dan een gas variant. Wel moet men er rekening me houden dat de behuizing soms warm zal worden als de straler langdurig aan staat. Het is dus wel raadzaam om de behuizing en de directe stralingswarmte van de lamp niet te dicht bij brandbare artikelen te monteren.