Gebruik en onderhoud Mexicaanse haard

Mexicaanse buitenhaarden in tuinsettingMexicaanse buitenhaarden in tuinsetting

Wat is een Mexicaanse haard?

Een Mexicaanse haard is een Mexicaanse buitenkachel die vaak is gemaakt van klei met een stalen onderstel. Mexicaanse tuinhaarden worden gekenmerkt door hun bolvormige en kleurreijkte ontwerp. Om een langdurig gebruik van jouw Mexicaanse tuinhaard te garanderen adviseren we de volgende aanwijzigingen op te volgen:

Belangrijk vóór het gebruik van een Mexicaanse haard:

  1. Laat de haard goed uitharden voor gebruik. Door het rustig opwarmen van de haard en vervolgens te laten afkoelen zal het product uitharden. Herhaal deze procedure minimaal tweemaal. Kijk voor de exacte procedure in de bijgeleverde handleiding.
  2. Strooi voor gebruik een minimale laag van 5 cm normaal (bouw)zand of lava-gesteente op de bodem; dit helpt de haard te beschermen tegen overmatige hitte en barsten. Brandstof mag niet rechtstreeks op de bodem van de haard worden verbrand.
  3. Stook de eerste keren niet direct een te groot vuur waarbij de hitte te hoog oploopt. De eerste keren kun je het beste rustig stoken met papier en eventueel een klein beetje hout, dit zorgt ervoor dat de klei zich uithardt en er een vuurvaste verbinding ontstaat. 

Onderhoud en gebruik:

  1. De haarden zijn behandeld met een impregneermiddel. Het wordt aanbevolen je Mexicaanse haard regelmatig opnieuw te behandelen met Chimseal van La Hacienda om zo de levensduur te verlengen. Gebruik hiervoor impregneermiddel voor keramiek.
  2. Gebruik nooit benzine, terpentine, wasbenzine, alcohol of soortgelijke chemicaliën om het vuur aan te steken. Ook houtskool wordt niet aangeraden om te gebruiken. Een snelle temperatuurstijging kan het product beschadigen. Deze vloeistoffen trekken in de klei en hierdoor ontstaat een dermate hoge verbrandingstemperatuur dat de haard kan scheuren.
  3. Om het vuur in de haard te doven stop je met het toevoegen van brandstof en laat je het vuur opbranden. Je kunt het vuur ook doven met zand maar, gebruik nooit water! Dit is om grote temperatuurverschillen te voorkomen, ook hierdoor kan de haard gaan scheuren. 
  4. Als de kachel niet gebruikt wordt, leg dan de bijgeleverde deksel op het rookkanaal om inregenen te voorkomen. Eventueel is een afdekhoes als accessoire verkrijgbaar. Als de haard nat is geworden door bijvoorbeeld regen, onthoudt dat de klei zachter wordt. Verplaats de haard dan ook niet.

  5. In de winter kun je de haard het beste droog en vorstvrij opslaan om scheuren te voorkomen. Heb je hiervoor geen mogelijkheid? Dan is het aan te raden om het zand uit de haard te halen en het goed af te dekken. Hierna kun je de haard het beste inpakken in een plastic hoes om inregenen te voorkomen.

Let op: lees voor het gebruik van de haard altijd de bijgeleverde handleiding en onthoud a.u.b. dat deze haardjes met name bedoeld zijn voor de sfeer. Dit betekent dat je niet te hard moet stoken. Hou het vuur "klein" want bij te hoge temperaturen zal de haard scheuren.

Bekijk hieronder een korte instructiefilm