Vermogen houtkachel berekenen

Bereken het vermogen voor jouw houtkachel buiten

Om het benodigd vermogen (kW) te berekenen dien je de m³ inhoud te berekenen van de ruimte waar je de houtkachel wilt plaatsen. Dit doe je door de lengte, de breedte en de hoogte van de ruimte te vermenigvuldigen (LxBxH).

Wanneer het kW vermogen van een houtkachel niet aansluit op het berekende vermogen van de ruimte krijg je te veel of te weinig warmte. Wanneer de ruimte te klein is, merk je dat er te weinig zuurstof in de ruimte aanwezig is. Dit geeft een onaangenaam gevoel. Daarnaast werkt de houtkachel maar op halve kracht wat slecht is voor het verbrandingsproces, het milieu en jouw portemonnee. Je hebt dan een houtkachel met een te hoog vermogen. Als het vermogen te laag is t.o.v. de ruimte die je wil verwarmen, dan zal vanzelfsprekend de temperatuur te laag zijn.

Een houtkachel onder een veranda of overkapping

Bij gebruik buitenshuis, bijvoorbeeld onder een veranda of afdak, gelden deze richtlijnen uiteraard niet. De warmte-afgifte is dan onder andere afhankelijk van het aantal te verwarmen vierkante meters en het aantal zijden dat de veranda/overkapping is afgesloten. Hieronder vind je een overzicht wat het ideale vermogen binnenshuis is. Wanneer de houtkachel als bijverwarming wordt gebruikt is de helft van het vermogen voldoende.

Heb je een schoorsteen nodig voor een houtkachel?

Wil je de kachel onder je veranda of terras plaatsen? Dan moet je ervoor zorgen dat je de kachelpijp verlengt en met een professionele dakdoorvoer de pijp door het dak laat installeren. Een houtkachel onder je veranda laten stoken zonder dat je de rook afvoert is namelijk een slecht idee. Lees meer over het verlengen van de kachelpijp op onze informatiepagina.

Een houtkachel voor buiten kopen kan eenvoudig online

Binnen ons assortiment zijn genoeg houtkachels te vinden die jouw ruimte kunnen verwarmen. Heb je nog tips of advies nodig omtrent een van onze producten? We helpen je graag om eventuele vragen te beantwoorden. Neem daarvoor contact op met onze klantenservice via +31 (0)13-545 1966 of info@vuurkorfwinkel.nl.