Winkelwagen

Geen artikelen € 0,00

Veilig betalen!

rookchips

 • Rookhout; welke soorten gebruik je met je rookoven?

  Welk soorten rookhout gebruik je waarvoor?

  Barbecook rookoven

  Barbecook rookovens voor de ultieme smaakbeleving

  De Barbecook rookovens staan gelijk aan experimenteren met smaak, vuur en beleving. Niet alleen kan je in de Barbecook Oskar koud of warm roken, je kan ook aan de slag gaan met verschillende soorten hout om een typische rooksmaak aan je bereidingen te geven. Maar wat is nu het verschil tussen deze houtsoorten? We zetten onze nieuwe soorten rookmot, rookchips & rookhout graag even op een rijtje:

  Lees verder

 • Barbecook introduceert de Rookoven XL

  De Rookoven XL van Barbecook

  Roken is in Nederland een relatief onbekende manier om zelf gerechten te bereiden. Onterecht, want roken is niet alleen een gezonde manier van koken, maar ook bijzonder smaakvol. Dat het niet moeilijk is bewijst Barbecook dit najaar met de nieuwe rookoven XL.

  Zeer gebruiksvriendelijk

  De nieuwe Rookoven XL van Barbecook is geschikt voor zowel warm als koud roken. Door de regelbare luchttoevoer en -afvoer, ingebouwde thermometer, stevige ophanghaken, handige zijdeurtjes en afneembare aspot is de rookoven XL uitermate gebruiksvriendelijk. Nieuw bij dit XL-model is de grillmand met fijn raster voor het roken van fragiele ingrediënten zoals mosselen, garnalen en vis. Uniek is bovendien dat je het onderste deel van de rookoven kunt gebruiken als vuurschaal.

  De nieuwe rookoven XL van Barbecook is geschikt voor zowel warm als koud roken. Door de regelbare luchttoevoer en -afvoer, ingebouwde thermometer, stevige ophanghaken, handige zijdeurtjes en afneembare aspot is de rookoven XL uitermate gebruiksvriendelijk.

  Warm of koud roken

  De temperatuur bij warm roken is tussen de 50 en 80° C. De rooktijd is aanzienlijk korter (dan koud roken) en het eten wordt gegaard. Omdat je geen olie of andere vetten nodig hebt, is het een gezonde manier van koken. Koud roken gebeurt op maximaal 30° C. De voeding blijft rauw, maar krijgt wel een subtiele rooksmaak en is langer te bewaren. Koud roken doe je met de nieuwe koude rookgenerator van barbecook. Deze spiraalvormige houder voor rookmot maak je aan met een theelichtje. Afhankelijk van het gewenste resultaat kun je de voeding tot 7 uur koud laten roken in een afgesloten ruimte.

  Barbecook

  Wie nog onbekend is met het roken van gerechten wordt door Barbecook met plezier op weg geholpen. Niet alleen via de bijgeleverde handleiding, maar ook via www.barbecook.com. De herfst en wintermaanden zijn uiterst geschikt voor het roken van wild. De gespecialiseerde slager of poelier kan je vast helpen aan ganzen-, duiven- en eendenborst of een stuk hertenfilet.

  De rookoven XL van Barbecook is verkrijgbaar voor € 159,95

 • Barbecook Smoker: Zelf voedsel roken is zo leuk

  Zuivere kooktechniek:

  Voedsel roken gebeurde al in de oudheid en blijft ook vandaag de dag erg populair. Roken is een van de zuiverste kooktechnieken die bestaat. U heeft geen vet of olie nodig en krijgt een heerlijke gerookte smaak. Gerookte voeding kan men bovendien langer bewaren. Vlees, vis of kazen roken? Het kan allemaal met deze rookoven. Lekker, leuk en heerlijk gezond.

  Roken:

  Roken van voeding is een lang gebruikte methode om voedsel langer te bewaren. Vlees, vis, schaaldieren en zelfs kazen kunnen gerookt worden. Hoe vetter de soorten, hoe beter het resultaat. Ze worden anders van smaak en bewaren langer. In principe kan alles wat we op de barbecue leggen, ook in de Barbecook Smoker gerookt worden.We kunnen koud of warm roken. Koud roken duurt langer en het voedsel blijft rauw. Bij warm roken wordt het voedsel ook gegaard en is de rooktijd aanzienlijk korter.

  Barbecook Smoker:

  Een rookoven werkt eigenlijk heel simpel. Het is in essentie een simpel apparaat dat door verbranding van houtsnippers een rooksmaak aan het eten meegeeft. De rookovens van tegenwoordig hebben een ruimte waar onder een lage temperatuur houtsnippers verbrand worden. Door het gebrek aan zuurstof in een rookoven vatten de houtsnippers geen vlam maar geven ze rook af. Door een kanaal wordt de rook langs het vlees of de vis gevoerd waardoor deze de heerlijk aroma verkrijgen.

  Houtsoorten:

  Zorg dat het gebruikte zaagsel (rookchips of houtsnippers) zuiver is en vrij van lijm of andere toevoegsels. Beuk wordt veel gebruikt. Eik en fruitboomsoorten kunnen ook en geven een typische smaak aan de gerechten. Vermijd dennenhout vanwege de aanwezige harsen. Bij Vuurkorfwinkel.nl zijn kant-en-klare mengelingen van rookchips te koop.

  Werkwijze:

  Op de aangemaakte houtskool wordt een laagje lichtjes vochtige rookchips gestrooid. Ze gaan onmiddellijk roken. De Rookoven, met het te roken voedsel, sluiten en de gewenste temperatuur regelen door de klepjes aan de zij- en bovenkant van het deksel te openen of te sluiten.

  Koud roken (max. 30° C):

  Leg onderin de Barbecook Smoker wat houtskool in één van de twee schalen. Maak de houtskool aan zoals men een barbecue aanmaakt. Gebruik echter veel minder houtkool, een paar kooltjes volstaan want het vuur mag buiten de rook eigenlijk geen warmte produceren.
  Als ze witgloeiend zijn, toedekken met een laagje lichtjes vochtig gemaakte houtsnippers.
  In de meeste gevallen wordt het stuk vlees of vis vooraf enige tijd gepekeld. Dit zorgt niet alleen voor extra smaak, de pekel trekt ook vocht uit het voedsel, wat de bewaring ten goede komt.

  Plaats boven de warmtebron de tweede schaal en vul die met water. Deze vangt niet alleen eventuele vetten op die vrijkomen van het voedsel, maar dient ook als warmteschild. Plaats daarboven het rooster met het te roken voedsel. Sluit de oven met het deksel en probeer door de zijdeurtjes open of dicht te doen de temperatuur zo laag mogelijk te houden. Zorg dat de chips blijven roken. Mocht het roken stoppen, kan men altijd opnieuw beginnen. Het is veel beter dat het vuur af en toe eens uitgaat dan dat de temperatuur te hoog oploopt.

  De rooktijd hangt af van de temperatuur van de oven en de persoonlijke smaak. Hoe hoger de temperatuur, hoe korter de rooktijd. Hoe langer de rooktijd, hoe intenser de smaak. Roken kan ook in de winter. De buitentemperatuur is dan lager en daarom blijft de temperatuur in de rookoven ook gemakkelijker lager.

  Gerechten die kort en koud gerookt worden, kunnen verder op de gewone manier worden klaargemaakt in de oven of in een pan (kip, eend, grotere stukken vlees). Ze hebben dan een subtiele rooksmaak. Koud gerookte, plattere stukken (zalmfilets, eendenborst) die lang (minstens 4 uur, tot 8 à 10 uur) in de rookoven liggen, kunnen, mits vooraf voldoende gepekeld, zonder meer worden gegeten. Laat ze na het roken eerst wat opstijven in de koelkast en snijdt ze dan in dunne plakjes.

  Warm roken (50 – 80°C):

  Bij warm roken kan men de temperatuur hoger laten oplopen. Het is eerder een combinatie van grillen en roken, maar met gesloten deksel. Hier gelden de regels van een traditionele barbecue. De schaal met water is hier niet altijd nodig. Men kan de houtskool met de houtsnippers dan hoger plaatsen en meer houtskool gebruiken.

  Vanzelfsprekend kunt u ook een combinatie zoeken van koud en warm roken. De ervaringen van de kok zullen hier een grote rol spelen.

  De juiste rookoven:

  Bij de Rookoven van Barbecook staat uw gemak voorop. Allerlei extra’s zorgen voor het grootste gebruikscomfort voor en tijdens het roken. Zoals de handige clips voor een eenvoudige montage, de ingebouwde thermometer en praktische zijdeurtjes (om het rookproces op de voet te volgen) en de regelbare luchttoevoer waardoor u zelf de intensiteit van uw vuur kunt controleren. Kleinigheden die helpen om het heerlijkste resultaat te bereiken.

  De barbecook Rookoven is ideaal voor iedereen die wil kennis maken met deze leuke kooktechniek. Deze rookoven staat voor uiterst degelijke kwaliteit tegen een scherpe prijs. Zo wordt roken voor iedereen toegankelijk. Het gebruik van de Rookchips zorgt voor een nog grotere smaaksensatie. Kijk voor een korte instructiefilm op www.vuurkorfwinkel.nl.

  Succes en veel plezier met het roken!

3 artikel(en)