10 tips voor het schrijven van een Sinterklaasgedicht

Sinterklaas is al weer bijna in het land. Dat betekent niet alleen een gezellige tijd met pepernoten en sinterklaascadeautjes, maar ook met surprise avonden en gedichten schrijven! Slaat de schrik u alweer om het hart? Dat hoeft niet, want met deze tien tips schrijft u een geweldig sinterklaasgedicht. Laat uw creativiteit de vrije loop en verras de ontvanger met een professioneel gedicht. Veel succes!

gedicht61.  Vertel een verhaal

Er is weer een jaar voorbijgevlogen, waarin uw slachtoffer vast allerlei gênante zaken heeft meegemaakt. Doe er uw voordeel mee en verwerk ze in een gedicht! Kies een smeuïge anekdote waarvan u een verhaal maakt in dichtvorm. Lachsalvo’s gegarandeerd.

2.  Verdeel uw gedicht in coupletten

Coupletten bieden overzicht en structuur. Kies bijvoorbeeld voor strofes van vier regels. Licht vervolgens in elke strofe een ander aspect van de anekdote uit. Zo creëert u structuur en blijft uw gedicht overzichtelijk.

3.  Werk met een rijmschema

Het simpelste rijmschema is natuurlijk AABB. Dat kan er bijvoorbeeld zo uit zien:

Het is alweer december, de laatste maand van het jaar
Van Sinterklaas en Kerstfeest, van lief zijn voor elkaar
Vele lieve mensen zijn vanavond hier
Een beetje voor cadeautjes, nog veel meer voor het plezier

Maar iets ingewikkelder kan natuurlijk ook! Dit is een voorbeeld van het schema ABCB:

Als jou wordt gevraagd
Waar ligt die ene stad?
Dan antwoord jij geheid met
Hoe moet ik dat weten schat?

Maak het vooral niet te ingewikkeld, een simpel rijmschema kan heel effectief zijn.

4.  Gebruik verschillende soorten rijm

sintWellicht kent u het nog wel van de middelbare school: binnenrijm, rijkrijm, alliteratie, assonantie…Rijmen hoeft zich niet te beperken tot de laatste woorden van een regel, denk ook eens aan andere vormen van rijm! Laat woorden bijvoorbeeld met dezelfde letter beginnen (Starende Sinterklaas). Ook binnenrijm kan goed werken: dit betekent dat u binnen één regel de woorden op elkaar laat rijmen. Assonantie is ook een originele manier van rijmen. Een woord rijmt dan ‘half’ (bijvoorbeeld niet/nier).

5.  Rijm met een ritme

Zorg dat de zinnen een ‘cadans’ hebben. Als u uw gedicht voorleest, moet de klemtoon van de woorden automatisch op de juiste lettergreep vallen. Om dit te bereiken is het soms nodig om lettergrepen toe te voegen of weg te laten in een zin, bijvoorbeeld door een woord te schrappen of juist toe te voegen.

6.  Gebruik een rijmwoordenboek

U mag uw creativiteit best een handje helpen. Rijmwoordenboeken bieden uitkomst wanneer u écht niet meer op dat ene woord kunt komen. U vindt ze ook online. Één van de meest uitgebreide rijmwoordenboeken is opgesteld door Michael Janus. Kijk maar eens op Mick’s Rijmwoordenboek. Heerlijk ouderwets vormgegeven en handig! Ook het Nederlands Rijmwoordenboek kan uitkomst bieden.

7.  Schrijf uw verhaal rond

Kom in de laatste regels van het gedicht terug op de introductie. Zo eindigt uw gedicht met een referentie naar het begin.

gedicht18.  Lees poëzie

Het lezen van andermans poëzie leert u anders naar taal te kijken. Het geeft ideeën en inspiratie voor eigen werk. Het beste is natuurlijk om niet alleen sinterklaasgedichten te lezen, maar ook ander werk. Liefst bereid u uw sinterklaasgedicht het gehele jaar al voor door altijd een gedichtenbundel bij de hand te hebben.

9.  Wees origineel

Een gedicht met clichés als ‘Sint zat denken / wat hij jou dit jaar zou schenken’ is voorspelbaar en saai. Een kant-en-klaar-gedicht van internet is natuurlijk al helemaal uit den boze. Dus: wees creatief en neem de tijd voor uw gedicht. De reactie van de persoon voor wie u een gedicht heeft geschreven is een onvergetelijke beloning voor je harde werken.

 

10.  Het oog wil ook wat

Heeft u na al deze tips een geweldig gedicht op papier staan? Denk dan ook nog even aan de vormgeving. Een prachtig gedicht geschreven in een onleesbaar handschrift is waardeloos. Dus: kies een mooi (leesbaar!) letterype en print het gedicht op mooi papier uit.

Bron: https://schrijvenonline.org/schrijftips/10-tips-voor-het-mooiste-sinterklaasgedicht-van-de-avond

Gaat u er toch niet helemaal zelf uitkomen?

Komt u er ondanks bovenstaande tips toch niet helemaal zelf uit? Gaat u toch op zoek naar leuke Sinterklaasgedichten? Of zoekt u hulp bij het zelf schrijven van een goed Sinterklaasgedicht? Hier vindt u gratis honderden kant-en-klare gedichten, een handige gedichten generator, een rijmwoordenboek en goede tips voor het zelf maken van een origineel Sinterklaas gedicht!

Succes en heel veel plezier!

___________________________________________________________________________________________________