Zelf pepernoten maken

Sinterklaastijd en pepernoten…, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Heerlijk om er zelf een handje van weg te eten en geweldig om te zien als Pieten ze rondstrooien en al die kinderen er achter aan vliegen om ze te rapen. Inmiddels liggen de winkels er al enige tijd vol mee, maar zelf maken kan natuurlijk ook. Er gaat eigenlijk niets boven een zelfgemaakte pepernoot of kruidnoot. Bovendien is het natuurlijk ontzettend gezellig om ze samen met de kinderen te maken.

Pepernoten makenPepernoot of kruidnoot, wat is het verschil?

Er is nog wel eens onduidelijkheid over de naam pepernoten of kruidnoten. Laten we daar eerst eens wat helderheid over geven. Kruidnoten zijn knapperiger en meer speculaasachtig. Pepernoten zijn bonkjes en lijken qua structuur wat meer op taai taai want ze worden namelijk gemaakt van hetzelfde deeg. Hierdoor zijn ze ook een stuk taaier dan de kruidnoot. Het strooigoed dat gebruikt wordt tijdens de intochten bestaat dus meestal uit kruidnoten.

Maar of u ze nu pepernoten of kruidnoten noemt, zelfgebakken zijn ze in elk geval erg lekker en het hele huis zal heerlijk ruiken als deze nootjes in de oven liggen! Het deeg kunt u goed van tevoren maken en kunt u ook prima invriezen.

 

Ingrediënten

Pepernoten maken

•  250 gr bloem

•  2 tl bakpoeder

•  125 gr bruine basterdsuiker

•  1 ½ el speculaaskruiden

•  125 gr boter, op kamertemperatuur

•  ¼ tl zout

•  2 – 3 el melk

 

Bereiding: Kruidnoten

Doe alle ingrediënten, behalve de melk, in een kom en kneed deze door elkaar. Voeg zoveel melk toe om er een mooi deeg van te maken. Meestal zult u aan 2 eetlepels voldoende hebben. Kneed het deeg vooral niet te lang, als u er een bal van kunt maken dan is het klaar. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal een half uur in de koelkast.

Kruidnoten makenVerwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak van het deeg kleine bolletje ter grootte van een knikker. Leg deze op de bakplaat en druk ze iets plat. Bak de kruidnoten 15 tot 20 minuten en laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.

Wilt u iets speciaals? Dan is het ook lekker (en leuk om te doen) als u ze na het bakken door de getempereerde* chocolade haalt. Zo maakt u heel eenvoudig zelfgemaakte chocoladekruidnoten!

* Temperen is het smelten en vervolgens op de juiste temperatuur brengen van de chocolade waardoor er kristallen ontstaan. Hierdoor stolt de chocolade goed, wordt hij knapperig en gaat hij glanzen.

 

Nog een paar laatste tips voor de perfecte pepernoot

•  Maak de balletjes niet te groot want ze rijzen nog in de oven.

•  Leg de balletjes in schuine rijen op de bakplaat zodat de warmte van de oven overal goed bij kan.

•  Verdeel het deeg in een paar stukken en rol er een dunne worst van, snijd stukjes van 1 cm er af en draai hier balletjes van.

•  Houd minimaal 2 cm ruimte tussen de balletjes zodat de pepernoten niet aan elkaar vast gaan plakken.

•  Is de boter niet echt koud, zet de kom met deeg dan minimaal een halfuur in de koelkast. Als het deeg niet koud genoeg is, heeft u namelijk de kans dat de pepernoten gaan uitlopen op de bakplaat.

Veel plezier!

P.s. Bent u nog op zoek naar een origineel Sinterklaascadeau? kijk hier dan een leuke selectie Sinterklaascadeaus tot € 50,00.

___________________________________________________________________________________________________