Herfst! Ga gezellig kastanjes zoeken (en roosteren)

Het is herfst en dat betekent lekker naar buiten! Genieten van al die mooie kleuren, het vallend blad en die kruidige geuren. Vanaf ongeveer half oktober tot half november is het kastanje-tijd! De kastanjes laten dan hun noten vallen. Wilt u er een keer gezellig uit met de kinderen? Ga dan op zoek naar tamme kastanjes. Een leuke activiteit in de oktobermaand wanneer deze noten uit de bomen vallen. Een lekkere wandeling gecombineerd met een zoektocht naar kastanjes om vervolgens lekker op open vuur te poffen.

 

9900c4cb5f0518e9515a61fc0d693369Het verschil tussen tamme en wilde kastanjes

Er zijn twee soorten kastanjes: tamme en wilde kastanjes. Tamme kastanjes smaken zoet en zijn te eten, in tegenstelling tot wilde kastanjes, die erg bitter zijn en je niet kunt eten. Ook qua uiterlijk zijn ze van elkaar onderscheiden:

1.  De schil van een tamme kastanje ziet eruit als een soort egel met lange, dunne stekeltjes. De wilde kastanje heeft een schil met korte stekels en deze zijn ook niet zo scherp.

2.  De tamme kastanje loopt in een puntje terwijl de wilde kastanje een bolletje is.

3.  In de schil van tamme kastanjes zitten meestal drie kastanjes en bij een wilde kastanje is dat er één.

 

Gezellig met de kinderen kastanjes roosteren

Als u zelf tamme kastanjes wilt poffen, ga dan als volgt te werk:

1.  Maak met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes (anders ploffen ze uit elkaar).

2.  In de oven: Oven voorverwarmen op 200° C. Leg de kastanjes 15-20 minuten in de oven tot ze openspringen.

3.  Buiten in een pan op open vuur: Doe de kastanjes in een speciale kastanjepan met gaatjes en zet deze boven het vuur van bijvoorbeeld een vuurkorf. Schudt ze af en toe om.

4.  Poffen kan ook in de hete as (niet in het vuur) van bijvoorbeeld een barbecue of terrashaard. Pak de kastanjes dan eerst in in aluminiumfolie.

5.  U kunt de gepelde kastanjes ook koken. Gare, maar nog stevige stevige kastanjes, kookt u ongeveer 30 minuten.

Tip: Warme gepofte kastanjes zijn lekker met een klontje boter, zout en peper.

 

Barbecook kastanjepanKastanjes gekoeld bewaren

Kastanjenoten drogen snel uit. U houdt ze wel iets langer goed door ze gekoeld te bewaren. De kastanjes zijn in een papieren zak en koel bewaard ongeveer 3 tot 6 dagen houdbaar. Als de kastanjes te vochtig zijn gaan ze schimmelen. Dus snel eten!

Tip: U kunt aan de buitenkant niet zien of de kastanjes goed zijn maar daar is een truc voor: doe ze in een emmer water. De kastanjes die zinken zijn goed. Als ze blijven drijven, kunt u ze niet goed poffen. De eetbare tamme kastanje is te herkennen aan de puntige kastanjes.

 

En nu aan de slag! Bestel snel een goedkope kastanjepan!

Kastanjes poffen is leuk, gezond en bovenal een gezellige familieaangelegenheid. Geniet van het vallend blad en de mooie herfstkleuren en ga naar buiten. Steek een vuurkorf aan en gebruik de speciale kastanjepan van Barbecook. Met de extra lange steel van 35 cm kunt u op een veilige wijze kastanjes roosteren.

Veel plezier!

Klik hier om deze kastanjepan nu extra voordelig te bestellen.

Kastanjepan sfeer

 

 

 

 

___________________________________________________________________________________________________