Gardenista - tuinbeurs rondom Kasteel Ophemert -

Van 15 tot en met 19 mei 2019 wordt Kasteel Ophemert dé plek waar je alles kunt vinden omtrent groen en groenbeleving. Gardenista is een tuinbeurs. Een tuinevenement. Maar tegelijk ook veel meer dan dat.

Het is een bijzondere samensmelting van de groene wereld met amusement en lekker eten. Naast groenexperts, heerlijke gerechtjes onder andere uit de eigen moestuin, bloemschikkunst en amusement is het een plek waar je inspiratie kunt opdoen voor je eigen tuin en advies kunt inwinnen over een eigen tuinontwerp of tuinvraag. Gedurende vijf bijzonder groene dagen worden jong en oud op actieve wijze geïnspireerd met wat je met groen kunt doen.

nieuwe-kasteelfoto-onderaan-paginas-Gardenista-2-1024x683-1Een greep uit het afwisselende programma:

Gardenista biedt een afwisselend programma met voor ieder wat wils. Het is geen beurs, geen fair, geen braderie of de zoveelste plantjesmarkt… Het is een bijzondere samensmelting van de groene wereld met amusement en gastronomie. Dit is wat men Gardenista noemt en dit is zo maar een greep uit wat je allemaal kunt verwachten:

Eén van de artiesten die naar Gardenista komt is Karin Bloemen. Deze veelzijdige artieste zal op zondag 19 mei om 14.00 uur optreden op het met bloemen versierde podium. Maar er is zijn meer optredens van muzikale artiesten: Bekijk hier volledige muziekprogramma.

 

 

Demonstraties door bloemstylisten

Iedere dag geeft een andere bloemstylist een demonstratie. Op 17 mei is het bijvoorbeeld de beurt aan Marcel van der Haar. Marcel is een van de bloemstylisten die op het podium laat zien wat er mogelijk is. En op zondag vindt de finale van de bloemschikwedstrijden plaats!

Wat is een klimaatvriendelijke tuin?

Dat is de titel van een lezing die Mirko van Ingen op 15 en 16 mei verzorgt. Maar er zijn in totaal 14 zeer bekend sprekers die samen 51 lezingen van 15-30 minuten verzorgen. Zo zullen o.a. Lodewijk Hoektra, Hans Kramer, Mirko van Ingen, Suze Peters, Modeste Herwig, Jos Malherbe, Vera Greutink, Robbert Lauret, Ton Hannink, Steven Oostendorp, Gerard van Buiten, Pip Gilmore, Ben Buynsters  of Wiert Nieuman hun kennis graag met je delen.

optocht Bonte stoetDemonstraties Ikebana

Doorlopend zullen er op 17, 18 en 19 mei demonstraties Ikebana gegeven worden.
Mensen kunnen blijven staan kijken, maar ook regelmatig langs komen om te kijken wat nieuw gemaakt is. Tijdens het schikken wordt er uitleg gegeven over de schikking. Er is informatie over de NIV (Nederlandse Ikebana Vereninging) en kenzans zijn te koop.

De bonte stoet

Stel je eens voor…. Een kasteel, oeroude bomen, hoge hagen, wilde bloemen. En daar, tussen al het groen, verschijnt een bont gezelschap. Een stoet figuren die zo uit een sprookjesboek tevoorschijn lijkt te komen. Is het een droombeeld?

De figuren komen dichterbij en tonen met hun kleurrijke kostuums hoe mooi en hoe groen de wereld kan zijn. Hoe we met zaaien en planten, verzorgen en oogsten onze tuinen en onze leefomgeving groener kunnen maken. Is dát een droombeeld?

Nee, de BONTE STOET die tijdens Gardenista over het terrein trekt, laat je ervaren hoe gemakkelijk het is te genieten van een groenere wereld. En het laat je zien dat het geen droom is, geen sprookje, maar de realiteit waar we samen aan kunnen werken.

Showtuinen

Er zijn maar liefst 6 showtuinen die internationaal gejureerd zullen worden. Eén van de showtuinen die gaat meedingen naar de overwinning is ontworpen en aangelegd door Ontwerpstudio Tak en heeft het thema “Vijftig tinten groen: Oase in je achtertuin”.

Eigenaar en ontwerpster Anja van den Heuvel-Verweij brengt bij dit ontwerp een duidelijke visie naar voren. Vanwege gebrek aan tijd wordt namelijk nogal eens gekozen om tuinen geheel te bestraten terwijl een uitgekiend ontwerp en het gebruik van de juiste beplanting en hulpmiddelen de benodigde tijd voor het onderhoud tot een minimum kunnen beperken.
Dat wil TAK laten zien met deze showtuin op Gardenista.

Een tuin met veel groenblijvende bomen, struiken, planten en bamboe die, indien juist toegepast, weinig onderhoud vragen en in zomer en winter een mooi beeld laten zien. Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat een natuurlijke omgeving op verschillende manieren kan bijdragen aan de gezondheid van de mens. Van het verminderen van stress tot het bijdragen aan een optimale ontwikkeling van kinderen.

 

Flyer-Gardenista-2019-_2e-druk-kleinVuurschaal cortenstaal

Het rustgevende groen van deze tuin in combinatie met de aanwezigheid van een prachtige vuurschaal van cortenstaal nodigt uit om in de tuin plaats te nemen en de hectiek waarin we soms leven van u af te laten glijden. Kortom, een oase in je achtertuin!

En dat sluit weer mooi aan bij de missie van Gardenista: ‘Het groener maken van Nederland’.

Gardenista bezoeken?

Gardenista vindt plaats van 15 t/m 19 mei van 9:30 tot 17:00 uur.

Adres:

Kasteel Ophemert
De Dreef 2
4061 BL Ophemert
Nederland