Wat is cortenstaal? Lees hier meer over deze populaire staalsoort.

vuurschaal-burni-cortenstaalCortenstaal, niet bij iedereen zal deze staalsoort bekend zijn. Weliswaar zien we tegenwoordig de meest uiteenlopende zaken van corten staal voorbij komen, we zullen in dit artikel wat meer over dit materiaal vertellen.

Tuinhekken, bloempotten, kunstobjecten of tuinhaarden, er is van alles in corten staal te koop. Kenmerkend voor deze staalsoort is de mooie roestachtige kleur die het naar verloop van tijd aanneemt. Veelal betreft het decoratieve objecten voor in de tuin.

Tuinhaarden van corten staal

Veel tuinhaarden, terraskachels en buitenhaarden zijn vervaardigd van corten staal. Maar ook vuurkorven, vuurschalen en andere objecten in de tuin worden veelvuldig van deze staalsoort gemaakt.

Cortenstaal is een koperhoudende staalsoort. Corten staal staat ook wel bekend als weervast staal. Kenmerkend voor dit type staal is enerzijds de bruinoranje roestkleur en anderzijds de lange levensduur. De levensduur is zo lang omdat de eerste corrosielaag verdere aantasting door roest tegenhoudt waardoor schilderen overbodig is geworden en onderhoud dus zeer gering is. Hoe meer u bijvoorbeeld een tuinhaard gebruikt, hoe mooier hij wordt.

Een belangrijke eigenschap van cortenstaal is bovendien dat de tuinhaard niet gaat doorroesten en dus in weer en wind buiten kan blijven staan. De sterkte is vergelijkbaar met die van andere gelegeerde staalsoorten zoals roestvast staal. Doordat de samenstelling anders is dan gewoon staal ligt de prijs van cortenstaal normaal gesproken wel wat hoger dan normaal staal.

Andere toepassingen van cortenstaal

Het populaire corten staal wordt veel gebruikt in tuinen. Te denken valt aan de meest uiteenlopende toepassingen zoals bijvoorbeeld:

•  Tuinhaarden van cortenstaal
•  Plantenbakken van cortenstaal
•  Zuilen en sokkels van cortenstaal
•  Erfafscheidingen van cortenstaal
•  Borderranden van cortenstaal
•  Kunstobjecten van cortenstaal
•  Vuurschalen van cortenstaal

Tip bij de aanschaf van een tuinhaard van cortenstaal

Ofyr-vuurhaard-07 OFYR 100/100 vuurschaal met bakplaat

Het komt voor dat een bepaald type buitenhaard of vuurschaal niet direct met een roest-look geleverd wordt. U zult dan in eerste instantie misschien denken dat u een verkeerd artikel geleverd heeft gekregen. Niets is echter minder waar. Zet u de tuinhaard buiten, dan zal door vochtigheid en/of regen al heel snel een eerste corrosielaag ontstaan.

Vaak levert de fabrikant de haarden al met een herkenbare roestlaag, maar het komt ook voor dat het nog egaal staal betreft en de eerste “roestvorming” nog moet ontstaan. Maar maakt u zich geen zorgen, dit gaat heel snel.

En wilt u uw vuurschaal of tuinhaard sneller laten roesten, dan ontvet u eerst het cortenstaal met schoonmaakmiddel. Hiermee verwijdert u de waslaag van het cortenstaal. Vervolgens lost u circa drie grote eetlepels zout op in 10 liter warm water. De zoutoplossing giet u met een gieter in ruime mate over het cortenstaal heen. Het cortenstaal begint nu binnen een paar dagen prachtig oranje te kleuren.

 

 

 

Top 5 populairste artikelen van cortenstaal bij Vuurkorfwinkel.nl

Al jarenlang bevat ons assortiment mooie producten die van cortenstaal zijn gemaakt. U kunt hierbij denken aan buitenhaarden, vuurschalen en houtopslagen. We zetten hieronder een top 5 van de meest verkochten artikelen op een rijtje:

1.  Burni vuurschaal (verkrijgbaar in vijf maten)

2.  Terrashaard Burni Enok BK2SA

3.  Faber The Buzz gashaard

4.  Burni houtopslag

5.  OFYR 100/100 vuurschaal

Naast deze artikelen leveren wij echter ook maatwerk. Bijna alles is mogelijk. Vraagt u rustig naar de mogelijkheden.

Kortom; met een vuurschaal of terrashaard van cortenstaal haalt u niet alleen een bijzonder object in de tuin, u bent er ook zeker van dat deze jarenlang meegaat.