blog corten steel}

Het is een populair materiaal en zeker binnen de specialisten in tuininrichting is cortenstaal veel gebruikt. Nu zul je je afvragen, wat is Corten staal eigenlijk en waarom wordt het zoveel gebruikt? Alle voordelen en toepassingen van Corten staal lees je in deze blog. 

Wat is cortenstaal? 

Cortenstaal, of Corten staal, is een staal soort met bijzondere eigenschappen. Deze staalsoort heeft een roestbruine kleur die wordt gevormd door het aantasten van weersomstandigheden zoals regen, kou of vuil. De bovenste laag zal gaan roesten waarmee de onderliggende staal laag wordt beschermd tegen roest. Door dit gegeven is het materiaal zeer weervast en kan dus wel jaren buiten blijven staan.  

De bovenste laag staal zal dus gaan roesten, wat een goede en beschermende eigenschap is. Daarbij is het goed om te weten dat deze roest, net als het roest op normaal staal, kan afgeven. Daarom is het verstandig een Corten stalen vuurschaal of vuurkorf niet direct op de tuintegels te plaatsen maar een passende bodemplaat of oudere stoeptegel te gebruiken. Ook zijn er sokkels beschikbaar waar bijvoorbeeld een vuurschaal op gezet kan worden. 

Wat zijn de voordelen van Corten staal? 

Naast dat het materiaal zeer weervast is en dus makkelijk buiten kan blijven staan zijn er nog enkele voordelen aan een buitenproduct zoals een tuinhaard van cortenstaal: 

 • Onderhoudsvriendelijk: omdat de bovenste laag het onderliggende staal beschermt, is het onderhoudsvriendelijk. Je kunt een vuurschaal of tuinhaard van cortenstaal zelfs in de winter buiten laten staan. Hierna zal je de haard of vuurschaal nog steeds kunnen gebruiken. 

 • Hoge kwaliteit: cortenstaal is een materiaal dat jaren mee kan gaan zonder dat het product verminderd in kwaliteit.  

 • Verkleurt in de loop van de jaren: cortenstaal is een bijzonder soort staal omdat het blijft verkleuren. Afhankelijk van de omgeving (vochtig of droog) verkleurt jouw tuinhaard naarmate de seizoenen en het jaar verstrijken.  

 • Volledig recyclebaar: omdat Corten staal niet wordt behandeld met corrosie werende middel is het staal volledig herbruikbaar. Dit in combinatie met de hoge kwaliteit kun je van een oude plantenbak gerust een vuurschaal maken of maak je van een Corten stalen paneel een tuinhekje. 

Corten staal is overal in de tuin toe te passen 

In het assortiment van Vuurkorfwinkel.nl vind je diverse tuinartikelen, volledig of deels, gemaakt van cortenstaal. Dit maakt deze tuinartikelen van degelijke kwaliteit én brengt een stoere look in de tuin.  

Naast de bekende tuinhaarden, vuurschalen en vuurkorven gemaakt van Corten staal zijn er nog veel meer toepassingen. Denk aan de volgende manieren om Corten staal te gebruiken, zowel in de tuin als binnen: 

 • Plantenbakken
 • Houtopslag
 • Omlijsting van een elektrische sfeerhaard binnen
 • Sokkels en zuilen
 • Borderranden
 • Kunstobjecten
 • Kookunit (bijv. OFYR)

incorporating corten steel in the garden

Onderhoud van Corten staal 

Zoals eerder in deze blog verteld is Corten staal een onderhoudsarm, of onderhoudsvrij, materiaal. Dit is ideaal als je niet houdt van veel onderhoud aan een tuinhaard of vuurschaal en de roestlaag juist als een stoer element ziet. Wel is het belangrijk, bij elke tuinhaard of vuurschaal, de opgebrande as uit de haard te verwijderen na gebruik. Wil je het Corten staal toch een beetje onderhouden dan kun je één keer in het jaar met een stevige borstel de tuinhaard of vuurschaal schoonvegen. Ook zijn er beschermhoezen verkrijgbaar die de haard beschermen tegen vuil. Echter beschermen deze hoezen niet tegen het roestproces, dit zal altijd plaatsvinden bij Corten staal. 

Top 5 populairste Corten stalen producten bij Vuurkorfwinkel.nl 

Het is geen nieuw materiaal, maar met de jaren is Corten staal erg populair geworden. De kwaliteit, weinig onderhoud en stoere kleur trekt aan om deze producten in de tuin te verwerken, of het nu gaat om een tuinhekje, borderrand of tuinhaard. We zetten graag nog even 5 populaire Corten stalen tuinartikelen op een rijtje om inspiratie op te doen en wellicht zelf wel voor Corten staal te kiezen! 

Uiteraard strekt het assortiment verder dan deze populaire producten en zijn er voor uiteenlopende stijlen en prijzen, een Corten stalen tuinhaard, vuurschaal of barbecue te vinden.