Warmte en gezelligheid met een vuurkorf of terrashaard

Het knisperende hout, de heerlijke geur van brandend hout en de warme gloed die je van top tot teen verwarmd. Je slaat een dekentje om je heen en gaat nog eens lekker achterover zitten. Een glas wijn of een warme chocolademelk erbij. De lucht is helder en er staan sterren aan de hemel. Het is een mooie avond…

In deze koude maanden van het jaar kan het heerlijk zijn om in de tuin te genieten van het buitenleven. Om dan wat extra warmte en gezelligheid te creëren is een vuurkorf, vuurschaal of buitenhaard ideaal!

Er zijn zeer vele soorten en maten vuurkorven en tuinhaarden te koop en bij de aanschaf is het verstandig om rekening houden met de wijze waarop je de vuurhaard wilt gebruiken.

In dit blogartikel vertellen we wat meer over de verschillende soorten vuurkorven en tuinhaarden die tegenwoordig verkrijgbaar zijn.

De vuurkorf

Een vuurkorf is misschien wel de simpelste sfeermaker voor in de tuin. Met een paar blokken hout kun je genieten van uren warmte en gezelligheid.

Een vuurkorf kun je ’s-zomers natuurlijk centraal in de tuin zetten. De vuurkorf fungeert dan uitstekend als (met name) sfeermaker. Warmte is dan misschien van ondergeschikt belang.

Tijdens de herfst of de koude wintermaanden zijn vuurkorven ideaal om gezellig met wat mensen omheen te staan. Let maar eens op; men trekt altijd direct naar de warmte van het vuur en gezelligheid is automatisch gewaarborgd! Glaasje glühwein of beker warme chocomel erbij, de kinderen marshmallows roosteren of popcorn maken en het feest is compleet.

Een vuurkorf is geschikt voor zowel de grote, als de wat kleinere tuin. Een vuurkorf is namelijk te koop in verschillende vormen, materialen en afmetingen. Er is altijd wel een model te koop dat voldoet aan je smaak of voorkeur.

Bang dat je terras of tuin erg vuil wordt hoef je overigens niet te zijn. Veel vuurkorven worden verkocht inclusief een plaat om as op te vangen. Ook zijn er vuurkorven verkrijgbaar met een grillrooster. Dit heeft als voordeel dat je tijdens het nagloeien van het hout nog kunt barbecueën! Leuk idee voor de winterdag of een winterbarbecue!

De vuurschaal

Ben je meer op zoek naar een haardvuur dat doet denken aan het stoken van een traditioneel kampvuur, dan is een vuurschaal misschien wel de juiste keuze. Een vuurschaal staat wat lager op de grond (vaak op een mooie voet) en biedt een groot stookoppervlak. De vuurschaal biedt rondom een perfect zicht op de speels bewegende vlammen en het toevoegen van houtblokken is natuurlijk erg eenvoudig.

Ook vuurschalen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Zo zijn er vuurschalen te koop van mooi gietijzer, maar ook van plaatstaal. De afmetingen variëren van circa 50 cm tot maar liefst 100 cm. Deze laatste, extra grote vuurschaal is natuurlijk ideaal voor grote gezelschappen.

De vuurtafel

Voor de liefhebbers van een gashaard zijn er tegenwoordig schitterende vuurtafels te koop. Een vuurtafel is een trendy tuintafel met een ingebouwd gasvuur. Met een simpele druk op de knop heeft u binnen enkele seconden een sfeervol haardvuur. Gebruiksvriendelijk, comfortabel en erg sfeervol!

De meeste vuurtafels zijn gemaakt van een oerdegelijk composiet. Zo is het net of je een zware betonnen tafel met gashaard in je tuin hebt staan. In werkelijkheid bedraagt het gewicht aanzienlijk minder. Bijkomend voordeel is dat composiet bestand is tegen extreme warmte en/of kou. De haard kan dus prima het hele jaar buiten blijven staan.

Vuurtafels zijn verkrijgbaar in vier verschillende vormen (vierkant, rechthoekig, rond en ovaal) en zijn eventueel nog uit te breiden met allerlei leuke accessoires zoals bijvoorbeeld een losse grillplaat, een wijnkoeler of een side table.

De vuurtafel is met name geschikt om bij je loungeset te plaatsen. Het is namelijk een tafel waarop je ook heel handig je drankjes en andere zaken op kwijt kunt. Loungen doe je gezellig rondom het haardvuur.

De tuinhaard

Last, but not least: de tuinhaard of ook wel terrashaard of terraskachel genoemd. Je kunt een traditionele tuinhaard plaatsen tegen je woning, onder een veranda of onder een overkapping. Je creëert zo als het ware een tweede woonkamer.

Een buitenhaard is vaak maar aan één zijde open en de rook wordt afgevoerd door middel van een rookkanaal. Over de plek van een buitenhaard dient vooraf goed te worden nagedacht omdat je maar van één zijde naar het vuur kunt kijken. Afhankelijk van het formaat zijn buitenhaarden soms wat minder goed verplaatsbaar, dus een buitenhaard moet binnen een tuinontwerp een duidelijke plek krijgen.

Wil je echter wat meer vrijheid en flexibiliteit, dan kun je misschien beter kiezen voor een mooie verplaatsbare terrashaard. Tuinhaarden zijn namelijk verkrijgbaar in de meest uiteenlopende afmetingen en materialen. Sommige haarden zijn zelfs in drie verschillende afmetingen verkrijgbaar waardoor je altijd de juiste afmeting op je terras kunt zetten. Verplaatsen is dan geen probleem!

Met een mooie tuinhaard wordt het mogelijk om veel meer én veel langer plezier te hebben van de tuin en het terras. Het buitenseizoen wordt door een terrashaard aanzienlijk verlengd.

Tip: Bekijk hier de vuurkorven, vuurschalen en Terrashaarden van Vuurkorfwinkel.nl en Terrashaardshop.be