Winkelwagen

Geen artikelen € 0,00

Veilig betalen!

aanmaakblokjes

 • Tuinhaard of openhaard aanmaken

  Tips voor het aanmaken van een vuurkorf of openhaard

  Of u nu een openhaard in de huiskamer, een tuinkachel onder een veranda of een vuurkorf in de tuin aansteekt, het principe is vrijwel gelijk. Ook het vuur in een tuinhaard is zo brandende mits u dit op de juiste wijze aanpakt.

  Vaak wordt geadviseerd om de openhaard met kranten aan te steken, maar dit is zeker niet de schoonste en beste manier. Het verbranden van inkt is niet gezond, slecht voor het milieu en papier verbranden geeft een hoop roet. Het is wellicht een goedkope manier om uw haardvuur aan te maken, maar er zijn betere en met name snellere manieren om de terrashaard aan te steken.

  aardman begin brand in vuurkorfGebruik aanmaakhout of aanmaakblokjes

  U kunt het best ecologische aanmaakblokjes of een paraffine aanmaakblok van bijvoorbeeld Fire Up gebruiken en natuurlijke materialen, zoals aanmaakhout van vuren en grenen. Dat hout is ideaal om het vuur mee op te stoken want het geeft in korte tijd veel warmte af. Hierdoor ontstaat er een mooi vuur dat de basis moet leggen voor een hete haard. Het gebruik van spiritus, benzine of andere chemische stoffen wordt ten strengste afgeraden.

  Zuurstof is erg belangrijk

  Als het haardvuur eenmaal redelijk warm is in uw houtkachel of open haard, dan is het van belang om er heel geleidelijk aan wat haardblokken aan toe te voegen. Zorg ervoor dat u deze niet op elkaar legt, want dan is er geen mogelijkheid voor het zuurstof om er tussen te komen.

  Voldoende zuurstof in de brandkamer is van essentieel belang, anders is ten eerste de trek weg en ten tweede kan het vuur zich niet staande houden. Als het vuur niet goed brandt, kunt u kijken wat er gebeurt als u de zuurstofregelaar van de openhaard wat verder open zet of het vuur zelf aanwakkert met bijvoorbeeld een blaasbalg.

  vuurkorf aanmakenHet haardvuur doven

  Wanneer u uw haardvuur wilt doven is het belangrijk om dit zo veilig mogelijk te doen. Voor uw rookkanaal en uw eigen gezondheid is het van belang om dit met zo min mogelijk rook te doen, want dit is erg schadelijk.

  Laat het haardvuur uitbranden

  Het is het beste om het haardvuur helemaal uit te laten branden. Hoe lang het ongeveer duurt voordat het haardvuur volledig gedoofd zal zijn komt u in de loop van de tijd te weten. Het is belangrijk om de laatste haardblokken die nog niet volledig verbrandt zijn, goed op het brandende vuur te leggen. Vervolgens laat u deze blokken haardhout uitbranden en draait u hierna, in geval van een kachel of openhaard, de zuurstofregelaar van de openhaard helemaal dicht. U kunt de kolen laten afkoelen en de volgende dag opruimen.

  veranda pure and originalHaardvuur nooit doven met water

  Mocht het onverhoopt voorkomen dat u plotseling het haardvuur dient te doven, doe dit dan NIET met water! Door de hoge temperatuur in uw haard wordt het water direct omgezet in stoom waardoor er kans is dat er een ontploffing ontstaat. Het beste kunt u het haardvuur doven met zout of zand.

  Fire up aanmaakblokjes kopen

  Bij Vuurkorfwinkel.nl verkopen we het volledige assortiment Fire-Up aanmaakblokjes. Maar u kunt bij ons ook terecht voor bijvoorbeeld paraffine haardblokken, aanmaak houtkrullen en aanmaakvloeistof. De verpakking van de aanmaakblokjes varieert van 72 stuks tot maar liefst 616 stuks.

  Al de Fire-Up producten hebben een hoog kwaliteits,- gemak- en veiligheidsniveau waarbij in hoge mate de milieuvriendelijke aspecten centraal staan. En bestelt u voor 17.00u., dan heeft u uw bestelling normaliter de volgende werkdag al in huis zodat u uw haard direct op een veilige wijze kunt aansteken.

  ___________________________________________________________________________________________________

 • Hoe steek ik snel een tuinhaard aan?

  Stookadvies: Enkele tips om eenvoudig een haard aan te steken

  Outtrade-Terrashaard-colorado
  Het aansteken van haardhout in een tuinhaard of vuurschaal hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.

  Hieronder enkele tips voor een snelle en effectieve werkwijze:

  1. Steek eerst wat kranten proppen aan in de kachel of open haard aan zodat de koude lucht in het rookkanaal wordt voor verwarmd waardoor er minder rookontwikkeling zal ontstaan.

  2. Stook uw houtvuur bij voorkeur op een rooster met aslade, of op een rooster met haardblokken, zodat er van onderaf zuurstof bij het vuur kan komen. Heeft u geen rooster, stapel het hout dan dusdanig dat er toch voldoende zuurstof bij kan.

  3. Leg wat kleine en droge aanmaakhoutjes op het rooster en steek deze aan.

  4. Als de aanmaakhoutjes goed vlam hebben gevat, zet dan wat kleine en droge houtblokken tegen de achterwand, bouw het vuur daarna verder op met grotere houtblokken.

  5. Een Boufadou blaaspijp met lange steel of een blaasbalg is handig om het vuur na verloop van tijd weer wat leven in te blazen.

   

  3479451264_efc2ca551dVuur aanmaken met één lucifer

  Dit lijkt een hele uitdaging, maar een beetje oefening baart waarschijnlijk kunst. In Lapland maken de bewoners (de Saami) hun houtvuur met één lucifer aan. Ze zetten van te voren dunne gekloofde stukken dennen hout boven hun kachel te drogen, kepen deze in met hun mes zodat er een soort kerstboompje ontstaat. Ze zetten er dan een aantal in hun kachel en leggen wat stroken berkenbast er bij en die ene lucifer brengt het houtvuur tot leven. Probeer het eens uit!

  Mocht het niet goed lukken, dan u kunt natuurlijk altijd nog de hulp inroepen van aanmaakvloeistof (nooit spiritus of andere gevaarlijke stoffen gebruiken!), aanmaakblokjes of aanmaak houtkrullen die u heel gemakkelijk bij ons de in webshop kunt bestellen.

   

  Welke houtsoorten zijn geschikt voor een tuinhaard?

  Welke houtsoorten stoken? U kunt beter geen geverfd hout of geïmpregneerd hout gebruiken. Gebruik naaldhout alleen voor het aanmaken van de openhaard, er zit namelijk vaak veel hars in dit hout. Dit knettert en geeft veel vonken, wat gevaarlijk is bij een open haard vuur. Als u een kachel gebruikt (en deze brandt goed), dan kunt u als de kachel goed heet is wat naaldhout mengen met ander hout.

  2-kuub-eikenhout_2_1Gebruik droog hout

  Wat natuurlijk het allerbelangrijkste is, is dat u in ieder geval droog hout gebruikt. Niemand zit graag in een walmende rook. Houtsoorten zoals wilg, els, populier en berk, zijn na 1 tot 1½ jaar droog genoeg, andere houtsoorten zoals essen en vooral eiken en beuken, hebben een langere droogtijd nodig van zeker 2 jaar. Ook geperste briketten zijn heel geschikt, ze zijn beslist droog en branden goed. Azobé hout is ook goed te stoken, het geeft echter zoveel hitte af dat het verstandig is het te mengen met andere houtsoorten. Alleen azobe stoken kan uw kachel stuk branden.

  Het stoken van dennenhout

  Dennenhout stoken is een apart verhaal. Dennenhout is een verwarrende naam in Nederland. Het timmerhout met de naam "dennenhout " komt van de zilverspar en bevat geen hars. Het lijkt veel op vurenhout, maar de boom, de grove den, bevat wel hars en het hout van deze boom heet grenen hout (ofwel grenenhout). Dus het hout van de grove den, dat is wat we willen stoken.

  In dit hout zit veel hars en dat kan veel aanslag geven in de openhaard en het rookkanaal. Stook dit dennen hout niet in de openhaard, die wordt niet heet genoeg. In een hete kachel gemengd met ander hout kan het wel. En als u de kachel uit wilt laten branden, gebruik dan op het laatst ander hout want uw kachel en rookkanaal zullen dan al afkoelen.

  Veilig stoken met de "omgekeerde"methode

  Er is sinds kort een heel goed advies van een aantal brandweerkorpsen. Zij noemen deze stooktip de "Omgekeerde methode",  ook wel de "Zwitserse methode" van stoken. Dit is vooral een heel geschikte manier als u met Fire Up aanmaakblokjes werkt om het vuur aan te steken.

  Het komt er op neer dat u in uw kachel, of op het stookrooster van uw openhaard, eerst wat grotere, goed gedroogde houtblokken neerlegt. U stapelt ze twee aan twee kruislings op, naar boven toe met steeds kleinere houtblokken. U laat steeds ruimte tussen de bokken voor de zuurstof. Na een aantal hout lagen legt u tussen twee kleine stukjes hout uw aanmaakblokjes en dan daaroverheen wat kleine houtspanen.

  Aansteken van boven naar benedenAls u nu de aanmaakblokjes of aanmaak houtkrullen, aansteekt zullen de kleine houtspanen snel vlamvatten, het vuur zal zich nu langzaam naar onder verplaatsen en rustig op gang komen. Er vindt nu beslist veel minder rookontwikkeling plaats (en in geval van een kachel zullen uw kachelruit en rookkanaal zeker schoner blijven). Bij het aansteken van onderaf ontstaat er normaliter veel meer rook met hierin veel onverbrande delen.

  U kunt een filmje bekijken over de "omgekeerde methode" op de site van de Brandweer!

  Het bestellen van paraffine aanmaakblokken, aanmaak houtkrullen of Fire up aanmaakblokjes doet u heel eenvoudig in onze webshop.

  ___________________________________________________________________________________________________

 • De Fire-Up aanmaakblokjes

  Gebruik aanmaakblokjes voor het veilig aansteken van barbecue of tuinhaard

  Al geruime tijd maken de aanmaakmiddelen van Fire-Up deel uit van ons assortiment. Uit de vele reacties en binnengekomen reviews maken wij steeds weer op dat onze klanten erg enthousiast zijn over de kwaliteit van deze aanmaakproducten. Veel van onze klanten zien we regelmatig bij ons terug om een nieuwe bestelling te plaatsen.

  Het is daarom tijd om de producten van Fire-Up (en in het bijzonder de aanmaakblokjes) eens extra te belichten.

  Het productieproces van houtskool

  De fabricage van houtskool vindt plaats door verhitting van hout in speciaal daarvoor ontworpen ovens. Tijdens het destillatieproces komt het hout niet in aanraking met zuurstof waardoor geen ontbranding cq. verbranding optreedt.

  Door omzetting van hout naar koolstof zuivert men de basisgrondstof van ongewenste bestanddelen. Zo verwijdert men de in hout aanwezige vluchtige bestandsdelen zoals gassen. Ook het vocht verdampt tot een vooraf bepaald percentage. Van de vaste bestanddelen die worden verwijderd is houtskoolteer de bekendste. Hoe meer stoffen uit het hout worden gehaald, hoe zuiverder de houtskool of wel hoe hoger het vast-koolstofgehalte.

  Houtskoolbriketten

  Houtskoolbriketten worden gefabriceerd uit de ondermaat van de houtskool in combinatie met een natuurlijk bindmiddel. De kwaliteit van de briketten is dus direct afhankelijk van de kwaliteit van de houtskool. Voordeel van de briketten is de lange brandduur, waar echter tegenover staat dat de verbrandingstemperatuur lager ligt door de toevoeging van het bindmiddel. Dit laatste is geen brandstof en daarom geeft een briket meer as.

  Belangrijke tip!

  Om de houtskool of briketten aan te steken dient u de aanmaakblokjes op de brandstof te leggen! Door de warmte stijgt de lucht en deze trekt door de brandstof verse lucht aan van onder naar boven. De vlammen hebben zuurstof nodig dus zoeken ze de verse lucht naar beneden op en trekken aldus naar het hart van de brandstof. Zodoende is de brandstof snel op temperatuur en voorkomt u nadelige rookvorming.

   

  Fire-Up's bekende bruine aanmaakblokjes

  De bruine aanmaakblokjes van Fire-Up worden in hoog tempo steeds populairder. Dat komt omdat ze erg gemakkelijk zijn in het gebruik, niet stinken, onbeperkt houdbaar maar bovenal erg veilig zijn. Omdat de bruine blokjes van Fire-Up gemaakt zijn van plantaardige olie en onbewerkt naaldhout, zijn ze niet giftig.

  Fire-Up kwaliteit

  Houtskool wordt gemaakt van hout. Hiervoor kunnen maar een beperkt aantal soorten hout als grondstof dienen. De houtskool mag immers geen nadelige invloed uitoefenen op de smaak van het voedsel. Wordt bijvoorbeeld wilgenhout of kastanjehout gebruikt dan ontstaat bij verbranding van deze houtskool een onacceptabele geur.

  Anderzijds is de keuze van het hout ook van groot belang voor de brandduur of van invloed op de ontbrandingstijd van de houtskool. In alle gevallen dient te worden uitgegaan van onbewerkt hout. De aanmaakblokjes van Fire-Up zijn uitsluitend  vervaardigd van plantagehout zodat een constante kwaliteit gegarandeerd kan worden en bovendien geen schade aan bebossing wordt veroorzaakt. Ten behoeve van de restaurants wordt houtskool bovendien uitgezeefd op een grove afmeting, tussen 40 en 80 mm.

  Duurzaam en biologisch

  Fire-Up is koploper op het gebied van duurzame en biologische aanmaakproducten en heeft milieuvriendelijkheid, duurzaamheid en veiligheid hoog in het vaandel staan. Volledig composteerbaar en gemaakt van biomassa (houtvezel en plantaardige olie). Ideaal om de kachel, haard of barbecue mee aan te maken, op een milieuvriendelijk manier.

   

  FSC certificering

  De aanmaakproducten van Fire-Up branden CO2 neutraal en bovendien afkomstig uit goed beheerde bossen met het FSC keurmerk.

  CO² neutraal

  Meer en meer producten van Fire-Up worden gemaakt van biomassa uit zaagstof zonder enig bindingsmiddel en brandt CO2 neutraal. Dit komt door het feit dat de CO2 emissie na verbranding van deze producten wordt gecompenseerd door de reductie van CO2 in de atmosfeer door de groei van biomassa.

  Vergelijking bruine aanmaakblokjes met witte aanmaakblokjes

  Bruine aanmaakblokjes   Witte aanmaakblokjes
  Niet giftig voor mens en dier Giftig voor mens en dier
  Vrij van kankerverwekkende stoffen Bevatten o.a. kerosine en formaldehyde
  Geen explosieve stoffen Risico van explosie
  Niet ingedeeld in een gevarenklasse Ingedeeld in gevarenklasse (immo classificatie 4.1)
  Geen speciale voorschriften voor opslag of transport Speciale voorschriften voor opslag en transport
  Reukloos Irriterende geur
  Combinatie met voedselproducten toegestaan Combinatie met voedsel niet toegestaan
  Product verdampt niet Product verdampt snel na opening verpakking
  Veiligste aanmaker: kan weggenomen  worden tijdens het branden Valt in stukjes bij verwijdering uit het vuur
  Enkele verpakking in folie Dubbele verpakking in folie en kartonnen doosje
  Onbeperkt houdbaar, ook zonder verpakking Beperkt houdbaar, verliest snel brandkracht na opening
  Gebroken blokjes, verpakt in vensterzakje, zijn zeer gebruiksvriendelijk Wordt niet ervaren als een gebruiksvriendelijk product

   

  Eenvoudig online bestellen!

  Fire-Up heeft een breed scala aan vuurgerelateerde producten voor de openhaard, kachel en barbecue. Het assortiment bestaat o.a. uit aanmaakblokjes, houtskool en houtskoolbriketten.

  Met deze milieuvriendelijke aanmaakmiddelen steekt u uw barbecue, tuinhaard of vuurkorf op een snelle en veilige manier aan.  En het mooie is, u hoeft voor de aanschaf van aanmaakmiddelen de deur niet meer uit.

  U bestelt de aanmaakblokjes of houtwol bij ons heel eenvoudig online en u krijgt uw bestelling keurig de dag erna al thuisbezorgd. De verpakking voor aanmaakblokjes varieert van 72 stuks tot een voordeelverpakking van maar liefst 300 stuks. Houtkrullen zijn verkrijgbaar in zakken van 25 en 60 stuks.

  Het assortiment van Fire-Up is verkrijgbaar bij Vuurkorfwinkel.nl en Terrashaardshop.be

  Bekijk hier het volledige assortiment aan aanmaakmiddelen van Fire-Up.

 • De vuurkorf

  Wat is een vuurkorf

  Een vuurkorf is een soort mand gemaakt van vuurbestendig materiaal, veelal van metaal of RVS. Het kan in verschillende vormen gegoten worden, zoals rond, vierkant en in een tulp vorm. De vuurkorf is geschikt voor gebruik in de openlucht. Door het stoken van houtblokken wordt een sfeervol vuur gecreëerd, dit geeft het idee van een kampvuur.

  Met een vuurkorf gezelligheid in de eigen tuin

  Een vuurkorf brengt veel gezelligheid in je tuin. Want met een beetje extra warmte van een vuurkorf blijf je ook op de wat koelere zomeravonden langer in je tuin zitten. En wat dacht je van de wintermaanden? Met een vuurkorf creëer je een ongekende sfeer waarbij je met vrienden rondom een vuurkorf een lekker glaasje gluhwein of warme chocomel drinkt. Een vuurkorf is eigenlijk tijdens alle seizoenen te gebruiken.

  Vuurkorf aanstekenEen vuurkorf veilig aansteken

  Een vuurkorf kan je het best aansteken met een groot paraffine aanmaakblok, kleine aanmaakblokjes of aanmaakhoutjes. Gebruik in ieder geval geen benzine, petroleum of spiritus! Met zulke brandbare vloeistoffen kunnen levensgevaarlijke steekvlammen ontstaan. Als je kranten gebruikt, gebruik dan niet te veel want dan gaat het zo roken.

  Als je een aanmaakbriket gebruikt, leg dan dit blok op de bodem van de vuurkorf. Maak met het haardhout rondom dit blok een klein torentje in de vorm van een wigwam. Leg de blokken niet te dicht op elkaar zodat er voldoende zuurstof bij het hout kan. Als dit hout lekker brand, dan leg je er heel geleidelijk aan steeds wat blokken bij totdat je een mooi haardvuur hebt.

  65.OLF050 Brasero + bbq 2Een vuurkorf ook als barbecue gebruiken

  Een vuurkorf is vooral bedoeld voor het creëren warmte en sfeer. Maar natuurlijk kun je boven het vuur wel brood, marshmallows of worstjes roosteren. Er zijn tegenwoordig hele handige worstenklemmen of marshmallowpinnen te koop.

  De marshmallow is de Amerikaanse versie van ons ‘spekkie’, en Amerikanen roosteren ze graag. Dat doe je door je marshmallow op een speciale pin te prikken en ‘m boven de vuurkorf te houden. Zorg dat je marshmallow niet in het vuur hangt, en draai ‘m langzaam rond. De buitenkant karameliseert en de binnenkant wordt lekker vloeibaar.

  Wil je echt barbecueën, dan zijn er ook vuurkorven met een grillrooster verkrijgbaar. Je begint gezellig met het grillen van een stukje vlees en sluit af met een borreltje rond de vuurkorf. Handig en heel gezellig!

  Hoe gebruikt u een vuurkorf veilig?

  1. Zet je vuurkorf op een vlakke ondergrond. Let op spelende kinderen of huisdieren.

  2. Zoals we al eerder zeiden: gebruik alleen aanmaakblokken, aanmaakblokjes en géén benzine, petroleum of spiritus om je vuurkorf aan te steken.

  3. Pas op met kleding die licht ontvlambaar is.

  4. Hou een emmer water of zand in de buurt van je vuurkorf (of een brandblusser of blusdeken).

  5. Let op je vuur. Laat je vuurkorf pas achter als het vuur niet meer brandt en smeult.

  Vuurkorf in de sneeuwHebben we verder nog tips?

  Jazeker! Want je wilt je vuurkorf ook een beetje netjes houden.

  1. Zet je vuurkorf op een metalen plaat of in een asopvangbak. Zo blijft je tuinvloer netjes.

  2. Veeg je vuurkorf schoon als je ‘m gebruikt hebt. Denk er wel aan dat je de as eerst af laat koelen. Afgekoelde as kan je in de vuilnisbak gooien, maar je kan as ook als mest voor je tuin gebruiken.

  3. Een vuurkorf is veelal van metaal en zal vroeg of laat dus roesten. Zet je vuurkorf na gebruik dus onder een afdak of dek de korf af met een beschermhoes. Roestvorming wordt zo niet geheel voorkomen, maar zal wel minder zijn.

  4. Is er uiteindelijk sprake van roest of aantasting van de laklaag door hitte en andere weersinvloeden, dan kun je je vuurkorf altijd nog met een hittebestendige lak van een nieuwe laklaag voorzien.

  Wilt u een vuurkorf kopen?

  Ben je op zoek naar een leuke vuurkorf? Bekijk dan snel ons assortiment. We verkopen vuurkorven in alle soorten en maten, prijsklassen en materialen. Voor elk wat wils! Een vuurkorf is al verkrijgbaar vanaf € 13,95.

  ___________________________________________________________________________________________________

 • UITGELICHT: Barbecook Vuurkorf Modern Squadra


  UITGELICHT: Vuurkorf Modern Squadra van Barbecook

  De tuin wordt meer en meer gezien als een verlengstuk van de woning. Zodra het weer het toelaat wordt er zoveel mogelijk buiten geleefd. Maar het Nederlandse klimaat kan nog wel eens wat roet in het eten gooien. Een vuurkorf of terrashaard kan dan zorgen voor een aangenaam en warm terras. Hierdoor wordt het mogelijk om veel meer én veel langer plezier te hebben van de tuin en het terras. Het buitenseizoen wordt door een sfeervolle vuurkorf aanzienlijk verlengd.De Vuurkorf Modern Squadra is zo’n geweldige vuurkorf! Leg wat aanmaakhout op de bodem van de vuurkorf en plaats wat aanmaakblokjes. Maak de blokjes aan met een lange lucifer en wacht tot er vlammen zijn voor u er een aantal houtblokken oplegt. Als het aanmaakhout goed brandt, kunt u er extra houtblokken bijleggen. Een vuurtje is zo gemaakt met de Barbecook Modern Squadra!Deze strak vormgegeven vuurkorf is gemaakt van gelakt staal en voorzien van hittebestendige verf. Het houtvuur in de vuurkorf zorgt voor een gezellige warmte en een hartverwarmende gloed. Niemand die daaraan kan weerstaan!Met een braadrooster maakt u van deze vuurkorf zó een authentieke barbecue. Geniet zo het hele jaar door van gezellig koken boven een houtvuur.

  Productkenmerken:

  •   Modern ontwerp
  •   Hoog model
  •   Verflaag is hittebestendig tot 800 °C
  •   Inclusief asopvangplaat
  •   Braadrooster los bij te bestellen
  •   Afmetingen: 40 x 40 x H 66 cm

5 artikel(en)