Advies over terrasverwarming
In het najaar genieten van de tuin kan met een terrasverwarmer in de tuin, onder de veranda of bij de loungebank. Maar hoe kies je de beste terrasverwarming voor jouw tuin? Op deze pagina lees je tips waar je aan moet denken bij de aanschaf van een terrasverwarmer en hopelijk kun je hierna een weloverwogen besluit nemen. De thema’s die we op deze pagina gaan uitleggen zijn onderstaande:
- Hangende of staande terrasverwarming
- Terrasverwarming op gas of elektriciteit
- Het vermogen van terrasverwarming
- Verbruikskosten van terrasverwarming
- Water- en stofdichtheid
- Passende accessoires voor terrasheaters
1. Hangende of staande terrasverwarming
Terrasverwarmers zijn verkrijgbaar als hangende of staande modellen. Afhankelijk van de ruimte en gewenste warmte kun je kiezen voor een van deze varianten. De voordelen van hangende en staande terrasverwarming staan hieronder genoemd:
Staande terrasverwarmers | Hangende terrasverwarmers |
Makkelijk te verplaatsen door de tuin |
Neemt minder ruimte in beslag |
Hoogte van de warmte tot onderwerp aanpasbaar | Direct paraat in de tuin |
Op diverse plaatsen neer te zetten | Aan de wand of aan het plafond te hangen |
2. Terrasverwarming op gas of elektriciteit
Hangende terrasverwarming zal vrijwel altijd elektrisch zijn. Een staande terrasverwarmer kan zowel op elektriciteit als op gas werken. De voordelen van heaters op gas of elektriciteit worden hieronder uitgelegd:
Gasheaters | Elektrische terrasverwarming |
Geen snoeren | Makkelijk aan te sluiten op de elektriciteit van het huis |
Hoog vermogen | Goedkoper in gebruik |
Sfeervol vuurtje | Modellen beschikbaar met of zonder licht |
3. Het vermogen van terrasverwarming
Een terrasverwarmer is er voor iedere tuin of buitenplek. Kijk goed naar het vermogen en zorg dat een terrasverwarmer zeker niet te veel warmte afgeeft om oververhitting in de buitenruimte te voorkomen. Bij de specificaties van een terrasverwarmer staat hoeveel vierkante meter deze onder ideale omstandigheden kan verwarmen. Om de berekening van het aantal wattage per vierkante meter voor jouw buitenruimte makkelijk te maken kun je de volgende regels aanhouden.
Gesloten ruimte (serre) 175 Watt per m²
Een absoluut beschut terras 250 Watt per m²
Een normaal beschut terras 300 Watt per m²
Een matig winderig terras 350 Watt per m²
Door bovenstaande gegevens in acht te nemen voorkom je dat het vermogen te hoog is of dat de terrasverwarmer niet de gewenste warmte geeft.
4. Verbruikskosten van terrasverwarming
De verbruikskosten zijn uiteraard ook een factor waar je rekening mee kunt houden. Bij veel terrasverwarmers staan de geschatte kosten. Over het algemeen kun je stellen dat gasheaters hogere verbruikskosten hebben dan elektrische terrasverwarming. Om deze kosten precies uit te rekenen lees je hier hoe je de verbruikskosten voor terrasverwarming uit kunt rekenen.
5. Stof- en waterdichtheid van terrasverwarming
Omdat een terrasverwarming over het algemeen geheel of voor een deel beïnvloed zal worden door het weer is het goed om te weten of een terrasverwarmer in jouw tuin tegen stof of regen kan. De stof- en waterdichtheid wordt aangegeven met een IP-waarde. Bij een hoge IP-waarde kun je jouw terrasverwarmer tijdens een buitje met een gerust hart onbeschermd buiten laten hangen. Bij bijvoorbeeld IP24, staat de 2 voor de beschermingsgraad tegen stof en de 4 voor de beschermingsgraad tegen vocht. Wanneer de beschermingsgraad tegen vocht 4 of hoger is kan de terrasverwarming makkelijk tegen een buitje en kan deze dus altijd buiten blijven hangen. Terrasverwarming op gas is niet vochtbestendig en deze dien je bij een regenbui dus overdekt te zetten of te beschermen met een beschermhoes.
Een voorbeeld van een bestendige terrasheater is de Sunred RD Dark Wall 2500. Deze heeft een IP-score van IP55.
6. Passende accessoires voor terrasheaters
De mogelijkheden van een terrasverwarmer zoals bijpassende beschermhoezen of een extra muurbevestiging kunnen ook van belang zijn bij het kiezen van een terrasverwarmer. Bekijk per terrasverwarmer welke accessoires standaard worden meegeleverd en lees de tekst om erachter te komen welke accessoires wellicht nog mogelijk zijn voor die specifieke terrasverwarmer.
Advies nodig? Neem contact op!
Mocht je nog meer vragen hebben over een specifieke terrasverwarmer of toch geen keuze kunnen maken tussen terrasverwarmers voor jouw tuin? Via de e-mail of telefoon kunnen wij eventuele vragen beantwoorden en een passend advies geven.